• 瀏覽: 43,967
  • 回覆: 301
  • 追帖: 3
捐咗佢啦。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-8-11 12:59 PM 發表

97前好多 uncles aunts 移去艱難大,佢地當年賣既屋,我有份睇當年樓價,97係樓價最高峰,其後股災,引發樓災,97年賣100萬,98年底已經得番60左右,十年後佢地D仔女落地生根上曬大學之後,開始回流,大約08,美國QE樓價已經開始失控,資產價格double再double. 當然佢地艱難大D地亦翻左兩個開。

其實移民一定係為仔女啦,我地都走左一大段路,咩 豉油蚊煮 其 ...
但近來香港天氣好似戚來戚熱!空氣又差!

回覆 引用 TOP

放租

回覆 引用 TOP

放租

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-8-11 01:29 AM 發表

97年移民潮,果時賣左樓移民果班中產,十年八載回流香港,D樓至少升左一倍。

近日决定移民,全家走,呢一走最少十幾年等小朋友讀埋大學,今次應該賣定放租好?

鈇路上蓋細單位,fully paid. 比D意見 thanks ...
係你我就賣

回覆 引用 TOP

其實要小心處理香港所有資產,看清移民國的稅務條例

如果你留在當地超過多少天,不止要交當地稅,連你在外地(以移民國計)的所有資產,包括租金,利息,股息,公司紅利等可能全部要上報交稅,仲要看看同香港有無雙重課稅寬免,如無,交完香港再交移民地稅

當然,你可以選擇瞞報,但一經發現,可能影響入藉和被監X

Anyway, 先恭喜師兄享受新生活

回覆 引用 TOP

只有一層自住就唔放

回覆 引用 TOP

應該賣

回覆 引用 TOP

硬系賣啦,都吾想去香港人。同香港割蓆。

回覆 引用 TOP

賣到斷貨算了不起的
萬一租給黑衣就慘了、下一運動可能到

回覆 引用 TOP

我朋友7年前賣了,依家在美LA日本公司做有車同剛剛買了屋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blowoff12345678 於 2019-8-11 01:29 AM 發表

97年移民潮,果時賣左樓移民果班中產,十年八載回流香港,D樓至少升左一倍。

近日决定移民,全家走,呢一走最少十幾年等小朋友讀埋大學,今次應該賣定放租好?

鈇路上蓋細單位,fully paid. 比D意見 thanks ...
移民記得順手放棄中國籍 今生今世再也不做中國香港人

引用:

而家樓價仲係咁高同埋你已經移左民,梗係放咗去賺左先啦

回覆 引用 TOP

引用:

放租

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]