創業順便移民

創業順便移民 E-mail 此主題給朋友

香港攪成咁,真係唔想番係度,我有一層樓早年買入,差唔多供晒,賣左佢有d 錢淨,有冇乜野idea 既可創業,又可以申請移民?真係想一走了之😡😡😡

熱賣及精選
引用:
原帖由 後天肥肥菠菜 於 2019-8-7 10:59 PM 發表

香港攪成咁,真係唔想番係度,我有一層樓早年買入,差唔多供晒,賣左佢有d 錢淨,有冇乜野idea 既可創業,又可以申請移民?真係想一走了之😡😡😡 ...
睇你想去邊度。同埋你既技術經驗。

有idea都留返自己啦,邊會話你知

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-8-9 05:22 AM 發表

睇你想去邊度。同埋你既技術經驗。
我想試下做飲食,好多人試過我整既蛋糕都話好食,睇下得唔得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青山醫院的病友 於 2019-8-9 09:10 AM 發表

有idea都留返自己啦,邊會話你知
你既意見好勵志,多謝晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天肥肥菠菜 於 2019-8-7 10:59 PM 發表

香港攪成咁,真係唔想番係度,我有一層樓早年買入,差唔多供晒,賣左佢有d 錢淨,有冇乜野idea 既可創業,又可以申請移民?真係想一走了之😡😡😡 ...
香港死唔去,人先會死。經濟是有循環,只要個個努力衝刺做創意產品,便會死而後生。

我跑sales大概有1/3個地球,始終覺得香港最好。未來機會在那就去那。

我打算過幾年移民返大陸,Dalio 都講唔投資大陸是未來最大風險。

猶太人想法是什麼都可以被人搶走,唯智慧是沒有人能搶去你。與其自怨先艾,不如增值一下自己。

回覆 引用 TOP

攪專利產品,有專利之後可以申請技術移民,不過台灣check過如果香港人攪投資移民好過技術移民
引用:

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 食花生守則٩( ᐛ )و:唔可以involve,唔可以+/-
勢不可去盡,話不可說盡,福不可享盡,規則不可行盡。凡事太盡,緣分勢必早盡。
我睇到報紙講,美國有個EB5 投資移民簽證,投資金額好似唔係好多,有冇巴打絲打知道?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2019-8-9 01:22 PM 發表

攪專利產品,有專利之後可以申請技術移民,不過台灣check過如果香港人攪投資移民好過技術移民

香港學歷美國唔承認, 只能做生意。但成本好高,稅率亦高。

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-8-9 08:29 PM 發表

香港學歷美國唔承認, 只能做生意。但成本好高,稅率亦高。
我諗我融入唔到主流社會,所以希望做下d 手作仔搵食,試下做d 蛋糕或甜品睇下得唔得。最衰唔識人問下,又唔敢去景鴻之類移民顧問攞料

你黃定藍先?

引用:
原帖由 後天肥肥菠菜 於 2019-8-10 11:17 PM 發表

我諗我融入唔到主流社會,所以希望做下d 手作仔搵食,試下做d 蛋糕或甜品睇下得唔得。最衰唔識人問下,又唔敢去景鴻之類移民顧問攞料
不如去下美國認識下環境先,或者讀返個master...

引用:
原帖由 sachiyama 於 2019-8-11 09:01 PM 發表

不如去下美國認識下環境先,或者讀返個master...
都係既,要問下美國d 朋友,或者真係走一轉睇下

引用:
原帖由 bi11 於 2019-8-11 07:31 PM 發表

你黃定藍先?
係黃係藍同想創業和移民冇乜關係,大家都要搵食架

引用:
原帖由 後天肥肥菠菜 於 2019-8-11 09:04 PM 發表

係黃係藍同想創業和移民冇乜關係,大家都要搵食架
當然有關係 首先會決定你會移民咩地 其次是否應創業 仲有其他 如果睇唔通就算

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。