[其他] 村屋上車分享2

村屋上車分享2 E-mail 此主題給朋友

村屋上車分享2

因為業主個人原因,要求長成交期。
苦苦等左三個月,我間村屋終成交。
多謝大家上一個post與我的交流。

在此祝福大家盡快上到車。

今次我有以下分享:

1. 村屋是可以做到85%按揭的,我已經做到83.xx%了。(扣埋1.9%回贈)前題是齊契,有路權等等。(可參看上一個post及爬文)有兩間銀行offer:爺及建。

2. 村屋是可以做到30年按揭:建提供的。爺就批25年。 當然是按照人齡或樓齡計算。我的是新樓,而且我三十出頭。我最後選左建。

3. 律師費及雜費要三萬幾。當中律師費二萬左右,圖則雜費萬多。因為業主未分契,未整圖,要求新業主平均三份比錢。而且業主指定律師,即是我局住比錢。做到就算啦,唔計得咁多。而且AA都話這律師樓是熟村屋買賣。

4. 村屋是有二百尺的。仍然有人話:村屋冇咁細,或不是700尺嗎?我的就是200尺,測量師計出內部(不計牆)為190尺。露台近40尺。天台近190尺。樓梯20尺左右。即全部計埋420尺(或減樓梯380尺)兩個人都夠住啦。

5. 首期+雜費+佣金=總支出50萬有找。如果預埋裝修就60萬左右。我好想講比大家知,買樓是有可能的。只要你願意睇送食飯。

6. 分享我對一個朋友的觀察:他們結婚後租村屋,400尺左右,每月大約一萬租金,租左兩年半左右。即租金大約30萬。其實已經是我半個首期。非正式計算,其實當年他們如果願意遲一年左右結婚,及先處理買樓的事。之後才按能力處理結婚的其他支出。(他們去了瑞士雪山影結婚相,係令人羨慕的)只要忍一忍,好好安排。足夠買到一間較細的村屋,供的錢是自己的。而且當年樓價仲平好多,現在樓價更升值了。現在他們要為找租盤而煩惱呢。所以我建議大家,因爲結婚而置業的人,如果沒父幹,真的要睇送食飯。而且先處理最貴,最重要的事情:樓。否則,影結婚相一萬、印喜貼一兩千、婚紗幾千等等,是有能力支付。但會令你支付不起最重要的首期,更為了別人而供樓。長遠是得不償失。

最後,其實我近排仲有留意這類村屋。錦上路、元朗、天水圍都仲有二百萬的盤。其實FB或apps都有。大家只要多留意,真係去睇樓,識AA就會遇到。

當然,前題是過到自己,過到另一半,過到家人,過到朋友。因為二百尺,真的是細的。好多朋友都對我層樓抱有疑問。我都答唔到令佢地滿意的答案,那又何妨?我最終是成為了業主就夠了。

多謝大家。祝早日上車。

熱賣及精選
樓主有冇諗住第時換樓?
住元朗村屋怕唔怕冇人接手?

引用:
原帖由 haha_668 於 2019-8-18 12:22 AM 發表

樓主有冇諗住第時換樓?
住元朗村屋怕唔怕冇人接手?
其實有質素的村屋好搶手。比較私樓,部分入場門檻低,更搶手。

恭喜樓主!
引用:
原帖由 9個熱情的甩毛 於 2019-8-17 11:28 PM 發表

2. 村屋是可以做到30年按揭:建提供的。爺就批25年。  ...
我層樓係standard 700呎果種,轉按去爺兩個月,做到30年

恭喜樓主上咗車,帖講得好詳盡。

二百呎開放式?
有窗厠及厨房?
天台作何用途?

🐷🐷🐷
安居樂業、身體健康、豬事大吉 🐷
村屋

買賣複雜,難以令人安心
大AA店吾做,要搵…
附近污joe
多蚊
很多在一堆泥入面
冇景冇風
怎樣裝也是OUT,沒有華麗感(新式村屋也差少少)

唯一好是不用同人一架𨋢
米米寧正經買加州丶葡萄
再吾係外國先住吼匙,香港都係中產屏風新樓高層IN,OK開揚,明廁廚日則兩房最適合cheap住
(主要問題只是要忍受同人一架𨋢,不過根本香港度度都要)

引用:
原帖由 fishpig2006 於 2019-8-18 10:04 AM 發表

二百呎開放式?
有窗厠及厨房?
天台作何用途?
我都想知, 天台可以燒下野食...

我諗親都係食

等樓主分享~~

引用:
原帖由 9個熱情的甩毛 於 2019-8-17 11:28 PM 發表

村屋上車分享2

因為業主個人原因,要求長成交期。
苦苦等左三個月,我間村屋終成交。
多謝大家上一個post與我的交流。

在此祝福大家盡快上到車。

今次我有以下分享:

1. 村屋是可以做到85%按揭的,我已經做到83.xx%了。(扣埋1.9%回贈)前題是齊契,有路權等等。(可參看上一個post及爬文)有兩間銀行offer:爺及建。

2. 村屋是可以做到30年按揭:建提供的。爺就批25年。  ...
恭喜樓主終於攪掂

引用:
原帖由 bwkyu 於 2019-8-18 09:58 AM 發表

恭喜樓主!

我層樓係standard 700呎果種,轉按去爺兩個月,做到30年
我都恭喜你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 強勁高達 於 2019-8-18 10:00 AM 發表

恭喜樓主上咗車,帖講得好詳盡。
多謝

引用:
原帖由 fishpig2006 於 2019-8-18 10:04 AM 發表

二百呎開放式?
有窗厠及厨房?
天台作何用途?
有窗廁,開放廚房。一房。天台當然BBQ

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-8-18 10:25 AM 發表

村屋

買賣複雜,難以令人安心
大AA店吾做,要搵…
附近污joe
多蚊
很多在一堆泥入面
冇景冇風
怎樣裝也是OUT,沒有華麗感(新式村屋也差少少)

唯一好是不用同人一架𨋢
米米寧正經買加州丶葡萄
再吾係外國先住吼匙,香港都係中產屏風新樓高層IN,OK開揚,明廁廚日則兩房最適合cheap住
(主要問題只是要忍受同人一架𨋢,不過根本香港度度都要)
:lo ...
多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家無心 於 2019-8-18 10:29 AM 發表

我都想知, 天台可以燒下野食...

我諗親都係食

等樓主分享~~
我都係bbq咋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 家無心 於 2019-8-18 10:37 AM 發表

恭喜樓主終於攪掂
多謝

回覆 引用 TOP

71 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。