• 瀏覽: 14,472
  • 回覆: 99
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 前後抽插 於 2019-7-19 01:12 PM 發表

叻還叻,運氣唔係成日有 見好就收,炒到1000萬係咪又話可以炒上1億?
的確係,炒股叻嘅人係唔會志在樓市嘅升幅。當然,炒股為生嘅人都最好有自住樓啦,壓力細好多。

Gordon Gekko: "The public's out there throwing darts at a board. I don't throw darts at a board. I bet on sure things."

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
移民好過

引用:
原帖由 me243888 於 2019-7-19 01:25 PM 發表

移民好過
得6球
如果樓主仲後生好難洗到老

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 XapeX 於 2019-7-19 10:44 AM 發表

其實好彩嘅十年前喺大陸幾十萬買咗層樓而家都有幾百萬再攞返嚟香港買樓唔出奇。以前嗰啲貨車司機返去包二奶買咗樓嗰啲大把錢。

所以呢個世界第一係要靠運氣,第二係要夠膽。

個世界好大唔好淨係喺用香港人嘅諗法去諗嘢。 ...
係呀, 以前d中港貨櫃佬閒閒地搵4、5萬一個月, 如果唔嫖賭飲吹, 係福田買幾個單位, 而家都最少2、3千萬身家啦
我07年入左間福田口岸單位先120萬, 而家都值580萬啦, 都諗緊賣走係香港買過間留比個仔

回覆 引用 TOP

租樓日日添

回覆 引用 TOP

買黃金一年後有1千萬,

回覆 引用 TOP

Download返個按揭計算機計一次好過啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dfmtf 於 2019-7-18 05:44 PM 發表

係可以借月薪100倍
以現行利率同壓測加3里借30年(非9按)
大概借到月薪107倍
但留返啲水位,例如加借按保
用月薪100倍啱啱好,又易記易計

自然,有多啲首期又可買貴啲,例如樓主唔攪複雜嘢咪可以買800萬 ...
高質回覆...like

回覆 引用 TOP

屈就下買8球樓住下先得唔得?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 灣仔上班人 於 2019-7-18 05:42 PM 發表

借400萬,如果分30年還,假設沒有任何貸款、卡數下,以現時按息2.375%計,最少需要入息為 HK$ 37,500。
全對

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]