匯豐坐蓮會 31 : 坐蓮成佛

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-4 16:00 發表

我有千幾萬身家
仲洗做?不要拿我做班曱甴比

我就當你有千幾萬身家,乜你認為有千幾萬身家真係好巴閉?我真係唔想笑鳩你,憎人富貴厭人窮就係你呢種人。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-8-4 03:16 PM 發表

咁我可以好肯定咁話畀你知,係政府龜縮吾回應市民訴求,亂局只會持續,解鈴還需繫鈴人。
同意應爭取向政府商討,解決目前困局。可惜目前沒有任何一個團體可以代表各方勢力去同政府傾。 
發展成今日嘅亂局,我認為係已經失控。
香港有今日嘅繁華和法治,係上一代數十年努力嘅成果。應該好好珍惜和守護。對破壞法治和唱衰香港既行為,我絕對不能認同。 
個人的自由唔應無限擴張至踐踏他人自由。所以行駛個人自由嘅同時亦須要遵守法律。
一個繁榮社會裡面最重要既,係可以比市民安居樂業。再從而享受繁榮進步嘅成果。
不合作運動,全港罷工呢類行為我認為係霸道和自私的。明玩嘢而且連累他人,經常咁做結果只會犯眾憎。
上次衝擊立法會。有位仁兄除面罩講完幾句說話之後,漏嘢夜就出走台灣。
搞完破壞伯蘿柚就走,呢類人係最唔負責任。出事就走先,冇承擔仲講咩革命?
無論背後有什麼理念,犯法就要有心理準備要承擔後果。法治精神係冇得退既。

引用:
原帖由 siuman0309 於 2019-8-3 11:04 PM 發表

即係政府可以死不認錯。
政府有咩錯? 政府想香港和台灣唔會成為逃犯天堂都有問題?自己行得正,企得正,做咩會驚俾大陸捉。

不過,我都覺得政府錯,錯在太林善。次次都係最後先捉人。班暴徒都知唔勢死嘅,無嘢驚,最多咪着草過台灣。

香港嘅經濟就係咁俾班暴徒玩死。

宜家班黃絲食飽無憂米,做嘢前完全諗後果。遲下攪到撤資,經濟衰退,裁員工都無得返,到時又賴政府唔啱。

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-4 16:47 發表

同意應爭取向政府商討,解決目前困局。可惜目前沒有任何一個團體可以代表各方勢力去同政府傾。 
香港有今日嘅繁華和法治,係上一代數十年努力嘅成果。應該好好珍惜和守護。對破壞法治和唱衰香港既行為,我絕對不能認同。 
個人的自由唔應無限擴張至踐踏他人自由。所以行駛個人自由嘅同時亦須要遵守法律。
一個繁榮社會裡面最重要既,係可以比市民 ...
做咗犯法嘅嘢梗係要承擔犯法嘅後果啦,但最緊要一視同仁就得啦。

加把口,香港對阿爺得兩個最大價值,第一,做一國兩制樣辦戲俾呆灣睇,希望收服呆灣,好明顯失敗了;第二,留一個缺口俾啲官走資出國,尚算成功。其餘嗰啲乜大灣區融合,幫手建設中國喎,全都是枝節嘢,有香港又得,無又唔使死。

所以凍撚水唔係錯晒,阿爺真係可以由你死,就算係出解放軍都無問題,鎮壓完,死口話堅持一國兩制,理得你香港百業蕭條,失業率爆上30%等等,但只要香港還能幫啲官走資,係佢地眼中已經無問題。

還以為香港對阿爺好有價值的(指經濟及政治層面),有點看不準形勢了。

Don't worry, Because we r RB!
引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-4 16:47 發表

說得好。

Don't worry, Because we r RB!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SquaresBMW 於 2019-8-4 05:00 PM 發表

加把口,香港對阿爺得兩個最大價值,第一,做一國兩制樣辦戲俾呆灣睇,希望收服呆灣,好明顯失敗了;第二,留一個缺口俾啲官走資出國,尚算成功。其餘嗰啲乜大灣區融合,幫手建設中國喎,全都是枝節嘢,有香港又得,無又唔使死。

所以凍撚水唔係錯晒,阿爺真係可以由你死,就算係出解放軍都無問題,鎮壓完,死口話堅持一國兩制,理得你香港百業蕭條,失業率爆上30%等等,但只要香港還能幫啲官走資,係佢地眼中已經無問題。
...
我覺得未去到絕路都唔會出解放軍,始終老共驚重複89啲錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 clogalaxy 於 2019-8-2 01:56 PM 發表

滙豐坐幾千蚊啫

我都係 63.8 入咗,第二日即坐艇。

星期五見都係跌,62.4 入咗少少。等收息。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-8-4 04:59 PM 發表

做咗犯法嘅嘢梗係要承擔犯法嘅後果啦,但最緊要一視同仁就得啦。
當然要一視同仁,弊在宜家d人只係會鬧d警察打人,白衣人打人
但永遠唔會講示威者破壞,示威者打人,示威者犯法
有人仲厚顏無恥話d示威者無武器

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 思朗拿道 於 2019-8-4 04:59 PM 發表

同意! 犯法嘅背後動機同埋原因,只可以向法官求情。任何人犯法都要追究才算公平。
近排社會負面新聞太多,睇得多人都燥。贴子間有過火,請見諒。
八日中抽離吓去旅行,有益身心。

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2019-8-4 04:53 PM 發表

政府有咩錯? 政府想香港和台灣唔會成為逃犯天堂都有問題?自己行得正,企得正,做咩會驚俾大陸捉。

不過,我都覺得政府錯,錯在太林善。次次都係最後先捉人。班暴徒都知唔勢死嘅,無嘢驚,最多咪着草過台灣。

香港嘅經濟就係咁俾班暴徒玩死。

宜家班黃絲食飽無憂米,做嘢前完全諗後果。遲下攪到撤資,經濟衰退,裁員工都無得返,到時又賴政府唔啱。 ...
今次林鄭捉蟲,明明事業一片光明
可惜信錯湯渣鏵,踩中香港人怕共啲心理關口
先被人有機可乘

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-4 04:47 PM 發表

你所講啲野我200%同意
我估唔到台灣係咁無恥

引用:
原帖由 garychow1984 於 2019-8-4 05:11 PM 發表

今次林鄭捉蟲,明明事業一片光明
可惜信錯湯渣鏵,踩中香港人怕共啲心理關口
先被人有機可乘
我唔覺得係,宜家係咩都反。如果唔係有逃犯條例在先,遲下明日大嶼一樣會有大龍鳳。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garychow1984 於 2019-8-4 05:12 PM 發表

你所講啲野我200%同意
我估唔到台灣係咁無恥
所有政棍都一樣。班台灣政棍都係漢奸,做美國佬第二號狗仔,所以我贊成台灣設省,統一中華。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-4 05:09 PM 發表

同意! 犯法嘅背後動機同埋原因,只可以向法官求情。任何人犯法都要追究才算公平。
近排社會負面新聞太多,睇得多人都燥。贴子間有過火,請見諒。
八日中抽離吓去旅行,有益身心。 ...
證明啲黃色野真係有毒的
呢幾年我狂踩思老闆啲野難食,去泰國叫雞佢都冇所謂
但自從六月開始佢變左成條喪屍咁

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。