• 瀏覽: 47,564
  • 回覆: 213
  • 追帖: 9
如果係真既, 咁你加多兩千, 佢即時跪底

積極建茶倉, 閒來泡茶湯.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你個租客係咪cia?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 短腳仔 於 2019-8-18 11:36 PM 發表

點解個租客知你按幾成?
又知你哪間銀行做按揭?
田土廳查册應該睇到抵押俾邊間銀行,
雖然做幾成佢唔會知道,但我當年一手買真係借盡按揭但冇須按保。

回覆 引用 TOP

有按揭都可以合法放租的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 短腳仔 於 2019-8-18 11:36 PM 發表

點解個租客知你按幾成?
又知你哪間銀行做按揭?
做property search 會睇到charge

回覆 引用 TOP

呢d 非常common, 銀行爭做mortgage, 唔好理

回覆 引用 TOP

租過俾第個係真ge

回覆 引用 TOP

銀行唔會call loan, 要咪轉按囉,供左咁多年樓價又升左幾多成都得喇

回覆 引用 TOP

##########################
####  謝絕伸手黨      ####
####  鄙視以第三方軟件   ####
####  扮作有料嘅綱絡騙棍  ####
##########################
其實如果是6成按揭,通常都不用太擔心,因為主要都係對番銀行,同埋層樓可能已經升左值你借既錢計番樓價係少過5成呢,但如果是有按保的話,就應該有手尾,因為佢哋會查得比較嚴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

傾加租時,租客話查冊查到我個單位喺邊間銀行做按揭。
話寄份租約去銀行寫信告發我呃銀行,自住樓出租。

請教一下,銀行係咪會call我loan?
(申請按揭時報自住,後來出租,銀行冇查當然冇主動申報...)擔心緊 ...
層樓買左幾耐?
做幾多成按揭?

回覆 引用 TOP

佢寫埋信去税局你就GG了
瞞稅逃稅,自己check下洗唔洗坐監啦

回覆 引用 TOP

睇你按幾多,按5成以上唔得架!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:29 PM 發表

如果銀行知道物業出租左,按金管局要求出租物業房貸只可做5成,銀行會重新估價,看你貸款是否少於5成,如超過,需即時清還差數,低於5成就不用,此外,出租物業貸款银行有權加利息。利申: 我做银行。 ...
係,不可高於5成,但低於5成出租左比人銀行要相應加高利息,銀行要分一杯!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 精算風暴 於 2019-8-18 05:50 PM 發表

唔好白痴啦⋯⋯冇樓租樓扮業主,樓按批果時銀行已經睇左樓証明果時唔係出租就可以,你如果係業主一定知,批左之後出租有咩問題唔通上三十年會果D三十年唔比租咩 ...
其實吾識係冇問題的,不過就不要扮識去教人,這樣好容易害到人。

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]