• 瀏覽: 257,641
  • 回覆: 1,169
  • 追帖: 14
天賜橫財,林鄭月娥做咗佢嘅財星,搞送中條例而雙手奉送大量生意畀佢。顧問H話:「查詢移民人士比2018年多幾倍,我簡直應接不暇,睇怕今年花紅獎金有着落,佣金都幾好。」

因乜事要移民?顧問H話:「最多人講嘅因素係為咗子女教育,其次係怕香港亂,第三係怕香港上海化,逐漸變成共產黨話晒事。」

咁講法,即係移民理由三十年不變,1980年代移民潮興起,左丁山一代人移民咪又係呢三大理由,回首前塵,移民咗嘅朋友多數係損失大過收益,當年放棄有好大上升空間嘅職位而走咗去加澳紐搵工,金錢損失不菲,到子女完成大學教育,21世紀又成家回流,唯一「淨增值」係多咗本外國護照,可以隨時再鬆人。至於子女在彼邦完成大學教育,基本上亦是有啲非常叻,有啲不過如是,更有啲讀唔成書。移民係為咗子女教育呢個理由,說服力唔夠十足。

最近聽到一個金融界精英叫朋友送子女去英國寄宿學校,以便他日適應移民生活,仲大聲講:「香港教育好衰,通識教育教壞人,去英國冇呢啲嘢,細路唔會學壞着黑衫上街。」左丁山聽到幾乎笑爆嘴,細路去英國讀書唔會學玩民主、自由?在英國讀書會更愛中國?男女去英國寄宿學校唔會搞異性戀、同性戀、雜交、食大麻、啪丸仔?英國冇英國式嘅通識教育乎?

總之,一啲精英掛住搵錢,不想status quo受到任何衝擊,破壞佢地嘅收成期,於是怪責香港𡃁仔上街,而𡃁仔上街就係通識教育之錯。啲精英頭腦咁鬼簡單,令人驚奇。究其實,幾十年來,香港人搞移民,最大最大之理由埋藏在心裏,就是避秦,恐怕中共鐵腕管治香港,清算有錢佬及異見人士。今有錢就移民馬爾他、葡萄牙,抵食兼方便。冇乜錢又多口批評中共嘅,去檳城曼谷住埋隱居,係次佳選擇。

左丁山

唔早講😩
早知我都去英國啦😫

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 issactoast 於 2019-8-6 12:53 發表

Lunch today

我唔客氣嘞
I like oyster 

引用:
原帖由 issactoast 於 2019-8-6 13:15 發表

左邊幾隻好味D
Where
How much 

引用:
原帖由 issactoast 於 2019-8-6 13:24 發表

Oyster Station
我叫了兩款
有4隻是$10一隻的,我覺得ok, 是南非的
另外有6隻,分別是美國、愛爾蘭和西班牙的,呢6隻是$120
你可以試下
咁平

Oyster station 我好似食過一次

西九龍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 issactoast 於 2019-8-6 13:24 發表

Oyster Station
我叫了兩款
有4隻是$10一隻的,我覺得ok, 是南非的
另外有6隻,分別是美國、愛爾蘭和西班牙的,呢6隻是$120
你可以試下
又想起十文哥

會不會十文哥就是果個咩陳咩街 (台灣番來果個)

引用:
原帖由 gain168 於 2019-8-6 13:29 發表

富貴中產~~
我是窮鬼

好慘

好耐冇去happy

引用:
原帖由 gain168 於 2019-8-6 15:00 發表

i燈唔系D咁既人~~~~~~ 絕非習慣性認屎認屁無恥之輩~~~
你指不談政治短炒果班?

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-8-6 15:36 發表

你覺得最好食邊個國家
日本

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-8-6 20:18 發表

蠔豉
日本女仔最好食

越南also 

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-8-6 20:23 發表

邊方面
Sex 

tonight :

Cut the remaining half CVS 
Cut half KHC
Added TTWO, GOOGL 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gain168 於 2019-8-7 09:06 發表

平心論, 每個帖總會出現呢類人, 但畢竟是少數.
果個係多數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manmas88 於 2019-8-7 13:40 發表

狗根拉麵,係咪68蚊
阿尻根?

回覆 引用 TOP

Cut the remaining half KHC

現在倉位如下

港股: 無
美股兩隻: GOOGL, TTWO
Call : 少量 ATVI call 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]