[其他] 經此一役元朗站居民又搬晒去荃灣西

元朗最多係村霸惡人,一不小心就俾惡人打,係地產商吹到上天堂咁好。

熱賣及精選
又係聼人講?我住左十幾年都無事,D村民不知幾nice,除非你專登去搞佢地!
引用:
原帖由 天龍 於 2019-7-22 02:47 PM 發表

元朗最多係村霸惡人,一不小心就俾惡人打,係地產商吹到上天堂咁好。

回覆 引用 TOP

個啟發係
全港無論邊區
越係交通方便既 location
越係多麻煩

應左個句
優點也會成為缺點
缺點某些時也是優點

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

所謂荃西三寶,得柏傲可以充橕下場面,祈德尊二期同屎之戀真係得啖笑

引用:
原帖由 LuckyManManMan 於 2019-7-22 03:05 AM 發表

荃灣西爆
供應炸藥點會唔爆
https://www.youtube.com/watch?v=dCMeYUbIS9o
荃灣老區當荃灣西中產區?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-7-22 06:52 AM 發表

荃湾一樣多黑社會
留意主題啦
講緊荃西呀不是荃灣

引用:
原帖由 60后 於 2019-7-22 01:28 AM 發表

中產及有識之仕不會再考慮住元朗了
元朗先係有正義同安全地方

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 12728915 於 2019-7-22 08:19 AM 發表

好快到荃灣了,唔係講笑
荃灣关荃西乜事?
牛頭唔搭馬嘴

引用:
原帖由 荃西人 於 2019-7-22 03:20 PM 發表

荃灣关荃西乜事?
牛頭唔搭馬嘴
你都幾得意,唔通荃灣西唔係荃灣咩,當你今日唔到都好快到

搞呢度关荃西乜事?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 12728915 於 2019-7-22 03:24 PM 發表

你都幾得意,唔通荃灣西唔係荃灣咩,當你今日唔到都好快到
九唔搭八
澳運=大角咀?
荃灣西站=荃灣站?

其實基本上有條件嘅中產人士
基本上一定係要住荃灣西。。。
一定。。。係一定揀荃灣西。。。
我強調係荃灣西,不是荃灣

就好似旺角奥運站一帶物業稱呼叫奧運
但不是旺角或大角咀
(旺角代表雜、舊殘、奥運區代表高端中產生活區、荃灣西與荃灣亦與奥運區與旺角一樣道理)
而觀塘区、則舊区、殘、雜、公屋圍城……低端人口雲集、而且MTR更是露天……一打風便停駛……

在荃灣西高端中產生活區一帶定居
必須選擇以下龍頭屋苑或呢啲屋苑嘅附近。。。
入埸價二萬一呎以上 十分超值

正所謂中產就要住返中產區
首選荃灣西區五大巨頭盤
(排名分先後)
(高級版)
全城滙(一層只有4至5伙)(MTR旁与上蓋無異)
海之戀(MTR上蓋)
柏傲灣
御凱
萬景峯

(入門版)
環宇海灣
爵悅廷
樂悠居
立坊
荃灣廣場
灣景廣場
海濱花園
祈德尊新邨
海灣花園
麗城花園
韻濤居
蔚景花園
灣景花園
翠濤閣
海天豪苑

荃灣西站中心点附近全是大型私樓屋苑群 無大型公共屋邨,近年少見。特別現今加強建公屋區政策,連啓德也被公屋包圍,更顯得荃灣西區地段更顯珍貴。

而且有公屋或公屋附近必定會雜晒
首先啲環境一定污糟咗
因為呢度必定滙聚咗社會最低端果班人喺度,例如多低端南亞人、低端大陸人、精神病有暴力人、獨居執垃圾老人、道友、童黨、MK仔、老粗、黑社會份子、及其他社會最"精英"嘅份子等等,你做公屋仔!同啲低端人口、老童、南亞印度人、童黨、痴線佬、垃圾婆、同埋屋邨綜援咸濕伯父一齊住。久而久之自自然好多問題會產生。低端人口有一部分係好恐怖,終日不思進取
只想不撈而獲,成日想政府加福利、掠奪别人勤勞的成果、猶如盜賊……而且建公屋、管理、維修等,只會拖誇政府財政,不過無辦法!政府收咗富人稅,呢啲錢係要比,當怕咗班人,比个地方安置班人,否則班人周圍走仲衰,當交維穩費令个社會安穩啲算,好似以前用嚟安置越南難民啲禁閉營咁。但其實220呎逼住3個家庭成員都幾慘。又要久唔久填申報表、久唔久又被突擊家訪、又怕被整古比房署查及跟蹤……唉

但無可否認!公屋內亦有唔少嘅正常家庭,因為種種原因,無辦法要靠公屋才有藏身之所,但呢班正常公屋人通常比較或好努力咁儲蓄、讀書、工作、向上游,而呢班正常家庭亦正正係我們身边的活生生例子、獅子山下香港人,佢地好多將來係成功跳出咗公屋生活圈,從而進身中產私樓或更高級嘅人。而佢地嘅下一代亦可有更好的生活環境、鄰居圈子等。正所謂近朱者赤 近墨者黑。

另外,住公屋單身無所謂,但如果結咗婚又有小朋友,試問一個稍為有上進心愛妻兒嘅男人,又点会想自己老婆仔女喺啲咁嘅居住環境生活(公屋),剩係個"公"字已經代表雜,低下、及同大眾低下層一齊生活。除非你自己無能力,咁就無計啦,唔住唔通全家瞓街咩。但堂堂男人連一個正正常常嘅家(至少綠置居或居屋吧……)都比唔到自己女人、兒女,仲要拖埋個女人一家大細去乞公共資源求政府施捨以求快啲可以住公共屋邨,真係笑死外家。不如變性或單身算。
(因為不用審查收入、資產,因此公務員公屋乃是自身福利,所以另計)

再睇返。荃。灣。西,全中產私樓社區,人嘅質素非常有保證,治安良好,配合完善海濱長廊、數个巨型綠化度極高公園。樓下的碼頭更有船前往寧靜海灘、使大人、小孩、老人均能在一个高質素社區愉快、健康生活。

配合完善的交通(的士、巴士、鐵路、船等等),去邊都得十分方便快截,附近超多高質素分支家庭,承接力超強
全港最巨型數百萬尺大型商場群,衣、食、住、行足不出户樣樣齊,配合全港最大最完善的巨型天橋系統(仍在陸續擴建),無懼風吹雨打、高温烈日,均能安全、舒適享受上述各種!

而且亦連接各街市、舊區各種平價民生衣、食、住、行。亦樣樣齊,價廉、物美,穿梭新舊交融。
巨型商業群及更新中的眾多即將落成的甲級商厦、酒店等。享受完善、方便的就業、事業發展機會。

配合近在眼前的完善鐵路網、巨型巴士總站出入港、九、新界、均亦可以在15~30分鐘內舒適到達。
配合沙中線、高鐵、港珠澳大橋、機埸新路
完全可30分鐘內直達東九核心、22分鐘直達港島核心。20分鐘出入機埸,超級方便往返內地。

而且打風亦無有怕……地鐵因在地底,仍然開放,前往港島、東西九龍、亦無問題、加上身在避風塘海峽,完全不用擔心強風或海水沖上岸損毀家園!前方亦有青衣島作天然屏障……

而且防守力強……就算金融風暴都唔怕啦
正常人都識揀啦……

引用:
原帖由 荃西人 於 2019-7-22 12:32 AM 發表

繼沙田比示威傑青搞殘後
大量沙田居民移居荃灣西後
看來又到元朗站中產移居荃灣西中產區了。

荃灣西爆升!
818到你荃灣啦

引用:
原帖由 公司小主席 於 2019-7-22 03:29 PM 發表

818到你荃灣啦
荃灣姐
不是荃西

回覆 引用 TOP

富貴逼人,荃灣係唯一一片樂土,最新CBD

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。