[其他] 2年前買的士牌,同買左樓既分別

其實綠的480萬真係仲係好貴

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-14 01:30 PM 發表

朋友A 2年前用150百首期買左樓,自己住,呢排個市唔到,佢專租比人返屋企住,層樓市值升左百幾萬左右。
朋友B 2年幾前結婚,屋企加埋佢老婆住5百呎 1個廁所,2公婆一間房。層樓供完,我叫佢問佢老豆加按借錢比佢買樓,佢買左的士牌590萬,宜家部的士無人租,諗住放,但放左成星期510萬 無人問,宜家好撚驚 ...
但放左成星期510萬 無人問........我有興趣買來自己用, 車行收車價, 我比多1萬,如可以, 我給你手提電話

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-8-15 11:29 AM 發表

係.....
講到明包租,就係咁既意思.....
你打工,老細冇工開都有出糧比你啦....
所以唔好信d作故仔既人講野.....
香討大把,小心....
長知識,咁有租收我唔佢驚咩

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-8-15 02:27 PM 發表

我果間,收租=供款,大約2萬
注意:要自己開公司,BR,每年驗車,車保另計,車主自己比
每年要報利得稅
冇後唔後悔既.....過左去就向前望吧
有升有跌....
樓都係....08,09年我都冇錢買

買股收息,我一早都有.....不過當然唔係攞一球出黎
同埋只係玩下..... ...
前輩講野有post
但以我所知,我fd係全部比曬車行,自己無開公司, BR個d

引用:
原帖由 噹勞得 於 2019-8-15 01:32 PM 發表

三百幾萬、1)買樓 2)的士 3)股票
最終選擇後者收息、輸到PK食息蝕價無本金
咁其實肯定係實物為主先
的士,股票都係次要投資

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 噹勞得 於 2019-8-15 01:47 PM 發表

不過買樓有槓桿、300萬唔會買300萬樓、會買700-1000萬再供
所以贏輸都會'金'啲而且經過97,03、對樓市都係無信心
咁無計,一朝比蛇咬,十年怕草繩

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-15 03:53 PM 發表

長知識,咁有租收我唔佢驚咩
不過,我講果d只限我果間車行
其他唔知
我都唔係d咩高手,老手,我都係新手一個
同埋,月月有票收,都冇理佢咁多....
收租單都寫齊晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eddchow 於 2019-8-15 03:46 PM 發表

但放左成星期510萬 無人問........我有興趣買來自己用, 車行收車價, 我比多1萬,如可以, 我給你手提電話
你可以留電話比我,我轉交比佢,但佢可能係將你電話比車行,自行決定

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-15 03:55 PM 發表

前輩講野有post
但以我所知,我fd係全部比曬車行,自己無開公司, BR個d
買時係必需要有公司名,可以冇車主名
佢比晒車行,有機會係用左車行名....
風險要自己承擔

正如買樓咁,業主可以係公司名.....

利申:我係新手.....唔係前輩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2019-8-15 02:27 PM 發表

我果間,收租=供款,大約2萬
注意:要自己開公司,BR,每年驗車,車保另計,車主自己比
每年要報利得稅
冇後唔後悔既.....過左去就向前望吧
有升有跌....
樓都係....08,09年我都冇錢買

買股收息,我一早都有.....不過當然唔係攞一球出黎
同埋只係玩下..... ...
五球牌價計、減返洗費都應該有三厘息(如果三球入仲理想)
近年覺得的士牌真係一種另類投資、樓都要格幾年裝修翻新又差餉管理
但的士牌就無呢個問題、仲係代代相傳、不過喺無樓價升得咁癲

引用:
原帖由 噹勞得 於 2019-8-15 04:47 PM 發表

五球牌價計、減返洗費都應該有三厘息(如果三球入仲理想)
近年覺得的士牌真係一種另類投資、樓都要格幾年裝修翻新又差餉管理
但的士牌就無呢個問題、仲係代代相傳、不過喺無樓價升得咁癲 ...
樓而家最大問題係,綁3年
同埋DSD
如果跌落三球,我會買多架
目標係一紅一綠
藍就唔駛諗,冇我地普通人份
任何投資都有升有跌有風險,最緊要自己衡量,唔好齋聽人講
呢到好多人唱淡,唱樓跌,結果咪又係升左9年
當中當然有回一回啦,但總括係升
的士值唔值得投資,我又冇點特別研究,更加唔係專家
我唔比意見喇

回覆 引用 TOP

傻係 10萬都唔會買

回覆 引用 TOP

大把錢不使驚

回覆 引用 TOP

的士首期120萬(可能而家唔使),交比車行打理,個個月唔使供兼有錢袋,供樓個個月比差餉管理费,(如果租比人仲要每月貼錢供樓),擺佢廿五年,蛇咬都唔信…個的士牌廿五年後跌剩120萬,到時車租又會唔會都係2萬元左右?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。