本主題由 陳耀 於 2019-7-21 08:47 PM 關閉
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-7-17 10:14 PM 發表

一早買了
你意思係,萬一香港變焦土,也可以返大陸住?
首先我覺得未來社會矛盾只會日益嚴重,阿爺渣權力,但香港後生嗰班個個反共,未來反對派只會繼續拖死香港,事實大陸已經唔係20年前嘅大陸,香港還是大陸的對外窗口嗎?我唔覺得外國人會放棄與中國嘅生意來往,大灣區會取代香港

引用 TOP

被引用(14)
中共一日不容許人仔自由兌換和流通,香港永遠是國際金融中心,也是香港唯一價值所在

引用 被引用(16) TOP

有道理,但真係要好長長長線囉。可能後生買,變中年大叔都未必有肉食。

真係防多個窩住。。。

引用 被引用(3) TOP

正確,深圳已經取代,只是金融能力仍要加強

引用 被引用(3) TOP

我買左澳門

引用 被引用(2) TOP

同意樓主,好多正常人睇到,只有班要民主唔要飯ge曱甴睇唔到

引用 TOP

你呢種想法太遲了,本人2000年前已經開始了

在大灣區的藍圖中,香港是大灣區的龍頭,可惜香港人唔珍惜

引用 被引用(1) TOP

無錯
唔撕裂係唔可能的
做生意反而返大陸仲好。

引用 TOP

2016 年梁英被不選

我已決心在深圳住及生活工作

香港只有賽馬及親友值得回來

引用 TOP

冇可能, 大灣區悠閒退休就得.
香港死後, 經濟上做hub取代香港既必定係上海.
你睇返上海, 根本中央已經舖左廿幾年路, 所以取代香港既必然會係上海.

引用 TOP

呢D廢話十年前已講啦,响大陸任何城巿連資訊都仲係封閉,仲變本加厲,取代到香港咩?得丫,除非香港禁埋FB、上網有過濾、傳媒全唱好大陸,咁大陸其他城巿就可以完全取代啦

如全世界轉共產咁大灣區會取代香港否則你去買下內地D癈樓就知點解大六有錢人吾買

引用 TOP

依家申請身份證;番大陸la

引用 TOP

香港嘅法律體系大灣區點取代?如果真係取代到,大陸早就出老解啦

引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。