• 瀏覽: 46,624
  • 回覆: 213
  • 追帖: 9
引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

傾加租時,租客話查冊查到我個單位喺邊間銀行做按揭。
話寄份租約去銀行寫信告發我呃銀行,自住樓出租。

請教一下,銀行係咪會call我loan?
擔心緊 ...
最近銀行估價幾多?尚欠幾多?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 poorman@LP 於 2019-8-18 06:11 PM 發表

比較麻煩,的確是犯法
同意。唔就範要付出代價。銀行認為自住樓同投資收租樓風險不同,按揭息率起碼不一樣。況且隱暪放租銀行水緊call loan大條道理。

引用:
原帖由 LeeLK 於 2019-8-18 06:29 PM 發表

同意。唔就範要付出代價。銀行認為自住樓同投資收租樓風險不同,按揭息率起碼不一樣。況且隱暪放租銀行水緊call loan大條道理。
有人舉報一定會有麻煩,請教下高人

香港街巷心理戰 真理合一
Part 1 http://youtu.be/wA96XeyRhFs
Part 2 http://youtu.be/VXGfGwKQDWw
Part 3 http://youtu.be/Ab_NdbdN1HU
Part 4 http://youtu.be/X9pQEUxe0ro
唔好學烏克蘭, 大家要救香港!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 17:30 發表

擔心緊 ...
上一次幾時加租

回覆 引用 TOP

叫搞事租客過主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

擔心緊 ...
你同佢講你按5成, 係可以出租
跟手叫佢搬走, 唔再租俾佢.

回覆 引用 TOP

佢靚女你一定要搵我,佢衰樣或者係男人,你照開價比我,我幫人收開租

回覆 引用 TOP

引用:

擔心緊 ...
私樓唔需要理佢,你有準時供樓就得

回覆 引用 TOP

引用:

擔心緊 ...
黑食黑!
所以呢,做人应当光明正大,否则被"黑"也沒办法的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 精算風暴 於 2019-8-18 06:03 PM 發表

兩樣野黎😂😂😂一個係六成按揭,你講果個係over 六成,over 六成又點會可以有多層租出去
你啱

重睇樓主問題 佢無講過按保,所以我唔啱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bb282828 於 2019-8-18 06:28 PM 發表

新 鮮 人        目 錄

按 揭 樓 出 租   應 獲 銀 行 同 意

陳 先 生 透 過 地 產 代 理 的 介 紹 , 參 觀 了 一 個 靜 中 帶 旺 的 住 宅 物 業 , 對 這 個 單 位 十 分 滿 意 。 在 與 業 主 傾 談 有 關 租 約 的 細 則 及 條 款 時 , 陳 先 生 要 求 業 主 稍 微 調 低 租 金 , 業  ...
你不如出黎租下樓或者出租下樓先啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 精算風暴 於 2019-8-18 06:06 PM 發表

大把租租,一腳申佢走,又唔係犯法,有咩好威脅😂😂😂
視乎物業貸款成數,出租物業金管局指明是樓價5成,金管局亦明確向銀行指出,自住改出租物業,需向借款人補回多貸出成數,银行必需執行,否則銀行會犯規,給金管局罰錢,其實未得銀行同意的租約,都是暗瓦底簽,收平D,一家便宜兩家著,利申 : 銀行從出業員。

見你做銀行,我都想問下你,咁你有無試過攪d業主?

引用:
原帖由 精算風暴 於 2019-8-18 05:50 PM 發表

唔好白痴啦⋯⋯冇樓租樓扮業主,樓按批果時銀行已經睇左樓証明果時唔係出租就可以,你如果係業主一定知,批左之後出租有咩問題唔通上三十年會果D三十年唔比租咩 ...
我真係唔想笑鳩你

補簽翻份Rental Assignment

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]