[樓宇按揭] 壓力測試太難過

壓力測試太難過 E-mail 此主題給朋友

現在手持二手居屋( 已經係第三手), 當年130 買入, 40首期, 按揭九千蚊月入都可以過到壓力測試

可惜咁多年個人工都只係加咗少少月入得嗰萬三四

宜家層樓舊三十幾年樓齡想換樓, 係就係升咗上400個, 升咗一個double, 但係再按揭過唔到壓力測試因為人工太低攞命局住持有, 層樓就繼續舊落去

熱賣及精選
既然2手居屋
如是白表
借50%似下
把人工合法 發水便可
可以 壓力測試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-7-16 11:15 發表

現在手持二手居屋( 已經係第三手), 當年130 買入, 40首期, 按揭九千蚊月入都可以過到壓力測試

宜家層樓舊三十幾年樓齡想換樓, 係就係升咗上400個, 升咗一個double, 但係再按揭過唔到壓力測試因為人工太低攞命局住持有, 層樓就繼續舊落去 ...
既然2手居屋
如是白表
借50%似下
把人工合法 發水便可
可以 過壓力測試

師兄睇中邊度呢,要拎幾多做首期
壓測應該有方法既

引用:
原帖由 dami628 於 2019-7-16 12:18 發表

師兄睇中邊度呢,要拎幾多做首期
壓測應該有方法既
我巳經說中其中一個方法
這個方法比加擔保人仲好

因現在有首期,人工不足夠

如是太貴的樓(最多700)
,應該不行

引用:
原帖由 CKL28 於 2019-7-16 11:46 AM 發表

既然2手居屋
如是白表
借50%似下
把人工合法 發水便可
可以 過壓力測試
但係我得萬三四蚊人工

假設第二層按6成壓力測試。。。。 入息大概要幾多

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-7-16 12:40 發表

但係我得萬三四蚊人工

您不是換樓?
您想買第二層樓?

吾難過就無壓力了😅😅😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-7-16 11:15 AM 發表

宜家層樓舊三十幾年樓齡想換樓, 係就係升咗上400個, 升咗一個double, 但係再按揭過唔到壓力測試因為人工太低攞命局住持有, 層樓就繼續舊落去 ...
No offence!你入息不高,換樓風險太高,咪博!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2019-7-16 12:37 PM 發表

我巳經說中其中一個方法
這個方法比加擔保人仲好

因現在有首期,人工不足夠

如是太貴的樓(最多700)
,應該不行
咁即係淨係玩到5百樓下嘅???

冇理由400換返個400市值

引用:
原帖由 CKL28 於 2019-7-16 12:45 PM 發表

您不是換樓?
您想買第二層樓?
Sorry sorry係换

回覆 引用 TOP

再買果層可以連租約買
計埋租金收入
借力打力

賤AA生仔無屎忽﹐大家要提防周昆鈺!

引用:
原帖由 電腦怪傑 於 2019-7-16 01:46 PM 發表

再買果層可以連租約買
計埋租金收入
借力打力
未買都可以計? 真係吾知

引用:
原帖由 COMCAST123 於 2019-7-16 02:02 PM 發表

未買都可以計? 真係吾知
買連租約係計

賤AA生仔無屎忽﹐大家要提防周昆鈺!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Polyviews 於 2019-7-16 12:40 PM 發表

但係我得萬三四蚊人工

月入只有萬三四,生活都𢛴𢛴緊的人,居然會諗換樓?

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。