• 瀏覽: 47,755
  • 回覆: 213
  • 追帖: 9
先睇睇佢買左幾耐。若買了3,4年就沒有效果架。
佢以市價重整按揭便可了。
4年前:
600萬借6成即360萬。
今日都升吾少喇:
800萬市值(有好多在4年內升五成),按揭已合要求了。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

傾加租時,租客話查冊查到我個單位喺邊間銀行做按揭。
話寄份租約去銀行寫信告發我呃銀行,自住樓出租。

請教一下,銀行係咪會call我loan?
(申請按揭時報自住,後來出租,銀行冇查當然冇主動申報...)擔心緊 ...
換過個租客先。你吾係再續俾佢咁柒掛。

回覆 引用 TOP

租租想減租

回覆 引用 TOP

你係真業主的話,拎D證據出黎睇睇

回覆 引用 TOP

睇返我嗰間查冊只係睇到幾多錢買同埋按左比邊間銀行。
佢係唔會知道你系借咗幾多成嘅。
所以佢冇證據喺手人哋都唔會理佢啦。
唔好畀佢大到叫佢過主啦。

回覆 引用 TOP

想問樓主的按揭何時做?按幾成?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 05:30 PM 發表

(申請按揭時報自住,後來出租,銀行冇查當然冇主動申報...)擔心緊 ...
出租樓通常是按少一成, 如果你已供了那一成, 相信唔會call Loan, 但唔知駛唔駛改翻份按揭合约

回覆 引用 TOP

話收回自住,這樣租客是要脅

回覆 引用 TOP

唔好租比個客,

呢個唔係犯法, 只係唔跟銀行合約做.
銀行如果跟足做係會叫業主唔可以租出去, 唔係就重新REVIEW 份合約

就到約個租客求仁得仁
你份租約係最近簽, 未同個租客問下佢想點, 叫佢 SEND EMAIL, WHATSAPP 之後先再理佢

一般銀行都唔係有人投訴就做野, 你估銀行好得閒
是旦有人投訴就理, 多多人手都唔夠

按揭係你同銀行之間既事, 係個人私隱, 佢係唔會答其他人有關你D問題

只要每個月有供樓就問題唔大

個租客又可以點

回覆 引用 TOP

啲傻仔連刑事同民事都唔識分,唔掛知得一世做租租

回覆 引用 TOP

不用怕,銀行最多加息

回覆 引用 TOP

引用:

唔會因為咁call loan,call loan對銀行無好處,最多收你貴d息,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishlove2001 於 2019-8-18 19:35 發表

多謝大家建議,諗諗下租約完收返樓先。
首先,佢冇可能知道你係幾成按。
第二,當你最少兩年前買,你冇上MC最多6成按,爭果1成錢,申請轉按重估有機會變5成樓下。就算唔夠都係貼小小便可,我會著手搞轉按變5成。

我係你會同佢講你咪去告囉,但約唔會同佢續,過主啦。
到銀行做野你果時你已經轉左5成啦。

回覆 引用 TOP

又有租人出嚇鬼post

回覆 引用 TOP

根本唔會有租客咁得閒咁做

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]