• 瀏覽: 25,505
  • 回覆: 13
  • 追帖: 10
引用:
原帖由 kwok-k-lau 於 2019-7-19 07:23 AM 發表

我喺英國住架,狗餅,我唔識唔通你識咩,
我攞住特區護照,亦不是 UK resident,都可以英國借錢買樓。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 03:23 PM 發表

你想新樓定二手? Norman foster 起咗幢新既喺liverpool st 附近
係咪講緊 Principal Tower?

引用:
原帖由 花郎 於 2019-7-19 03:54 PM 發表

搞掂脫歐先,而家已經係二線國家
英國依然係一個好有活力可嘅國家。

世界上仲有咁多 Commonwealth 國家,加上中東同俄羅斯對英國情有獨鍾,英國就算有無歐盟都唔會有大影響。

London zone 1 豪宅,你何曾見到其他歐盟國家嘅人去買?根本就係中東,俄羅斯,印度,新加坡,香港,仲有中國人嘅天下,佢地唔通會因為英國脫歐而去 Brussels 買樓咩?

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 04:34 PM 發表

係呀。
發展商其實就係加拿大嘅 Concord Pacific 即係李嘉誠以前嘅公司,但好耐以前已經賣左。

呢個盤 2013 or 2014 年賣到而家仲有大把貨,因為價格貴到飛起。其實不遠處嘅 Postmark 好好多,話曬大型本地發展商,價錢低好多而且 postal code 點都叫西區嘅 WC1

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-7-19 07:14 PM 發表

港人做在英國匯豐做,大約4-5厘,一定貴過係香港做,所以也有香港人選擇加按香港層樓full paid英國樓,但這是個人選擇,每人不同喎。
我上年做係 3.13% 5-year fixed

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smallpotato169 於 2019-7-19 08:03 PM 發表

好能心啦,日落民族,睇幾時 沒落,唔好响度呃鳩落搭啦。
我本人唔住英國,但係投資地產來講呢度的確有前景。倫敦我覺得係歐洲少有舊得黎唔爛嘅地方。好多外國富豪都鍾意以呢度作為 vacation or second home.

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 10:09 PM 發表

英國買樓好多唔用呎嚟作價喎....咪老點喎.....請你講倫敦ZONE2, 邊個物業以近800英鎊/呎作價, 我即刻去睇 ...
Zone 2 真係大把 £800 p.s.f. 你自己睇下 rightmove 或者自己過去睇下。

引用:
原帖由 dollarmoney 於 2019-7-19 11:04 PM 發表

唔計 Chelsea, Knightsbridge, Mayfair 呢啲靚區,zone one好多都係1000鎊一呎,zone two 800鎊直頭貴啦
Chelsea, Knightsbridge, Mayfair 如有 £1000 一尺,呢 D 可能得返 20 年期差不多。

引用:
原帖由 dollarmoney 於 2019-7-20 09:03 AM 發表

嗰啲區係富豪玩嘅,普通人想買 zone one睇返 Clerkenwell, Notting Hill, Hackney, Cananda Water etc 1000gbp psf仲有唔少選擇
zone 1, £1000 一尺好多選擇,唔介意過左河嘅話,新樓都好多。

引用:
原帖由 dollarmoney 於 2019-7-20 09:09 AM 發表

所以咪覺得好似好平,因為香港實在貴太多
按照英國工資水平來講,英國 (倫敦以外) 真心平,倫敦係 reasonable

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-7-20 09:19 AM 發表

如果有居英權或英國passport 咪借得?🤔
我特區護照非居民都借到。

引用:
原帖由 loyeewah14 於 2019-7-20 09:24 AM 發表

Canada Water 都唔係zone one
Elephant and Castle zone 1, 新樓 £800 可能都唔使。

引用:
原帖由 loyeewah14 於 2019-7-20 10:06 AM 發表

呢個區平
係有原因
我知,真係好爛,最記得間假中餐,大碗麵。

引用:
原帖由 英倫裝修佬 於 2019-7-22 03:07 PM 發表

我有個朋友在英國做 mortgage advisor。佢同我講,香港收入都可以藉到, mortgage 選買英國樓。 佢都有幫一啲香港人做按揭, 甚至乎 做一些一年期的按揭給他們炒樓。 ...
我借到無問題,多謝關心。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]