• 瀏覽: 46,810
  • 回覆: 213
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

傾加租時,租客話查冊查到我個單位喺邊間銀行做按揭。
話寄份租約去銀行寫信告發我呃銀行,自住樓出租。

請教一下,銀行係咪會call我loan?
(申請按揭時報自住,後來出租,銀行冇查當然冇主動申報...)擔心緊 ...
你有條春樓租比人咩

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

(申請按揭時報自住,後來出租,銀行冇查當然冇主動申報...)擔心緊 ...
唔怕,銀行重估巳夠cover

回覆 引用 TOP

一於上樓做低佢

回覆 引用 TOP

最多咪叫你補返5成按揭既差額,唔見得銀行會得罪個客囉。同埋查冊會顯示你做幾多成按揭既咩?🤔

回覆 引用 TOP

引用:

做咩唔問銀行問班斷估佬?!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:54 PM 發表

銀行咁多客做貸款,唔會日日查D客有冇出租,但今次有人舉報,仲影埋張租約過黎,銀行點都要做野……
會唔會諗多左😂銀行做生意為錢啫,查你有咩著數?

回覆 引用 TOP

低能,唔夠錢就租D平D單位,攪咁多,認真多能餘

回覆 引用 TOP

叫佢過主,放佢資料去租霸資料庫

引用:
原帖由 食野人 於 2019-8-19 09:12 AM 發表

叫佢過主,放佢資料去租霸資料庫
ON9,呃MC上會同稅局係犯法

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:54 PM 發表

銀行咁多客做貸款,唔會日日查D客有冇出租,但今次有人舉報,仲影埋張租約過黎,銀行點都要做野……
有人試過比人投訴。但銀行唔理。話佢準交租就唔會理。仲要係經mc

回覆 引用 TOP

咁可能個客按揭已低於5成,所以無追差額。如超過5成 HKMA 同 HKMC 知道銀行孭梗獲,銀行點解要幫個細客,自己又無著數。

回覆 引用 TOP

其實只可以話銀行絕對有權咁做,但做唔做就係另一回事。所以其實無答案,係你自己驚唔驚。

回覆 引用 TOP

其實只可以話銀行絕對有權咁做,但做唔做就係另一回事。所以其實無答案,係你自己驚唔驚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 panda009 於 2019-8-19 09:36 AM 發表

ON9,呃MC上會同稅局係犯法
住左一排,可以解釋就無事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:29 PM 發表

如果銀行知道物業出租左,按金管局要求出租物業房貸只可做5成,銀行會重新估價,看你貸款是否少於5成,如超過,需即時清還差數,低於5成就不用,此外,出租物業貸款银行有權加利息。利申: 我做银行。 ...
呢位師兄專業完全冇講錯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右