[其他] 村屋上車分享2

引用:
原帖由 9個熱情的甩毛 於 2019-8-18 04:33 PM 發表

多謝
使唔使交管理費架?我從唔知有啲咁嘅樓價

熱賣及精選
我都留意緊村屋,但我老婆係驚蛇蟲鼠蟻

引用:
原帖由 9個熱情的甩毛 於 2019-8-18 04:35 PM 發表

有窗廁,開放廚房。一房。天台當然BBQ
咁好正
天台有人會一半用來放洗衣機方便洗衣曬衫,一半做厨房,但要加建玻璃頂蓋

🐷🐷🐷
安居樂業、身體健康、豬事大吉 🐷
請問樓主附近居民有無加建天台屋?

引用:
原帖由 9個熱情的甩毛 於 2019-8-17 11:28 PM 發表

村屋上車分享2

因為業主個人原因,要求長成交期。
苦苦等左三個月,我間村屋終成交。
多謝大家上一個post與我的交流。

在此祝福大家盡快上到車。

今次我有以下分享:

1. 村屋是可以做到85%按揭的,我已經做到83.xx%了。(扣埋1.9%回贈)前題是齊契,有路權等等。(可參看上一個post及爬文)有兩間銀行offer:爺及建。

2. 村屋是可以做到30年按揭:建提供的。爺就批25年。 ...
現在新起村屋好靚下搬傢俬入去就住得!
利申本人住村屋廿幾年

實用三百七十幾呎,三個人住都覺得好細,二百幾呎,你有小朋友後就知唔夠

支持樓主,最重要一家人齊齊整整有個安樂窩。

未住過村屋的,建議先住一年適應下先。對我來說就無得輸,空間極大、空氣清新、 種花、養狗、免費車位、燒烤、開P.......生活愉快, 曾經住市區樓十多年.....NO way , 現在已返不到轉頭了! 唔明白我說的,請自行體會......

引用:
原帖由 強勁高達 於 2019-8-18 04:53 PM 發表

使唔使交管理費架?我從唔知有啲咁嘅樓價
不用

引用:
原帖由 SKENKING 於 2019-8-18 05:07 PM 發表

我都留意緊村屋,但我老婆係驚蛇蟲鼠蟻
睇地區的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fishpig2006 於 2019-8-18 05:22 PM 發表

咁好正
天台有人會一半用來放洗衣機方便洗衣曬衫,一半做厨房,但要加建玻璃頂蓋
多謝提意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日老闆 於 2019-8-18 05:35 PM 發表

請問樓主附近居民有無加建天台屋?
一定有的。我就想保留個天空

引用:
原帖由 C皇 於 2019-8-18 05:45 PM 發表

現在新起村屋好靚下搬傢俬入去就住得!
利申本人住村屋廿幾年
係嫁 節省唔少錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 夢膠膠 於 2019-8-18 05:54 PM 發表

實用三百七十幾呎,三個人住都覺得好細,二百幾呎,你有小朋友後就知唔夠
我本來屋企都唔大,所以無問題。睇送食飯啦。一步一步來。最重要上左車先。

引用:
原帖由 mando 於 2019-8-18 05:55 PM 發表

支持樓主,最重要一家人齊齊整整有個安樂窩。
多謝。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。