• 瀏覽: 13,934
  • 回覆: 215
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-8-18 11:50 PM 發表

我是四川人,父母在四川。在重庆上大学,父母希望我回老家靠公务员。我选择了在北京工作。目前购买了车房。我认为公民有选择自己生活方式的自由。这才是最高价值的自由。 ...
但現實呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 石叻 於 2019-8-18 11:25 PM 發表

把臭四🇨🇳中共的深圳租給香港人作租界。
你真on9

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 10:59 PM 發表

只留下滬港通便可

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xoox 於 2019-8-18 11:48 PM 發表

香港有部分人係好自大的。佢哋唔知道香港發展到今日咁好經濟嘅環境。其實都係要背靠大陸。佢哋以為擁有嘅都係自己獨自賺返黎。沙士一役大陸對香港嘅幫助。佢哋都忘記得一乾二淨。歧視人嘅心態,等人哋超越你嗰陣時。歧視返你轉頭。你都唔好怨人哋。你今日講乜嘢。可能人哋第日都係講返嗰啲嘢。 ...
沙士時樓價跌!人工跌、連遊客都驚左香港!
特別係驚左香港班76醫務人員、當德國同大陸話只要唔產生拼發症唔用藥都有機會返!
結果香港係病人死得最多嘅地方.......
為左香港經濟要中央比自由行、中央講明開左門就無得閂架啦!
香港人係都要開大門闖大道,今日又怪中央怪大陸人?

我知道你不喜欢我,因为我早已比你更强。
我知道你很讨厌我,因为不敢把我怎么样。
引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:50 PM 發表

總之,人地深圳有咁遠大理想,
深港通不應拖慢別人發展吧。
我年轻的时候不懂,现在我终于懂了什么什么叫社会主义:我们的目标是全民共同富裕。既务实又伟大。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:51 PM 發表

但現實呢?
我的生活就是现实啊,在我能力范围,去帮助别人。我自己都过的不好,怎么去帮别人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:19 PM 發表

這角色,咪留給深圳去做啦。
人地話要成為偉大的金融城市,
到時便可以富可敵國。
有道理,俾佢地自我陶醉,反正佢自以為世界第一,睇下佢地本護照就知世界第一,不過係從後數起

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:44 PM 發表

是改變香港人口结構,
達致統戰的目的。
有沒有香港人,
中共仍然可掌握中國的管治權,
包括香港,

可統戰的人,就統,
不能統的人,也不必要,
我認為,不管是個人,還是中共

回覆 引用 TOP

支持中國公安,你們可以强拆啦。

引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-8-18 10:33 PM 發表

就你们那700多万人,不值得共产党花时间统战。中国被人非议几百年,真要对付你,你以为我们介意别人议论?呵呵
亞爺觀察了這麼久... 都應該知道絕大部份市民是無辜的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏濃濃的採購 於 2019-8-18 11:04 PM 發表

香港逐步玩完
回歸比中國注定玩完。
英國佬笑鳩中國,我養到塊爛地肥肥白白,你這個中國給它弄死。

回覆 引用 TOP

中共已經擺出姿態,深圳試行民主法治,與香港融合,如成功將推行至全國,
只要香港人唔好再亂,中國終見民主!有機會2047香港回到一國一制,是全國性民主政制

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 weewee919 於 2019-8-18 11:51 PM 發表

你真on9
🇨🇳中共中央總書記習近平祖宗十八代又如何?

引用:
原帖由 bbq323 於 2019-8-18 11:56 PM 發表

中共已經擺出姿態,深圳試行民主法治,與香港融合,如成功將推行至全國,
只要香港人唔好再亂,中國終見民主!有機會2047香港回到一國一制,是全國性民主政制 ...
晚了,是時候入睡發夢了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-8-18 11:53 PM 發表

沙士時樓價跌!人工跌、連遊客都驚左香港!
特別係驚左香港班76醫務人員、當德國同大陸話只要唔產生拼發症唔用藥都有機會返!
結果香港係病人死得最多嘅地方.......
為左香港經濟要中央比自由行、中央講明開左門就無得閂架啦!
香港人係都要開大門闖大道,今日又怪中央怪大陸人? ...
有啲生活喺香港嘅人。成日忘恩負義。好嘅就要攞到盡。唔啱自己嘅就成日鬧。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]