形勢有變

低手一問: "見升買升,見跌買跌" 是錯的嗎? 

熱賣及精選
引用:
原帖由 kz2016 於 2019-7-19 11:32 AM 發表

低手一問: "見升買升,見跌買跌" 是錯的嗎?  
低手路過
我覺得
"如果"你有巴菲特的智慧 策略 眼光
見升買升 見跌買跌 就應該會覺得好硬膠
不過可惜 股神暫時前無古人後無來者

回覆 引用 TOP

Thx. OK兄. 或者咁講, 在自已相信的走勢下 : 炒突破的話, 順勢做"見升買升,見跌買跌";
若炒區間的話, 則可到"頂/底"做反轉. 因應自已的分析, 作出相應操作. 看法本無對錯, 亦無高底之分!
睇錯會點? 最多咪輸囉, 炒嘢係咁"家"啦. 唔係咩?

引用:
原帖由 kz2016 於 2019-7-19 01:09 PM 發表

Thx. OK. 或者咁講, 在自已相信的走勢下 : 炒宊破的話, 順勢做"見升買升,見跌買跌"; 
若炒區間的話, 則可到"頂/底"做反轉. 因應自已的分析, 作出相應操作. 看法本無對錯, 亦無高底之分! 
睇錯會點? 最多咪輸囉, 炒嘢係咁"家"啦. 唔係咩?    ...
冇錯,最重要係自己可以承受贏輸風險,搵到食就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb56c8b072369 於 2019-7-18 09:04 AM 發表

無所謂既中間位,該買時買,該沽時沽, 不過眼光短淺既人.根本睇唔透,只會見升嗌升,見跌嗌跌, 錯既假設當然得出錯既結論.,所謂牛熊圖真係得啖笑,不過香港七古六水魚多, 睇得明鳩嗡當分析, 睇唔明分析當鳩嗡.  早就講咗升係唔正常,跌先係正常..
升到28500就一大班人跳出黎講3幻,  假設今日跌到28000咁上下既 又有人嗌2萬7, 2萬6, 其實爛賭仔無得救. ...
玩牛熊 短線期指都是賭徒心態居多

牛熊圖有時會解釋到為何升或為何跌 今天的恒指比中美兩地表現更好 牛熊証因素或能幫忙解釋

賭馬睇馬經 睇往績
賭牛熊亦需要類似工具

回覆 引用 TOP

上証50ETF尼個星期 期權未平倉合約持續創新高,超過400萬張, 我估(純段估)上下波幅唔會太大住,等佢結算左就留意點,下星期三結算.
400萬張未平倉是甚麼慨念,所以連續7個交易日都係28500上下走來走去. 唔知道對你地買賣有無幫助. 又好似唔見人提過下由上個星期.
或許你地已經知道了.

回覆 引用 TOP

多謝 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 st9209 於 2019-7-19 10:47 AM 發表

唔好用成日Fans稱呼其他人,我們只是交流,大家互相學習,更加肯定我唔係比佢哋叻,做買賣好過我嘅大有人在
無驚無險又過埋月結, 早就講咗升係唔正常跌先係正常, 雖然月結去唔到274XX , 不過見睇今晚夜期咁跌法,似係美股見光死,港股好快到274XX ..勝者先勝後戰,敗者先戰後求勝,  今個月算係少少失誤, 太低估市場D七古六樂天蠻勁.. 早咗沽賺少咗.

引用:
原帖由 kz2016 於 2019-7-19 01:09 PM 發表

Thx. OK兄. 或者咁講, 在自已相信的走勢下 : 炒突破的話, 順勢做"見升買升,見跌買跌";
睇錯會點? 最多咪輸囉, 炒嘢係咁"家"啦. 唔係咩? ...
其實我想講炒野係咁..  但係做買賣唔係咁,  見升要知點解升, 見跌要知點解跌...  最基本預咗市場波動,睇升唔升,睇跌唔跌有無能力加減倉,乘風破浪,  唔預長期做買賣唔好落場.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb56c8b072369 於 2019-7-30 11:19 PM 發表

無驚無險又過埋月結, 早就講咗升係唔正常跌先係正常, 雖然月結去唔到274XX , 不過見睇今晚夜期咁跌法,似係美股見光死,港股好快到274XX ..勝者先勝後戰,敗者先戰後求勝,  今個月算係少少失誤, 太低估市場D七古六樂天蠻勁.. 早咗沽賺少咗. ...
好耐無見,呢個月結走勢的確係一個搵錢機會,由285沽落嚟,都幾和味。其中一個指標(牛熊圖)顯示牛仔太多,所以大戶都好願意配合做落。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb56c8b072369 於 2019-7-30 11:19 PM 發表

無驚無險又過埋月結, 早就講咗升係唔正常跌先係正常, 雖然月結去唔到274XX , 不過見睇今晚夜期咁跌法,似係美股見光死,港股好快到274XX ..勝者先勝後戰,敗者先戰後求勝,  今個月算係少少失誤, 太低估市場D七古六樂天蠻勁.. 早咗沽賺少咗. ...
八月初點睇?

引用:
原帖由 st9209 於 2019-7-30 11:27 PM 發表

八月初點睇?
之前SC  港鐵66已入賬, 手頭重倉SC 某一隻成份股.明天等收錢.. 之後日日收權金, 等多幾日再諗平倉做對沖..

引用:
原帖由 fbb56c8b072369 於 2019-7-30 11:45 PM 發表

之前SC  港鐵66已入賬, 手頭重倉SC 某一隻成份股.明天等收錢.. 之後日日收權金, 等多幾日再諗平倉做對沖..
恭喜明天收錢

引用:
原帖由 st9209 於 2019-7-30 11:27 PM 發表

八月初點睇?
維持7月15日睇法(15號恒指約28500-28600)病來如山倒,病去如抽絲.股票市場興奮劑隨時失效..
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28368047&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 st9209 於 2019-7-30 11:49 PM 發表

恭喜明天收錢
無野既,之前預測大方向已收錢, 做買賣又無出大意外..有錢收正常, 數字遊戲就係咁,..不過今個月都出咗D 小失誤, 原本SC中海外有錢賺, 睇到地鐵反常升,跳船轉馬SC 地鐵..諗住減低風險, 點知蝕手續費仲要賺少咗.... 做買賣有時真係多做多錯.+

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。