• 瀏覽: 98,976
  • 回覆: 886
  • 追帖: 89
我就系其中一個人😁
有就say個hi

——————————————-
小簡介:
小弟系一名90後
當年好細過系21歲已經穩到人生第一桶金
亦因爲呢桶金 系股市一鋪清袋
總數埋單輸170萬.
最後有家人支持 先走得出困境
亦好比心機 日日番二份工 去穩錢
甘岩2012果陣儲到有十幾萬
就本著輸都輸左170萬都無咩所謂啦
聽阿媽講不如買層樓 最後簡左華發蔚藍堡
當年買那時 只系8200一方 最後買左89方
系13-14年間 已經層樓上到去120萬
再去到今日已經系上到二手價260萬(有買家問過)
亦系13-14年既帶動 見到樓市甘好

所以系2015出手買入埋 中山御龍山
購入價2500一方 當年好多人笑我 點解買甘荒無既位置. 我話我睇前境 我相信呢度未來會好好.
到今日二手價已經升到上接近11000元

打呢段野唔系想show off
亦無乜野好show off
只系細佬呢7年既經歷
由股市輸到仆街
直到樓市升幅既打救令我有番希望.
所以只想同大家甘講
上天關你一道門 始終會開番另一道門比你
呢7年我真系坐左一次大型過山車
想當初唔系聽阿媽講話買層樓 相信以我今日可能仲頹緊.
———————————————

小弟系2012年回流去珠海
因阿媽都系珠海人
所以系2013年入左市(珠海)
亦系2016年入埋中山市

系呢幾年 真系好好彩食正幾個升浪
呢d都系呢幾年穩番來既資產

如大家想買珠海、中山樓
小弟我系呢度都生活左6-7年
對呢邊都有d認識
可以比些少意見你地
都系過來人
明白你地既憂心系邊
用第一身角度 分析 .值唔值得

*小弟有二層樓 投資經驗不如各位大師
但會用最好既經驗話比大家知.有咩問題.所以不用作出批判. 太深既野小弟我都唔識 但我系用第一身 第一手 當地住緊既心態去講比你知 .都系拎個心出來作介紹.歡迎理性討論 謝謝
——————————————
其實就算系買樓
緊記三點:
多留意
多觀察
多比較

就會事半功倍
—————————————-

每期都會介紹一些低水 有建設 既盤口
會在#1 更新在那個位置

27/7更新一個盤:#78 有興趣可以睇一睇
6/8更新一個盤:#188 有興趣可以睇一睇
3/9 更新一個盤:#381 有興趣可以睇一睇
5/10 更新一個盤:#754有興趣可以睇一睇
———————————————-
每一單成功案例都會出帖作介紹
3/8更新香討網友-和子在珠海西區:#148
12/8持續更新:#148

27/8 更新香討網友-Jeff兄在西區:#351

3/9 更新香討網友-阿來兄 在西區:#382

27-9 更新香討網友-Jeff&Tracy 在中山三鄉: #529

31/10 更新香討網友-Jay 在中山三鄉#707
———————————————-
利申:
細佬我唔系AA.我自己有檔小生意系珠海

你可以當我系本地人(因母親系珠海人既關係)我更熟呢邊
而本地人會識分邊d好d 邊d唔好
絕不會因傭金而作埋沒良心推介.

主要我唔會收你任何錢.你買到你賺到都系你既事(唔系r喝茶錢果隻)
同埋買唔買都唔關我事
買就固然好(有茶錢) 唔買做過朋友都可以架.

本帖只作用家本地人用心推介(有興趣可一齊去睇樓.但不包食飯 「講明先」)

我只會介紹我睇過既盤(因為我都幾多朋友過左黎投資.同有時我都會參加d睇樓團)

有價值、有水位 長遠有潛力既我先作介紹
而大區大盤不作介紹 配套有哂 但水位太高
——————————————-
系呢度希望各位c兄早日穩到自己既dream house 理想家🏡 不用走錯冤枉路

*此帖會不斷更新. 有咩提問/想睇下參觀下盤 .小弟無任歡迎.

熱賣及精選
想問有無百零萬 比較新既大型屋苑
有無推介?

引用:
原帖由 namnamnamlolo 於 2019-7-17 03:42 PM 發表

想問有無百零萬 比較新既大型屋苑
有無推介?
其實有球幾.系珠海都有幾個地方可以選擇. 主要系睇你系想睇長遠既發展 定系主要炒賣性質. 如自住 其實近期都有幾個盤可以選擇.

Ching, 唐家北围高新区前景点睇?

引用:
原帖由 ckw13289 於 2019-7-18 12:21 AM 發表

果邊一定好.其實以珠海黎講 唐家灣果邊個價仲算系低. 仲加上有深中鐵路 等大型建設系果邊 未來發展潛力無窮. 同埋呢個月都有幾塊大地皮系唐家灣果邊 選擇果邊真系唔錯👍 始終果邊主要系科技園區 你如果買樓放租 系果邊都好搶手 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ckw13289 於 2019-7-18 12:21 AM 發表

同埋 中國萬科 雅居樂 仁恆地產都系果邊爭緊地皮.證明左一點系果邊系能力絕對唔野少. 仲有中山大學, 唐家灣(城軌站), 科技園 .

回覆 引用 TOP

前輩,

你响 珠海長住, 本身有工作, 定係 响珠海做生意?

想問呢
最怕間屋有漏水情況
邊d發展商既質素會較好?

師兄,想知斗門區發現如何,斗門區有咩樓盤堆介

引用:
原帖由 開心每一天1 於 2019-7-18 07:25 AM 發表

前輩,

你响 珠海長住, 本身有工作, 定係 响珠海做生意?
Hi 師兄.我系珠海做d小生意 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 namnamnamlolo 於 2019-7-18 07:33 AM 發表

想問呢
最怕間屋有漏水情況
其實漏水呢個情況好關裝修既問題.不過近年珠海真系起得太密d樓盤 每次大雨 都有某d地區會有水浸情況.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 namnamnamlolo 於 2019-7-18 07:33 AM 發表

想問呢
最怕間屋有漏水情況
我自己就買左華發 . 都覺得唔錯做去水既位置 . 因為幾次大台風 都沒事😉

回覆 引用 TOP

上周末跟專業會考察團去過珠海,真的跟三年前變化很大,我晚上住在唐家灣,有車當然好,但交通都尚可以。

也有去睇「新蘇豪財富廣場」,偏貴但近澳門,我望去澳門關閘行路半個鐘都到(可能我慣行路),有龍床單位(即studio 式非清水樓)要百二萬,可借一半,租金聲稱有四五千回報(大家明白唔同香港,中間未必租出),管理費約 4蚊人民一平方米,我覺得不吸引。

珠海退休居住不錯,看看大家有否其他介紹。

Canon EOS 6D,100D
EF 85mm F1.2L ll USM
EF 100mm F2.8L Macro IS USM
EF 16-35mm F4L IS USM
EF 24-70mm F4.0L IS USM
EF 70-200mm F4L USM
EF 100-400mm F4.5-F5.6L IS USM
EF 40mm F2.8
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 di ii VC PZD
Kenko Ext EF 1.4X
引用:
原帖由 daswai 於 2019-7-18 11:53 AM 發表

師兄,想知斗門區發現如何,斗門區有咩樓盤堆介
鬥門呢家都幾貴 .同埋都有幾個新盤系果邊 唔知c兄預幾多錢?會比較易穩出黎

引用:
原帖由 WYJIMMY 於 2019-7-18 12:06 PM 發表

上周末跟專業會考察團去過珠海,真的跟三年前變化很大,我晚上住在唐家灣,有車當然好,但交通都尚可以。

也有去睇「新蘇豪財富廣場」,偏貴但近澳門,我望去澳門關閘行路半個鐘都到(可能我慣行路),有龍床單位(即studio 式非清水樓)要百二萬,可借一半,租金聲稱有四五千回報(大家明白唔同香港,中間未必租出),管理費約 4蚊人民一平方米,我覺得不吸引。

珠海退休居住不錯,看看大家有否其他介紹。 ...
其實如退休 我會比較偏向中山會較好.因環境 同生活指數都偏低. 珠海呢家都變唒 無十年八年前甘好生活. 生活指數高左好多 如退休真系唔系太理想😶. 我系16年果陣真系有朋友幫手買到個荀盤 .呢家珠海呢層樓都系觀望緊 個價如岩 我都會放手 上中山😌

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]