[海外置業] 英鎊屢創新低,英國樓超抵買。有閒錢絕對要考慮。

引用:
原帖由 富加美 於 2019-7-19 07:47 PM 發表

英國生活費唔平,天氣又唔好,日落帝國,外國買買澳洲仲好
你既印象係幾多年前? 依幾年倫敦天氣接近完美, 一般夏天唔太熱冬天唔太凍。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 07:54 PM 發表

呵呵呵....買3大城市個啲............曼城同伯明翰有價冇市, 倫敦樓早兩日公佈係比去年同期跌咗4%, 但一樣好似香港咁貴, 加上脫歐, 大批優質歐盟租客陸續撤離, 既然出得到咁嘅錢投資, 為何要隔山買牛, 俾多咗稅, 又要俾管理費俾agent去睇住你間英國樓, 點解唔响香港買, 英鎊只有跌, 第日將英國樓賣出套現, 剩係匯價都輸死啦..... ...
英鎊可以仲跌幾多?  底蘊係度... 算啦都係對牛彈琴。

倫敦 zone2 好多講緊都係8千蚊呎。 你喺香港買到啲什麼地段?

引用:
原帖由 雨中濃濃的樓盤 於 2019-7-19 08:32 PM 發表

佢要你有月薪75000港幣至會理你
唸得買倫敦樓,呢個數字( 家庭總收入計包埋收租) 我覺得係最低消費啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 2019-7-19 07:52 PM 發表

你係玲玲姐反彈比你估到
黑天鵝理論你唔識就算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 07:24 PM 發表

梗係唔啱啦。 英國脫歐有好多原因。 但係最吸引票嘅一個原因就係減少移民。
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keyman98 於 2019-7-19 06:38 PM 發表

去英國買樓,搵匯豐做按揭啦!係香港行入匯豐銀行問便可,他們會幫你手開英國匯豐戶口,之後再申請埋按揭,至於借到幾多,當然要睇你供款能力 ...
kwok-k-lau on99。已经被KO左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 09:31 PM 發表

英鎊可以仲跌幾多?  底蘊係度... 算啦都係對牛彈琴。
倫敦 zone2 好多講緊都係8千蚊呎。 你喺香港買到啲什麼地段?
我唔係金融經濟專家, 我剩係知自脫歐公投個日計到依家, 英鎊對美元跌咗15%, 對港元由13蚊到依家頂多10蚊, 我都想知英鎊如何可以昇返去對港元13蚊, 不如你指教一下我哩, 你指英國底蘊又係咩嘢呢??? 只有金融中心地位?? 英國佬要脫歐, 佢出口量60%係歐盟, 脫歐後可以保持到嗎??? 英國佬為脫歐, 到目前為止只係同咗3個國家重設貿易協議, 其他都仲未開始, 佢大佬美國仲要威脅緊佢, 如果唔聽話用華為5G就唔會有好deal, 咁英國前景會如何呢??? 樓價跌時, 有外國投資者會接貨嗎???
英國買樓好多唔用呎嚟作價喎....咪老點喎.....請你講倫敦ZONE2, 邊個物業以近800英鎊/呎作價, 我即刻去睇......

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 10:09 PM 發表

英國買樓好多唔用呎嚟作價喎....咪老點喎.....請你講倫敦ZONE2, 邊個物業以近800英鎊/呎作價, 我即刻去睇 ...
Zone 2 真係大把 £800 p.s.f. 你自己睇下 rightmove 或者自己過去睇下。

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 10:09 PM 發表

我唔係金融經濟專家, 我剩係知自脫歐公投個日計到依家, 英鎊對美元跌咗15%, 對港元由13蚊到依家頂多10蚊, 我都想知英鎊如何可以昇返去對港元13蚊, 不如你指教一下我哩, 你指英國底蘊又係咩嘢呢??? 只有金融中心地位?? 英國佬要脫歐, 佢出口量60%係歐盟, 脫歐後可以保持到嗎??? 英國佬為脫歐, 到目前為止只係同咗3個國家重設貿易協議, 其他都仲未開始, 佢大佬美國仲要威脅緊 ...
邊個話要升番上13咁貪心? 我係話會略升。 升番10.5 都又賺樓價,又賺滙率啦。

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-7-19 10:23 PM 發表

Zone 2 真係大把 £800 p.s.f. 你自己睇下 rightmove 或者自己過去睇下。
係咪個 LEASING年期剩下唔多先有咁平呢????

引用:
原帖由 funbull9394 於 2019-7-19 10:33 PM 發表

邊個話要升番上13咁貪心? 我係話會略升。 升番10.5 都又賺樓價,又賺滙率啦。
咁你又知唔知你賣樓套現走人, 英國政府會收你幾多稅呀??? 真係賺到幾多%???

駛能理樓主條能樣咩,條粉人搵生意者

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 10:39 PM 發表

咁你又知唔知你賣樓套現走人, 英國政府會收你幾多稅呀??? 真係賺到幾多%???
吓你頭先話怕蝕喎。  你冇錢賺的話,就冇稅交啦!

引用:
原帖由 萬家變態的師兄 於 2019-7-19 10:42 PM 發表

駛能理樓主條能樣咩,條粉人搵生意者
我冇英國樓要出貨喎。大灣區就有間你要唔要?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zamora 於 2019-7-19 10:34 PM 發表

係咪個 LEASING年期剩下唔多先有咁平呢????
唔計 Chelsea, Knightsbridge, Mayfair 呢啲靚區,zone one好多都係1000鎊一呎,zone two 800鎊直頭貴啦

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。