本主題由 陳耀 於 2019-7-21 08:47 PM 關閉
引用:
原帖由 1968HK 於 2019-7-17 10:14 PM 發表

一早買了
你意思係,萬一香港變焦土,也可以返大陸住?
首先我覺得未來社會矛盾只會日益嚴重,阿爺渣權力,但香港後生嗰班個個反共,未來反對派只會繼續拖死香港,事實大陸已經唔係20年前嘅大陸,香港還是大陸的對外窗口嗎?我唔覺得外國人會放棄與中國嘅生意來往,大灣區會取代香港

被引用(14)
中共一日不容許人仔自由兌換和流通,香港永遠是國際金融中心,也是香港唯一價值所在

有道理,但真係要好長長長線囉。可能後生買,變中年大叔都未必有肉食。

真係防多個窩住。。。

正確,深圳已經取代,只是金融能力仍要加強

我買左澳門

同意樓主,好多正常人睇到,只有班要民主唔要飯ge曱甴睇唔到

你呢種想法太遲了,本人2000年前已經開始了

在大灣區的藍圖中,香港是大灣區的龍頭,可惜香港人唔珍惜

無錯
唔撕裂係唔可能的
做生意反而返大陸仲好。

2016 年梁英被不選

我已決心在深圳住及生活工作

香港只有賽馬及親友值得回來

冇可能, 大灣區悠閒退休就得.
香港死後, 經濟上做hub取代香港既必定係上海.
你睇返上海, 根本中央已經舖左廿幾年路, 所以取代香港既必然會係上海.

呢D廢話十年前已講啦,响大陸任何城巿連資訊都仲係封閉,仲變本加厲,取代到香港咩?得丫,除非香港禁埋FB、上網有過濾、傳媒全唱好大陸,咁大陸其他城巿就可以完全取代啦

如全世界轉共產咁大灣區會取代香港否則你去買下內地D癈樓就知點解大六有錢人吾買

依家申請身份證;番大陸la

香港嘅法律體系大灣區點取代?如果真係取代到,大陸早就出老解啦