[樓市分析及CCL] 暴動令樓市下行最大收益者

炒牛熊最開心

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-8-14 12:59 PM 發表

Loser!曱甴!
五毛會有 winner?

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-8-14 01:16 PM 發表

五毛會有 winner?
爬啦曱甴

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-8-14 01:18 PM 發表

爬啦曱甴
爬牆係五毛嘅專利。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noboby 於 2019-8-12 09:23 PM 發表

點解有一班社會精英(教師,社工,醫護,機師,工務員....)參加示威暴動行為,其實好大部份係年青未上車一族,因為工作關係,收入穩定,但未能追上樓價幾何式增長,對社會積存不滿,現籍一些社會運動,希望重新洗牌,推倒經濟令樓價下行.但當社會不穩,人人失業,樓價下跌,相反他們工作,不用擔心被炒,收入穩定,不怕供唔起樓,放心入市,最後成為最大得益者. ...
理论上係,不过未必可以实現,因为搞完都要住,除非全民減薪

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-13 04:43 PM 發表

先生盛行呀??專放樓收租的大房東??
唔係呀不過一定有錢過啲廢青咁囉,大把朋友同事等掃平貨包括股票同樓

引用:
原帖由 澳南小智 於 2019-8-14 06:21 PM 發表

唔係呀不過一定有錢過啲廢青咁囉,大把朋友同事等掃平貨包括股票同樓
真係正羨慕。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 K.Owen 於 2019-8-14 10:21 AM 發表

起無數的大白象工程,將幾百億、幾百億送返大陸,又嚟個明日大愚,又幾萬億
而家連起條小型天橋都話要兩億,呢啲又唔見你嘈叫反對?
整塊玻璃竟然話要5000萬,搵鬼信咩
政府每一日都透過啲垃圾工程將庫房的錢轉移返大陸,比建制派,而醫療開支就年年cut,貧富懸殊加劇惡化,你覺得真係建設香港?真係天真,每日將你啲錢比哂佢啲「朋友」,佢啲幕後黑手,比返大陸,你又唔嘈? ...
owen & scof,你地對昨晚的攞棍拗警察,有乜見解?

仲有阻旅客上機的行為,點評價?

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-8-14 10:33 AM 發表

咁我都想請教你,有咩方法可以令呢個麻木不仁嘅政府去正視市民訴求,或者令負責任嘅官員下台?

一味只係話唔可以影響其他人,假如政府唔理你,由得你,咁不滿嘅群眾仲可以點?和平遊行?唔係未試過,但係有用嗎?班五毛當時講咩?“傻仔,出黎行完聽日咪又係繼續返工”

好多嘢發生左都唔係大家想,係政府逼出來的。 ...
除左一味講開始,除左林鄭落台,仲有冇其他解困的方法?放過市民大眾?令大家安樂業?

我們渴望自由同平安,更希望唔會俾人脅持及利用。。。

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-14 08:30 PM 發表

除左一味講開始,除左林鄭落台,仲有冇其他解困的方法?放過市民大眾?令大家安樂業?
如果我話無其他方法呢?

最簡單方法根本就係林鄭下台,何妖伏法,成立獨立調查委員會。可能好多人話 “點會咁簡單”,但呢個簡單方法做左以後,民憤起碼減少 99%,淨低 1% 死硬派若堅持玩嘢,係同全香港人作對,失去民意,已經無能力再做任何事。

呢個世界無話唔可以無左邊個,我唔明點解好多人會寧願犧牲香港繁榮同埋數以百萬人計嘅訴求,都要死保一個不得民心,撕裂社會嘅領袖。

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-14 08:27 PM 發表

咁你又點睇黑社會響元朗,荃灣,北角斬人打人單嘢?

要用社會文明角度黎睇,雙方都有錯。但係而家係要搵個方法恢復社會秩序,減輕民憤,唔係互相埋怨嘅時候。

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-8-14 10:41 PM 發表

如果我話無其他方法呢?

最簡單方法根本就係林鄭下台,何妖伏法,成立獨立調查委員會。可能好多人話 “點會咁簡單”,但呢個簡單方法做左以後,民憤起碼減少 99%,淨低 1% 死硬派若堅持玩嘢,係同全香港人作對,失去民意,已經無能力再做任何事。

呢個世界無話唔可以無左邊個,我唔明點解好多人會寧願犧牲香港繁榮同埋數以百萬人計嘅訴求,都要死保一個不得民心,撕裂社會嘅領袖。 ...
算啦,都唔止你一個束手無策。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 低能的你 於 2019-8-14 08:27 PM 發表

個傻仔差佬自己衝出嚟諗住捉一個背對住佢冇做任何衝擊嘅女士,仲要禁低個女士想拖走佢,出嚟救人都好正常,學啲白衣人話齋,挑釁人,比人還擊係好正常,而且已經有大量的片段見到好多差佬會向被制服的人施暴,更加要保護位女士。
同埋,啲差佬晚晚當示威者狗咁打,比人反擊都好正常
更何況,大佬呀,個警察全副武裝,啲示威者點會傷到佢呀,佢副武裝擋子彈都得啦,而且佢啲同袍唔出嚟救佢,會係咩原因?

好簡單,學啲差佬話齋:做法唔完美,但可接受,要改善
更何況佢地今日已經出嚟道咗歉...至高無上的政府呢?繼續目中無人;差佬?繼續係記者會展示佢地的低智商

引用:
原帖由 澳南小智 於 2019-8-14 06:21 PM 發表

咁你先係真正想個市跌嘅人喎,套用某位人士的羅緝,咁你一定有出去示威啦,唔係點搞砸香港呀

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-8-14 10:44 PM 發表

咁你又點睇黑社會響元朗,荃灣,北角斬人打人單嘢?

要用社會文明角度黎睇,雙方都有錯。但係而家係要搵個方法恢復社會秩序,減輕民憤,唔係互相埋怨嘅時候。 ...
佢會話,我冇睇電視,冇上網,睇唔到,冇資料,咩都唔知

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。