• 瀏覽: 224,700
  • 回覆: 103
  • 追帖: 82
引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-9-29 11:12 AM 發表

我現在認識到的是,投資,是在相對的資產項目下作出選擇,以祈資產增值及收息抵消通漲,贏輸本無絕對。查19年7月香港綜合物價指數升幅為3.3%,看官們揸住現金都要輸3.3%,如果、如果銀行有十釐息比我,我都唔會買股票啦😆

縱觀股、樓、債、外匯各種投資,有那些不受上面師兄所引述的問題影響?要麼不投資好了,揸現金做定期吧!近期短存見有兩釐幾息呢,蝕1%通漲好過在股票蝕價啦!🤭

再以橫向方法比較港股, ...
揸現金,隨通漲,底底都無埋。
揸“岩股”,隨時仲有條老底著下。

唔著老底好慘架喎

不要讓你的脾氣大過本事。
如果你是對的,你沒必要發脾氣。
如果你是錯的,你沒資格發脾氣。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 christ201430 於 2019-9-30 11:56 AM 發表

花旗發表研究報告,對香港銀行股最新評級及目標價表列如下:
http://aastocks.com/tc/stocks/analysis/stock-aafn-con/00005/NOW.968298/all

匯豐控股(00005.HK)  +0.050 (+0.083%)    沽空 $1.48億; 比率& ...
尋日落老尖
一條街成10幾間吉鋪
大圍都差

不過岩岩先開始,慢慢黎,5仔跌到40,唔知香討仲有幾多人上網

引用:
原帖由 christ201430 於 2019-9-30 12:01 PM 發表

不過岩岩先開始 x2
If 5仔跌到40, wait to buy more.
落到40,好多人連飯碗都不保了
剩底大戶先有能力繼續玩
佔中時,北水南下,香港股樓飛漲。今獲大環境問題+香港社會問題,到而家呢刻,我所知既係北水唔落黎。

引用:
原帖由 kidkit/\/ 於 2019-10-3 08:57 AM 發表

其實我在這一年一直不看好匯豐的股價走勢,大家只是平心來言論,但是在這個貼,一講一些匯豐不好的內容,就即比人話打手,但是現在看回匯豐股價,我說得有沒有錯?
如果是買下去死渣作長線,派息又再以股代息,一直死渣,我覺得,跟本就不用再看評論,但是這裡很多人也只是炒匯豐的差價,是有出有入,我覺得,短線的因素,是很關鍵的 ...
燈神
六合彩呢期開咩NO.

回覆 引用 TOP

今日除淨

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-11 09:43 AM 發表

5仔加油
收息夠錢去下旅行

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-11 12:11 PM 發表

幾千蚊去乜鬼
去一轉台灣都夠既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-17 10:12 AM 發表

今日到5仔發威
真係give me "5"

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-10-21 12:07 PM 發表

你記唔記得自己講過乜嘢㗎?你一路話60蚊係頂,依家走去教人$58、$59炒上落?炒佢一個幾毫上落?👇10407061

又改多一蚊
10407070 ...
老師去邊樹黎
無見你好耐

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-10-22 10:11 AM 發表

👍 61.4 月高😊
係呀

老師,今日午餐食豪佢

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-28 01:07 PM 發表

我係要叫呀!go go go,跌嗰丁屎,我唔會驚架
未派息我已經用完D息了
點算呀

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-28 01:26 PM 發表

咁要再搵錢
等佢跌D再入

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-10-28 02:56 PM 發表

終於講出心裡話了,自認是來攞彩的!

咁就係先撩者賤了!

你花名是否荷蘭水?😆
荷蘭橙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 me2014 於 2019-10-28 03:09 PM 發表

無人唔俾你講,只係你喺度挑機
呢排長腳蟹好鬼便
收股息食番幾隻

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-10-28 03:20 PM 發表

買膏蟹
避風塘炒膏蟹
黃油蟹
呢排唔知點解,勁中意食野。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]