• 瀏覽: 229,744
  • 回覆: 180
  • 追帖: 81
引用:
原帖由 hellomirror 於 2019-8-13 02:02 PM 發表

平常心
不以物喜,不以己悲

食多2舊釀豆腐,香港有無邊間推薦?
謝鏡兄提醒!🙇‍♂️

這個我都懂,我有自己玩法,贏輸都不爭朝夕,只係有些人不知討人厭,喃嘸佬咁,仲煩過我老媽!日怨夜埋,唔煩都比佢怨到煩。呢種人,輸咗又唔捨得止蝕,死揸爛揸一心想打和走,咁,公道啲講,人之常情,呢樣冇所謂,係咪?但係見到跌咗幾蚊,就又要講到自己幾有先見之明,好似睇穿哂,劇本係佢寫咁,先至比佢激死,係嘅話,就走哂佢先啦!買700咪好囉,佢自己都咁講,但唔知有冇行動喎,咁遲吓怕且又要聽佢怨多樣嘢!我依家就慢慢買返5仔收息,呢處係嚟"習氣"(請看帖題),佢就嚟"洩人氣"。

鏡兄,您有所不知,我打麻雀最怕遇上南嘸佬,一揸起副牌就品神咁,怕怕,有牌就打啦,講!最衰仲引埋隻蛤蚧出嚟話要叫醒人,吹脹,自己揸嗰隻一注獨贏,以一年高位計,仲跌多過5仔,仲可以夠膽死走出嚟話叫醒人,笑人都睇下自己乜嘢身世先吖嘛,人哋個倉幾大、點操作都未必明,自己就只會死揸爛揸,一啲操作都唔敢做,仲想指揮交通,真係乜人都有!唉,唔寫喇,去睇下今日輸幾多先。

剛才下午茶👇

😊

熱賣及精選
引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-8-13 06:37 PM 發表

凍撚死,你之前日日夜夜喺度講匯豐去到55蚊會all in, 依家機會就嚟到喇, 你唔好求其買一兩手就當係呀, 你唔買翻一百幾十手正契弟,否則你嘅誠信已經破產, 再冇資格喺匯豐帖留言。 ...
見佢剛剛又話改$40,聽日就唔知又改幾多喇!

引用:
原帖由 me2014 於 2019-8-13 07:09 PM 發表

正呀
個買相就OK,但放啲芫荽就有啲怪怪地,收我$68,都幾貴下!

引用:
原帖由 me2014 於 2019-8-13 07:09 PM 發表

正呀無論回覆同下午茶都正
只係講事實,希望大家都有同感!跌市操作,個價一日未回升,都可能蝕賬面數,閒錢、有息收、信間公司唔會執笠,才有底氣去持有,冇信心就沽走,其實買賣都可攞到經驗!😊

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-13 07:26 PM 發表

68又確實係貴
33先算合理價錢
唔係唔洗錢送比你先係合理咩?

引用:
原帖由 garychow1984 於 2019-8-13 07:33 PM 發表

你唔跟風買700??
700?我從未諗過會買佢喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 me2014 於 2019-8-13 07:17 PM 發表

日本嘢差唔多啦!有嘢飲
記錯咗,係$78。😅

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-13 10:22 PM 發表

老師,大家買股目的唔同。無謂為此勞氣
😅 多謝提醒!

都唔係勞氣........係煩!講真,於跌市中買或賣、或持貨,點都有啲壓力,記得早一兩個月,我買貨,您提話仍有機會熊三,有數字有分析有睇法,雖然大家操作方向有別,但我聽得舒服,且會加以小心行事,呢啲我看係有用分享。但有些人不同,怨婦咁,聽到都煩,我不是不能接受不同意見,我時常分析別人操作學嘢,但有些人專講垃圾,幾多錢又點、如果咁又點、郁下就"大鑊"、後悔......、希望.......、諗住......,真係把鬼!

呢排我在諗兩個問題,希望有師兄可指教下。

1. 嗰啲咩望$55、$40又或者$33就點點點嘅,其實係呃自己,買入一隻股票除咗睇息口,還有的是看將來升幅,比您$33買到,跟住佢唔升、橫行,又或反而仲跌落去,到時都係怨天尤人,跟依家一樣樣!所以,就算是長揸收息的,最後都係想要股價有升幅的。這亦解釋到點解啲樓跌到殘嘅時候,大部分人都冇入市,因為,大部分人都睇唔到升嘅期望。

2. 投資股票要以持股價值去計,不要以金錢價值去計,我以持股及收息為終極目標,買賣賺差價變成賺就賺現在的錢,輸就輸未來嘅錢,如果係長遠揸股的話,輸未來嘅錢就變得不太重要了,這諗法改變著我的買賣操作。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellomirror 於 2019-8-14 12:37 PM 發表

我幾BUY老師個心態
薑越老越辣
哈!多謝鏡兄🤝

其實都有啲淆底㗎,不過手指唔聴話👇

引用:
原帖由 hellomirror 於 2019-8-14 03:33 PM 發表

其實我係睇在釀豆腐份上
唔好食豆腐住,食住生果先,好味多汁,西班牙扁桃(特大),一田紅色$28兩隻,黃色$38兩隻,熟咗少少👇

😋

引用:
原帖由 hellomirror 於 2019-8-15 12:09 PM 發表

熟佐少少喎?

有無試過杭州個種爆汁水蜜桃??
係熟咗啲,即食啱啱好,夠腍!😊

爆汁水蜜桃,係咪內地超市貼塊葉搵膠布獨立包起來嗰啲,下次試下先。其實大陸地大物博,三十幾年前去九寨溝,係成都,見小販叫賣一種毛猴果,跟奇異果一個模樣,後來才知道,原來奇異果原是出自中國。

請魔鏡兄飲茶先👇

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-8-15 12:27 PM 發表

你條凍檸水,講嘢口不擇言, 周圍撩起火頭神憎鬼厭,誠信破產,又成日侮辱女性會員,又鐘意話自己成日去叫雞飲靚酒, 成日話自己有千幾萬身家,實質一百幾十萬都唔知有冇,成日做鍵盤戰士,講就叻冇圖又冇真相, 又成日去車板開膠post, 畀幾百人圍屌可以當冇事, 心理極之不平衡, 我有理由相信喺現實世界中嘅你係一名膽怯矮小極度自卑及心靈受過極大創傷,出現幻覺幻聽嘅人, 我建議你要及早得到適當治療,避免傷害他 ...
思老闆午安,稍安勿躁,當件蛋散食咗佢好過👇

引用:
原帖由 me2014 於 2019-8-15 04:32 PM 發表

今日5仔都唔係跌好多姐
Set 遲咗,買唔到👇

引用:
原帖由 hellomirror 於 2019-8-16 10:59 AM 發表

食個靚LUNCH再排過

老師今次收股定收息
@me2014

唔排lu,$56.2買啲先,慢慢嚟,始終STC未轉向又在低於30,只是為賺差價👇

收股定息?未定喎,都未出換股價。😊

引用:
原帖由 我你他她 於 2019-8-16 11:11 AM 發表

D息日日多D呀!
師兄,現價計,股息7釐1,唔錯㗎喇!不過,要公道啲講,股息要用成本價去計,較高位買的,就冇咁高息嘅,呢啲大家梗明白啦!癈事比人口實啫。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]