• 瀏覽: 46,622
  • 回覆: 6
  • 追帖: 9
唔好白痴啦⋯⋯冇樓租樓扮業主,樓按批果時銀行已經睇左樓証明果時唔係出租就可以,你如果係業主一定知,批左之後出租有咩問題唔通上三十年會果D三十年唔比租咩

熱賣及精選
引用:
原帖由 kphiddenman 於 2019-8-18 05:33 PM 發表

正常租客唔會攪咁多事, 你地有乜爭抝
你唔係當真啊⋯⋯批左之後,租出去一D問題都沒有,唔通上三十年會果D三十年都唔比出租咩,有D柒頭危言聳聽

引用:
原帖由 pplayinhk 於 2019-8-18 05:58 PM 發表

Oh no. U have to repay the principal covered by the mortgage insurance before you could rent it out. Better check MC website
兩樣野黎😂😂😂一個係六成按揭,你講果個係over 六成,over 六成又點會可以有多層租出去

引用:
原帖由 monmonkei 於 2019-8-18 06:04 PM 發表

傾得加租,即係就嚟約滿啦!   呢個租客既然不安好心, 咪收返間屋再搵下一個租客囉, 都冇乜嘢好擔心嘅樓主!
大把租租,一腳申佢走,又唔係犯法,有咩好威脅😂😂😂

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

傾加租時,租客話查冊查到我個單位喺邊間銀行做按揭。
話寄份租約去銀行寫信告發我呃銀行,自住樓出租。

請教一下,銀行係咪會call我loan?
擔心緊 ...
一腳申佢走,又唔係犯法,有咩好威脅😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raymondsze 於 2019-8-18 06:41 PM 發表

我真係唔想笑鳩你
我都唔想笑鳩你D租租咁都可以j一餐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:40 PM 發表

視乎物業貸款成數,出租物業金管局指明是樓價5成,金管局亦明確向銀行指出,自住改出租物業,需向借款人補回多貸出成數,银行必需執行,否則銀行會犯規,給金管局罰錢,其實未得銀行同意的租約,都是暗瓦底簽,收平D,一家便宜兩家著,利申 : 銀行從出業員。 ...
我想問咩叫暗瓦底簽,第一租租點知我上幾多成會,第二佢續租意思一定已經多於兩年即係還左兩年錢加上樓價升值成数一定低於借果時,再加上準時還款一般冇銀行會call loan

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]