• 瀏覽: 13,013
  • 回覆: 105
  • 追帖: 4
已買大量黃金

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 球麟麒 於 2019-8-20 09:44 AM 發表

越南d廠佬 全部都系中國人 如果越南無能力發展創新科技,規劃經濟 及環境保護 遲早系經濟上成為中國殖民地 當年美國佬對中國就系想用呢招
傻仔,係人都知越南依家主力係韓國同台灣,大陸只有裝配技術,而更嚴格黎講富士康其實都係台商,認清事實,大陸只有血同汗

揸美元已經不是水晶球。經濟衰退代表重新洗牌,人民幣是最有可能跑羸的貨幣

回覆 引用 TOP

美國幾時再QE?

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Classico 於 2019-8-20 09:28 AM 發表

其實只有大陸衰退,周邊國家如越南已開始取代中國,賺到盆滿缽滿
吹到咁大既越南,GDP增長都過8%

回覆 引用 TOP

網購世代已經浸透全世界,零售業消亡,向下受害的包括商鋪,零售人員,市民唔出街
亦影響餐飲業,酒店業,運輸業,
最終結果是人門銷費大減,銀行存款不停上升,購買物業能力亦不停上漲,
最終人們既儲蓄快速上漲,香港樓價亦不停被推高,
錢多樓少,供求問題,成正比

一個最簡單經典例子,八十年代,人們樂意花錢買CD,買戲票,買影視音響產品,攝錄機,相機,消費世代推動經濟快速向上
現在一部手機取代了以上所有消費,無人作曲填詞,巨資拍攝電影,影音器材產品被軟件替代,
世界虛疑化!已經不可逆轉
資金沒有出路情況下,只會不斷推高資產價格

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
中國網購咁發遠,又唔見零售業消亡?所有野都最後都會達到平衡!
你知點解嗎?因為現在中國網購競爭非常大,要賣廣告既成本非常高
所以現在中國商場都係咁多人,食市都系咁多人,而網購外賣也一定為中國人省了很多時間
他們把時間花系咁多活動,如拍抖音,出來曬漢服,出來放無人機,做人些消閒活動,這引申請的行業

你阻止唔到科技進步,不如積極面對! 而外國也終有一天跟隨中國
引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 11:07 AM 發表

網購世代已經浸透全世界,零售業消亡,向下受害的包括商鋪,零售人員,市民唔出街
亦影響餐飲業,酒店業,運輸業,
最終結果是人門銷費大減,銀行存款不停上升,購買物業能力亦不停上漲,
最終人們既儲蓄快速快速上漲,香港樓價亦不停被推高,
錢多樓少,供求問題,成正比 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一劈屎 於 2019-8-20 09:42 發表

坦白說,就算資產真因爲QE量寬升值,都寧願買其他地區既樓房,潛力更大。
香港樓已經系强弩之末。
所以咪叫樓主買大陸樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2019-8-20 08:50 AM 發表

香港會否減一厘?
以前減息香港樓市越升越有,現在減息香港樓市越來越貶值,原因皆是外國人和香港人對樓市沒信心。

原來對樓市沒信心是影響置業,沒信心代表沒安全,沒安全即是送都冇人要。

引用:
原帖由 核心含情的師兄 於 2019-8-20 11:28 AM 發表

以前減息香港樓市越升越有,現在減息香港樓市越來越貶值,原因皆是外國人和香港人對樓市沒信心。

原來對樓市沒信心是影響置業,沒信心代表沒安全,沒安全即是送都冇人要。 ...
沒信心就要訓街嗎?
唔買都要租喔!
移民啦!移民好,台灣,泰國,d樓都好平,又有民主,又信心🐶

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-20 06:32 AM 發表

大家坐穩,超級通漲又來,你銀行的現金又要再縮水,被狂印既紙錢溝淡,購買力一跌再跌!
只有實物資產才能保住財產!黃金,物業,古董,名畫,才是資產實力保証

睇來這個經濟風暴是世界性而且持久!而且只是剛剛開始,有排攪

銀紙不停被印出來,這是問題精結,當人人手裡既紙錢數量多到可以買得起一千萬樓,樓價便可輕易超越一千萬
這是供求定律,是最基本的因素

由其是在樓房供應 ...
今時不同往日,美國印銀紙冇用,要看中國印唔印

引用:
原帖由 星臣 於 2019-8-20 01:51 PM 發表

今時不同往日,美國印銀紙冇用,要看中國印唔印
是全世界都印!
中國你放心,一定唔會印得少過美國,
因為佢要努力推低匯價,
印銀紙是最快最有效的方法!
而且銀紙印多了,人民富裕指數亦上升,工資又上升,樓價又上升,全民皆樂

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
可惜港元和美金掛勾,港元是全世界最貴的貨幣,大陸已放棄香港了,港樓已冇投資價值

引用:
原帖由 man78912 於 2019-8-20 02:30 PM 發表

可惜港元和美金掛勾,港元是全世界最貴的貨幣,大陸已放棄香港了,港樓已冇投資價值
唔多覺
唔買仲死得快

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]