恆指千萬別急於撈底(良心貼)

日日插,邊有水魚,魚缸要定期放下水,層層剎。正所謂,養、套、剎

潮水不可能永久漲,總有退的一天
939 IPO 2.35
1398 IPO 3.07
3988 IPO 2.95
3328 IPO 2.5
3968 IPO 8.55

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
收到

回覆 引用 TOP

千萬不要抱有幻想,不要把小小反彈當成是撈底基石,現在才是悲慘的開端。遠離股市!

弱勢盡現,日日新低日日持幣

回覆 引用 TOP

急跌勿撈底,因為急跌之后仍然有大跌,應該等過程行完才考慮是否應該博反彈,急跌、緩跌、止跌,如果是指數日日新低日日觀望。一般破位急跌,反彈也是相當弱勢,而且是看誰能快進快出。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 柒零搞三搞四 於 2019-8-12 11:41 PM 發表

千萬不要抱有幻想,不要把小小反彈當成是撈底基石,現在才是悲慘的開端。遠離股市!
撈底從來都係一個好危險的行為,不過10個散戶9個都會鐘意撈底,因為個個都覺得自己可以係最低點買最高點沽
但通常都10個中8個都撈唔到底,反而一底低於一底甚至撈底不成,反而係跌多幾成,忍唔住沽埋

引用:
原帖由 魚魚小王子 於 2019-8-15 01:30 AM 發表

撈底從來都係一個好危險的行為,不過10個散戶9個都會鐘意撈底,因為個個都覺得自己可以係最低點買最高點沽
但通常都10個中8個都撈唔到底,反而一底低於一底甚至撈底不成,反而係跌多幾成,忍唔住沽埋 ...
希望能拯救到一兩個老散啦!

你拯救了我,多謝!

引用:
原帖由 柒零搞三搞四 於 2019-8-15 01:32 AM 發表

希望能拯救到一兩個老散啦!
不過正常老散都要經過一段時間輸獲金或者一鋪清先會成長
交學費係必然
所以有前輩講過,寧追破頂股,勿掂撈底股
買股不睇過往高位,只睇今天價值
寧跟勢追升,見勢回落即走不求賺盡,只求賺到

忍手是也

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 魚魚小王子 於 2019-8-15 01:40 AM 發表

不過正常老散都要經過一段時間輸獲金或者一鋪清先會成長
交學費係必然
所以有前輩講過,寧追破頂股,勿掂撈底股
買股不睇過往高位,只睇今天價值
寧跟勢追升,見勢回落即走不求賺盡,只求賺到 ...
股價不應該只睇高與低,跟這沒關係。一個是籌碼歸邊問題,一個是趨勢問題。例如股價從10升到20,這有個波段,持續拉升,亦是需要時間即空間,然后相反從20到10,同樣需要空間和時間,空間到了,時間沒到亦唔得。時間會比空間更為重要一點,但2者是並存重要的因素。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhoxyz 於 2019-8-15 01:40 AM 發表

你拯救了我,多謝!
我上個貼是沒,之前是在上一波人家跌到27000要開熊,我是斷定那時剎熊挾上28800,之后叫人自求多福,其實頂一早見,就是需要養、套、剎一層一層累積蟹貨過程。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lauk3 於 2019-8-5 01:59 PM 發表

不會,有心裡準備跌到20000都有錢撈
咁點解你預跌到2萬點,現在入貨呢?
好矛盾哦

引用:
原帖由 Myrickng 於 2019-8-15 02:04 PM 發表

咁點解你預跌到2萬點,現在入貨呢?
好矛盾哦
我幾時有話現在入貨,你看清楚從上到下再看清楚!我是一直叫人唔好撈底!唔好入貨!邊度有寫叫人入貨~

support 再跌支陰就好惡

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。