[樓市分析及CCL] 其實香港樓一d都唔貴

全香港最有錢個人
都話本港樓貴
其他人話平
又唔知用咩角度啦

山雞不能認鳳凰
山雞始終係山雞
鳳凰始終係鳳凰

熱賣及精選
唔貴買十間8間來睇下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-7-20 07:21 PM 發表

全香港最有錢個人
都話本港樓貴
其他人話平
又唔知用咩角度啦

山雞不能認鳳凰
山雞始終係山雞
鳳凰始終係鳳凰
山雞自吹本港樓平

當回復真身
過正常人同一樣嘅生活
吸同一樣嘅空氣
就知道樓是那麼的貴
山雞怎能認鳳凰
知道自己身份
到頭來自己都係山鸡

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-7-20 07:26 PM 發表

山雞自吹本港樓平

當回復真身
過正常人同一樣嘅生活
吸同一樣嘅空氣
就知道樓是那麼的貴
山雞怎能認鳳凰
知道自己身份
到頭來自己都係山鸡
天鳥盡良弓藏
狡兔死走狗烹
用完即棄用完即棄

引用:
原帖由 必勝大師 於 2019-7-20 07:27 PM 發表

天鳥盡良弓藏
狡兔死走狗烹
用完即棄用完即棄
世界上最蠢嘅人
有嘅自欺欺人
自己呃自己 蠢過隻豬
山雞始終係山雞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peewee 於 2019-7-20 06:14 PM 發表

對我哋呢D上曬位咪唔貴囉

但係知唔知年青人下一代點算

不過我就唔會 咁仆街話啲褸唔貴

香港係全球最貴

香港只係有班人堅守樓價所以幾貴都會買
我有樓係東平山, 都覺得樓價貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-7-20 04:58 PM 發表

貴同平只係相對
你睇次次新盤一出即刻比人掃晒
亦有人話租金貴,但租金亦不斷升
租盤亦好易放出,所以要求樓跌
來遷就自己係不切實際,買唔起就買
遍遠少少地區。
當年沙士樓係平,但成交量亦冇今日多,
我當年90萬樓換120萬樓(愉景新城)
都唔敢,一係經濟唔好怕失業供唔起,
二係銀行當年按揭亦好緊慎,第三係
利息高,第四租金進入下跌軌道。
今時今日我唔知樓價會升定跌,但
只睇一 ...
你有500萬首期先講啦

回覆 引用 TOP

如果有租管, 回報低於1%內, d樓就會跌。而家定期都有2%以上。

咪就係,租租最鐘意比多樓價3%去租樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 f1kon 於 2019-7-20 06:48 PM 發表

on 9 冇腦,竟然有人話香港樓平!就算你手揸住幾層豪宅香港樓價都係貴㗎啦,噏得出有錢嘅就覺得平真係腦殘!
其實你覺得點先算平?有冇標準?
例如幾錢尺?或者人工同樓價比例
要幾多先合理?

引用:
原帖由 boc3988 於 2019-7-20 07:56 PM 發表

如果有租管, 回報低於1%內, d樓就會跌。而家定期都有2%以上。
如果有沙士或者銀行冇按揭
香港樓唔值錢添,但未發生

排長龍買樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DustInGalaxy 於 2019-7-20 06:15 PM 發表

10年前我月入9千幾,一年有3個月花紅,儲兩年錢就上到車。今日已30k+, 儲一年錢 ,就買到一個中山商品樓房。。。

所以真係唔貴。。。仲好平
9千幾 x 15月 x 2年, 都係30萬, 扣埋生活費比家用, 仲淨返幾多?可唔可講下09年點買到樓?

引用:
原帖由 火燎森 於 2019-7-20 04:58 PM 發表

貴同平只係相對
你睇次次新盤一出即刻比人掃晒
亦有人話租金貴,但租金亦不斷升
租盤亦好易放出,所以要求樓跌
來遷就自己係不切實際,買唔起就買
遍遠少少地區。
當年沙士樓係平,但成交量亦冇今日多,
我當年90萬樓換120萬樓(愉景新城)
都唔敢,一係經濟唔好怕失業供唔起,
二係銀行當年按揭亦好緊慎,第三係
利息高,第四租金進入下跌軌道。
今時今日我唔知樓價會升定跌,但
只睇一 ...
樓主良心貼,但依家香港非黑即白,得唔到就寧願破壞,買唔到樓既只會想著樓市大跌,一樣道理。

引用:
原帖由 LimaW 於 2019-7-20 08:48 PM 發表

9千幾 x 15月 x 2年, 都係30萬, 扣埋生活費比家用, 仲淨返幾多?可唔可講下09年點買到樓?
09年,10萬首期真係買到既偏遠地區,問題係佢10萬都儲唔到,10年後先黎怨天怨地者🤭

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。