[其他] 2年前買的士牌,同買左樓既分別

引用:
原帖由 benzblake 於 2019-8-15 07:11 PM 發表

的士首期120萬(可能而家唔使),交比車行打理,個個月唔使供兼有錢袋,供樓個個月比差餉管理费,(如果租比人仲要每月貼錢供樓),擺佢廿五年,蛇咬都唔信…個的士牌廿五年後跌剩120萬,到時車租又會唔會都係2萬元左右? ...
120萬?即係幾成首期???
租樓比人、佢唔會'錫'住你間屋、到時到候又要翻新裝修
租車佢仲會時時打理吓、又會緊張架車、始終佢都要揸呢揾食

熱賣及精選
引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-15 04:31 PM 發表

你可以留電話比我,我轉交比佢,但佢可能係將你電話比車行,自行決定
手提: 67288890

引用:
原帖由 噹勞得 於 2019-8-15 07:23 PM 發表

120萬?即係幾成首期???
租樓比人、佢唔會'錫'住你間屋、到時到候又要翻新裝修
租車佢仲會時時打理吓、又會緊張架車、始終佢都要揸呢揾食
兩成,銀行仲包借,借唔到車行退訂,正牌輸打贏要…

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-14 01:30 PM 發表

朋友A 2年前用150百首期買左樓,自己住,呢排個市唔到,佢專租比人返屋企住,層樓市值升左百幾萬左右。
朋友B 2年幾前結婚,屋企加埋佢老婆住5百呎 1個廁所,2公婆一間房。層樓供完,我叫佢問佢老豆加按借錢比佢買樓,佢買左的士牌590萬,宜家部的士無人租,諗住放,但放左成星期510萬 無人問,宜家好撚驚 ...
我之前諗住買個的士牌
我直接考左個6號牌
然後做左幾個月的士佬
然後發覺呢個買牌遊戲根本on9

你買果時同大牌主買入,大牌主又吹到冇牌放又剩,托高黎賣,賣左又要揾打理人、車行包租,D租七除八扣D租所剩無幾

到你要放果時就有好戲睇,車行又話冇人接又話車殻舊呢樣果樣

我以上講己經係比較"老實" 車行、打理人,佢只係對你高賣低買。

我見幾多黑車行,承包左部車,左搞右搞,最後車主拎返部份投資已經好好彩。呢種投資根本係黑過黑洞既遊戲。

引用:
原帖由 benzblake 於 2019-8-15 07:11 PM 發表

的士首期120萬(可能而家唔使),交比車行打理,個個月唔使供兼有錢袋,供樓個個月比差餉管理费,(如果租比人仲要每月貼錢供樓),擺佢廿五年,蛇咬都唔信…個的士牌廿五年後跌剩120萬,到時車租又會唔會都係2萬元左右? ...
聽落好吸引

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eddchow 於 2019-8-15 07:25 PM 發表

手提: 67288890
比左,你地自己溝通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benzblake 於 2019-8-15 07:25 PM 發表

兩成,銀行仲包借,借唔到車行退訂,正牌輸打贏要…
我fd個陣就貪佢夠方便,唔洗搵銀行做 按揭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-8-15 07:45 PM 發表

我之前諗住買個的士牌
我直接考左個6號牌
然後做左幾個月的士佬

你買果時同大牌主買入,大牌主又吹到冇牌放又剩,托高黎賣,賣左又要揾打理人、車行包租,D租七除八扣D租所剩無幾

我以上講己經係比較"老實" 車行、打理人,佢只係對你高賣低買。

我見幾多黑車行,承包左部車,左搞右 ...
咁咪中伏@@

引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-8-15 07:45 PM 發表

我之前諗住買個的士牌
我直接考左個6號牌
然後做左幾個月的士佬

所以收租不如放數

升值就樓 因為有槓桿及生活享受

回覆 引用 TOP

引用:

我之前諗住買個的士牌
我直接考左個6號牌
然後做左幾個月的士佬

先生你依家先知?uber都少左人揸喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-15 08:35 PM 發表

咁咪中伏@@
市道唔好會跌啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十五九十 於 2019-8-14 04:10 PM 發表

唔係阿,佢話收租2萬左右,佢自己無做,宜家無人租想放,無人接
我諗唔係無人接,係市價無人接

回覆 引用 TOP

我現在收入過十萬 對工作已經沒有熱誠

正在搞小生意 如果有成績 就退出職場 

回覆 引用 TOP

講真,話貴租、話搵唔到錢、話無人租既一定無了解過,或者資訊不足

無錯牌價賬面跌左,但我比車行包租兩萬一二,收成4呢一年,佢幫我值真係無咩怕。
再者,現實司機唔博既返五日都搵兩皮中(好朋友正正就係咁,最緊要識搵客),又唔洗交稅同時間彈性,我建議大家住的士時同司機吹多啲,了解多啲真實環境。

的士最正之處係小圈子,小數人持有大量牌,個價根本就係佢哋控制住,有時候比樓重安心,因為樓既市場太多人參與,好易波動,而且而且仲可以等政府收牌,到時就好似政府收樓一樣如果有一日uner合法,的士仲可以等政府收牌,到時就好似政府收樓一樣計返個價值,唔通會1球一個咩。到時的士佔領道路仲嚴重過佔中啦。

以上只係個人意見,只代表個人睇法
利申,有樓自住、有的士

uber已經成為時代洪流!正如發明咗扶手電梯,仲有幾多人行樓梯?

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。