• 瀏覽: 33,488
  • 回覆: 177
  • 追帖: 5
哇屌! 港幣變廢紙!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:31 PM 發表

上周五,我在本欄講了,中國這次讓人民幣貶值,純粹是防禦性的,只是為了回應美國的3,000億美元新收關稅,而不是大打貨幣戰爭。不過,話說回來,如果真的是到了危急關頭,我相信中國的基本國策將會是寧抱儲備,不守匯率,任由人民幣下跌算了。

至於香港呢?日前,有消息傳出來,說中央政府借用香港外匯儲備4,000億美元,至今未還,我斷言這不可能,皆因匯價是騙不了人的,如果這真的發生了,相信聯繫匯率不可能守得住 ...
買入美股?幫美國變強?文宣式作文,走啦曱甴

引用:
原帖由 賢豬 於 2019-8-13 09:01 AM 發表

買入美股?幫美國變強?文宣式作文,走啦曱甴
金融版睇錢份上,那個國家變強變弱唔關事

引用:
原帖由 panthercww 於 2019-8-12 08:49 PM 發表

吊你老母,死漢奸,而家仲叫人買美股,無論減不減息美股都會大跌,死外街,美國搞香港就是要港人接火棒,這帖字要刪除。
樓主條仆街唔係人,美國經濟唔掂,佢就幫美國呃香港傻仔引入香港資金去美國救市,呢條仆街其心可株

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 09:16 PM 發表

可以用香港的外匯基金吸納人民幣資產,穩定中國資產市值,代價是香港人的金錢
走啦曱甴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-12 08:31 PM 發表

上周五,我在本欄講了,中國這次讓人民幣貶值,純粹是防禦性的,只是為了回應美國的3,000億美元新收關稅,而不是大打貨幣戰爭。不過,話說回來,如果真的是到了危急關頭,我相信中國的基本國策將會是寧抱儲備,不守匯率,任由人民幣下跌算了。

至於香港呢?日前,有消息傳出來,說中央政府借用香港外匯儲備4,000億美元,至今未還,我斷言這不可能,皆因匯價是騙不了人的,如果這真的發生了,相信聯繫匯率不可能守得住 ...
脫鈎港元會升值

漢奸一計不成, 又生一計............

專心炒股........

吹水會分心, 會走雞.............

回覆 引用 TOP

引用:

這 D 信念 唔要得。未到 2047 就亂吹,就怕天下不亂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-13 09:02 AM 發表

金融版睇錢份上,那個國家變強變弱唔關事
而家咪同你講美股弱,你仲叫人買美股?居心可測

大陸已對香港d美金流哂口水,想盡辦法做基建掠水。填個地就話要5000億,民賤聯灰唔灰佳?有錢好換美金嗱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 賢豬 於 2019-8-13 09:32 AM 發表

而家咪同你講美股弱,你仲叫人買美股?居心可測
周顯都冇話而家即刻買,而且別人恐懼我貪婪,有時要判斷入市時機嘅

引用:
原帖由 desperado11 於 2019-8-12 11:02 PM 發表

世界日日變,點解永遠1US=7.8hkd?當然有缺點,費除了並不是壞事,
但只有一個關注,聯系匯率可以防止官員的干預匯市,
唔能夠拿儲備夠來干預匯市,金管局的工作唔難做,
睇過任總一些財經演講和文章,聯系匯率的制衡是對他有用的,
費除後俾班半桶水的官員亂玩儲備,港元可以好大鑊 ...
講的簡單的就是你想波叔之類高官守住聯匯大食懶,還是要廢除聯匯讓他們拿著儲備較飛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 panthercww 於 2019-8-12 08:49 PM 發表

吊你老母,死漢奸,而家仲叫人買美股,無論減不減息美股都會大跌,死外街,美國搞香港就是要港人接火棒,這帖字要刪除。
對!這世界不會有人教人避險,發達

其心可誅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sesame206 於 2019-8-13 09:37 AM 發表

周顯都冇話而家即刻買,而且別人恐懼我貪婪,有時要判斷入市時機嘅
而家先剛開始,你就叫人入火坑?

回覆 引用 TOP

咁你自己買多d而家,祝你好運

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]