• 瀏覽: 14,374
  • 回覆: 215
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 牛奶冰凍棒棒糖 於 2019-8-18 10:23 PM 發表

你看看這年港交所的IPO新股,所有有實力的國企和外資,想進入亞州市場,都選擇在港交所上市。
而且港交所的金融衍生工具,如輪,牛,証卷,仍是深上兩地不能取代。
港交所的地位,不是能用資金規模能比較的。 ...
科創版喺香港咩

熱賣及精選
引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 10:35 PM 發表

那麼,早D講吧,香港原来可以獨立的嗎?
你咪試下囉,又唔夠膽開宗明義咁講,有咩用?

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:38 PM 發表

咁就唔應該叫小產權,既無權,
又可來小產權
解释有点复杂,简单说就是政府是否批准上市交易的土地。小产权属于村集体,是为了保护农民利益和耕地。具体区别就是大产权有:房产证和土地使用证,小产权没有这样的证件。大产权有赔偿。小产权法律规定属于违章建筑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 busshh 於 2019-8-18 11:39 PM 發表

對香港平民,有更多生活空間,才有機會找尋個人理想與人生意義,
總比現在香港,多數自認成功人士,都是窮到只有樓(挨生挨死為買樓供樓)更好些,
中共統不統戰,不是重點,又不是統戰你去 為非作歹 ...
當年毛主席對他的粉絲都說過
這些話,結果,便成了今天的中共国。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 10:38 PM 發表

唔好唔好,專貴的深圳金融城市,
會被下賤的深港通拖慢發展,
都是cut off 好。
點樣做由中央話事,唔係你,到你獨立到有權先講啦

引用:
原帖由 busshh 於 2019-8-18 11:39 PM 發表

對香港平民,有更多生活空間,才有機會找尋個人理想與人生意義,
總比現在香港,多數自認成功人士,都是窮到只有樓(挨生挨死為買樓供樓)更好些,
中共統不統戰,不是重點,又不是統戰你去 為非作歹 ...
是改變香港人口结構,
達致統戰的目的。

香港正式納入深圳

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 k808964 於 2019-8-18 11:42 PM 發表

點樣做由中央話事,唔係你,到你獨立到有權先講啦
我會帮你向上面反映下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Michelwang 於 2019-8-18 10:33 PM 發表

就你们那700多万人,不值得共产党花时间统战。中国被人非议几百年,真要对付你,你以为我们介意别人议论?呵呵
香港有部分人係好自大的。佢哋唔知道香港發展到今日咁好經濟嘅環境。其實都係要背靠大陸。佢哋以為擁有嘅都係自己獨自賺返黎。沙士一役大陸對香港嘅幫助。佢哋都忘記得一乾二淨。歧視人嘅心態,等人哋超越你嗰陣時。歧視返你轉頭。你都唔好怨人哋。你今日講乜嘢。可能人哋第日都係講返嗰啲嘢。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:36 PM 發表

https://youtu.be/WNZ9j_oJQbU
你查清楚係咪違章建設未?

我知道你不喜欢我,因为我早已比你更强。
我知道你很讨厌我,因为不敢把我怎么样。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:42 PM 發表

當年毛主席對他的粉絲都說過
這些話,結果,便成了今天的中共国。
吓,我沒有熟讀過毛泽东語錄,
我只是隨意地說

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 xoox 於 2019-8-18 11:48 PM 發表

香港有部分人係好自大的。佢哋唔知道香港發展到今日咁好經濟嘅環境。其實都係要背靠大陸。佢哋以為擁有嘅都係自己獨自賺返黎。沙士一役大陸對香港嘅幫助。佢哋都忘記得一乾二淨。歧視人嘅心態,等人哋超越你嗰陣時。歧視返你轉頭。你都唔好怨人哋。你今日講乜嘢。可能人哋第日都係講返嗰啲嘢。 ...
冇教養即係冇教養。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2019-8-18 11:44 PM 發表

是改變香港人口结構,
達致統戰的目的。
我是四川人,父母在四川。在重庆上大学,父母希望我回老家靠公务员。我选择了在北京工作。目前购买了车房。我认为公民有选择自己生活方式的自由。这才是最高价值的自由。

總之,人地深圳有咁遠大理想,
深港通不應拖慢別人發展吧。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]