• 瀏覽: 46,712
  • 回覆: 213
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 bb282828 於 2019-8-18 06:28 PM 發表

新 鮮 人        目 錄 

按 揭 樓 出 租   應 獲 銀 行 同 意

陳 先 生 透 過 地 產 代 理 的 介 紹 , 參 觀 了 一 個 靜 中 帶 旺 的 住 宅 物 業 , 對 這 個 單 位 十 分 滿 意 。 在 與 業 主 傾 談 有 關 租 約 的 細 則 及 條 款 時 , 陳 先 生 要 求 業 主 稍 微 調 低 租 金 , 業  ...
其實同樣情況,套落業主到都一樣,租客半年後失業無錢交租,業主都蒙失不必要既損失

回覆 引用 TOP

銀行有錢收就得啦, 怕乜
如果佢知你冇報稅就大獲的, 走去稅局報串就刑事喇

引用:
原帖由 秋天黃色手背 於 2019-8-18 06:40 PM 發表

見你做銀行,我都想問下你,咁你有無試過攪d業主?
我無遇過,但金管局規定出租物業做5成,銀行一定要執行,銀行唔會因為個細客而違金管局規。

引用:
原帖由 raymondsze 於 2019-8-18 06:41 PM 發表

我真係唔想笑鳩你
我都唔想笑鳩你D租租咁都可以j一餐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkgfai 於 2019-8-18 06:45 PM 發表

銀行有錢收就得啦, 怕乜
如果佢知你冇報稅就大獲的, 走去稅局報串就刑事喇
No no, 銀行需執行金管局按揭成數規定,出租物業,最高做5成。

租客咩職業
下次揀租客小心d
一次性收一年租最穏陣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:46 PM 發表

我無遇過,但金管局規定出租物業做5成,銀行一定要執行,銀行唔會因為個細客而違金管局規。
所以我其實都好奇,無銀行同意書而出租我見都唔少,但係我真係未聽過有業主出事。利申:從事地產代理行業超過15年

引用:
原帖由 poorman@LP 於 2019-8-18 06:11 PM 發表

比較麻煩,的確是犯法
絕對不是犯法啦、最多只能說情序錯了、未有bank consent 出租、call loan 絕對不會、最多加你少許供樓利息law、不過加了供樓條數、又是轉駕租客身上了。

引用:
原帖由 彭斯 於 2019-8-18 06:40 PM 發表

視乎物業貸款成數,出租物業金管局指明是樓價5成,金管局亦明確向銀行指出,自住改出租物業,需向借款人補回多貸出成數,银行必需執行,否則銀行會犯規,給金管局罰錢,其實未得銀行同意的租約,都是暗瓦底簽,收平D,一家便宜兩家著,利申 : 銀行從出業員。 ...
我想問咩叫暗瓦底簽,第一租租點知我上幾多成會,第二佢續租意思一定已經多於兩年即係還左兩年錢加上樓價升值成数一定低於借果時,再加上準時還款一般冇銀行會call loan

同佢講而家迷途知返, 會收返間屋自住.
趕走佢之後再租比第二個.
講真呢個係煩客, 趕走佢有著數~

趕叫佢走啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天黃色手背 於 2019-8-18 06:50 PM 發表

所以我其實都好奇,無銀行同意書而出租我見都唔少,但係我真係未聽過有業主出事。利申:從事地產代理行業超過15年
銀行咁多客做貸款,唔會日日查D客有冇出租,但今次有人舉報,仲影埋張租約過黎,銀行點都要做野……

銀行唔會理

其實重要不是供唔供款問題而是你借貸時簽了声明是自住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 精算風暴 於 2019-8-18 06:53 PM 發表

我想問咩叫暗瓦底簽,第一租租點知我上幾多成會,第二佢續租意思一定已經多於兩年即係還左兩年錢加上樓價升值成数一定低於借果時,再加上準時還款一般冇銀行會call loan ...
暗瓦底意思喺出租左冇通知銀行。至於做5成,是按最新估價計,银行有權加息。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]