[海外置業] 英鎊屢創新低,英國樓超抵買。有閒錢絕對要考慮。

引用:
原帖由 loyeewah14 於 2019-7-20 09:24 AM 發表

Canada Water 都唔係zone one
攪錯左,不過其實都係 zone 1,zone2邊界,分別唔大,我覺得 Cananda Water好過所謂zone1嘅 elephant and castle 

熱賣及精選
引用:
原帖由 dollarmoney 於 2019-7-20 09:41 AM 發表

攪錯左,不過其實都係 zone 1,zone2邊界,分別唔大,我覺得 Cananda Water好過所謂zone1嘅 elephant and castle 
當然

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬肉肉魚蛋 於 2019-7-20 10:51 發表

你有無諗過income tax先?
假設年收入100000澳元,非澳洲居民要32.95%稅率
英國搵同等澳元,即係57000英鎊先10.3%
計返兩地after tax, 澳洲仍是比英國收入高,不要拿非居民的稅率比較,不如攞黑工比較,稅都唔洗交。

引用:
原帖由 icantstop 於 2019-7-20 09:19 AM 發表

如果有居英權或英國passport 咪借得?🤔
我特區護照非居民都借到。

引用:
原帖由 loyeewah14 於 2019-7-20 09:24 AM 發表

Canada Water 都唔係zone one
Elephant and Castle zone 1, 新樓 £800 可能都唔使。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 06:04 PM 發表

都係一個選擇。
不過我啲朋友通常都係做 it銀行會計師建築師工程師音樂家之類。
你啲朋友咋,唔係你自己喎!睇人哋風光幾容易呀!

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-7-20 10:05 AM 發表

Elephant and Castle zone 1, 新樓 £800 可能都唔使。
呢個區平
係有原因

引用:
原帖由 loyeewah14 於 2019-7-20 10:06 AM 發表

呢個區平
係有原因
我知,真係好爛,最記得間假中餐,大碗麵。

引用:
原帖由 dollarmoney 於 2019-7-19 02:56 PM 發表

E14好似係跌得多,有啲2手呎價6,7千,同比香港真係白菜價
有小朋友千萬不要住 E14

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-7-20 10:05 AM 發表

如果要住 Elephant and Castle ,我情願去 zone 2 or 3 了。

回覆 引用 TOP

買英國樓係好好的兩手準備!如果BNO真係可以住五年可換本正式英國護照,相信會有部分退休人士過去居住。

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-18 03:44 PM 發表

要幫埋個子女諗。
你唔貪唔 代表你個仔女唔想要。 到佢讀完書想留低生活發展, 冇英籍就點都會麻煩啲。 我都遇見過唔知幾多個想留喺英國但係留唔到嘅人啦。 亦有人埋怨父母當年點解唔申請居英權( 合資格但諗住自己唔會去英國就唔申請,冇幫子女諗)
不過如果你有幾億身家可以隨便移民嘅話咁又唔同。 ...
以前的父母,生左仔女出來唔理,老左又望子女供養自己!

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2019-7-19 05:54 PM 發表

去完返嚟咪又係做地盤!
咁做劃積同紮鐵,都係做地盤,你想邊樣?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2019-7-18 07:08 AM 發表

脱左歐英國經濟仲死得快,英國已經唔係大不列顛,之後蘇格蘭愛爾蘭甚致威爾斯都話要脱英,4分5列
佢哋未必會脱,到時大V

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 英倫裝修佬 於 2019-7-18 03:28 PM 發表

如果是60後70後家長,硬件上 英國學習的範圍 大家可能都有認識。 和以前會考a level差不多。
英國教育著重於 培養你的獨立思維,自己搵料,自己學習課,開心學習。
但這套學習方式不適合 本啤 ,懶惰的學生。 ...
係咪架?以前英國教育比較要死背喎,乜变咗?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。