列印

匯豐坐蓮會 31 : 坐蓮成佛

引用:
原帖由 me2014 於 2019-8-2 05:03 PM 發表

收左市,唔理 lu
感覺星期一唔會有好消息,所以都係避一避風頭唔衝住

熱賣及精選
引用:
原帖由 劉穎鏇 於 2019-8-2 05:21 PM 發表
大象今次會見七厘半紙息
吸引

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mrpossible 於 2019-8-2 17:29 發表

感覺星期一唔會有好消息,所以都係避一避風頭唔衝住

回覆 引用 TOP

恆指有機會會跌到2018年既底位!
大家睇路

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 完美傻仔2011 於 2019-8-2 12:33 PM 發表

最近二個月香港真係好亂
二邊都玩到好大
而家唔知點先收到科
只希望最後唔會流血收場就好啦
今次香港真係傷到根本
流血收場,我估最終免不了。
媒體上一掫大學生的行為,看完後真的感到心寒。他們一腔熱誠地用行動表達訴求,行為已經接近瘋狂。難以想像幾十年後這班人上位,香港會變成怎樣。
振振有詞,一手一腳去破壞香港經濟。請問香港有什麼新興產業可以即時替代餐飲,零售和旅遊?
他們所做的正是打爛相關行業小市民的飯碗。憑什麼要普羅市民跟隨你的理想而陪葬?
任何急進嘅改革,结果都係災難性的。解決問題,要懂得妥協和循序漸進。對民生嘅影響要盡量減到最低。
無論出發點幾好,方法用錯。都係錯!

早晨各位
吼60楼下,入手5仔

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-2 10:28 PM 發表

媒體上一掫大學生的行為,看完後真的感到心寒。他們一腔熱誠地用行動表達訴求,行為已經接近瘋狂。難以想像幾十年後這班人上位,香港會變成怎樣。
振振有詞,一手一腳去破壞香港經濟。請問香港有什麼新興產業可以即時替代餐飲,零售和旅遊?
他們所做的正是打爛相關行業小市民的飯碗。憑什麼要普羅市民跟隨你的理想而陪葬?
任何急進嘅改革,结果都係災難性的。解決問題,要懂得 ...
好唔想見红,但暴力升级,死胡同又真实係演变见红的誘因

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-2 10:28 PM 發表

任何急進嘅改革,结果都係災難性的。解決問題,要懂得 ...
其實呢類人都係一小撮人。大部分都係理性。
結論:唔駛驚

引用:
原帖由 mrpossible 於 2019-8-3 08:35 AM 發表

其實呢類人都係一小撮人。大部分都係理性。
結論:唔駛驚
經歷過沙士年代,目睹各行各業骨牌般陷入低潮。你就會明白我擔心什麼。
現今時勢,最緊要努力工作保住份工。

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-3 11:22 AM 發表

經歷過沙士年代,目睹各行各業骨牌般陷入低潮。你就會明白我擔心什麼。
現今時勢,最緊要努力工作保住份工。
當然明白啦
係嗰啲話要攬炒嘅人好似唔明。或者佢哋有屋企養,又或者咬老綜啩

引用:
原帖由 mrpossible 於 2019-8-3 12:01 PM 發表

當然明白啦
係嗰啲話要攬炒嘅人好似唔明。或者佢哋有屋企養,又或者咬老綜啩
住我隔壁的,剛公司執笠裁員,印刷貿易,美國cut單,佢兩大一小,好在間屋供滿,中年失業,徬徨。😔

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-8-3 12:16 PM 發表

住我隔壁的,剛公司執笠裁員,印刷貿易,美國cut單,佢兩大一小,好在間屋供滿,中年失業,徬徨。😔
密切留意時局發展,如果混亂沒法迅速平服。我會考慮放售手上資產, 投資其他回報更高和政局穩定的地方。
目睹眼前的新一代,不由得懷疑現今教育出了問題。要預早為下一代另謀出路。

引用:
原帖由 garychow1984 於 2019-8-2 03:04 PM 發表

我再等等先, 今次脫歐唔講得笑
乜近年股價低迷唔係已反映左脫歐咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blastdragon 於 2019-8-3 12:47 PM 發表

密切留意時局發展,如果混亂沒法迅速平服。我會考慮放售手上資產, 投資其他回報更高和政局穩定的地方。
目睹眼前的新一代,不由得懷疑現今教育出了問題。要預早為下一代另謀出路。 ...
廿年教改,教育被說成了服務業🙁,愉快學習,學生肯定比我們讀書時開心咗,但我跟他們説:學問,自古只聽說"勤學"、"苦學"才能成才,只見天才可愉快學習,請評估一下自己是否天才。成敗論英雄,看內地來港大學生的英語水平,可知分別。

引用:
原帖由 garg 於 2019-8-3 08:05 AM 發表
早晨各位
吼60楼下,入手5仔
X2

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]