[其他] 賣樓有感

賣樓有感 E-mail 此主題給朋友

終於賣了自己人生的第一套物業
初次置業的確是人生中很有意義的事情,安居樂業是不少人的夢想
今晚看到三十而立的買家帶著老婆和手抱的女兒一臉認真的走進代理行,然後難掩歡喜的心情,微笑著、兩眼發光,認真傾聽代理的解說
從那個男生的眼睛裡,我看到他熱切憧憬將來的眼神,很有畫面。一切都很美好,將來是光明的
當我見證著那一刻,心底裡真的很感動
聊天間知道他的『4仔』算是儲好了,挺替他感到幸福
希望他們能夠安居樂業,細樓換大樓,更上一層樓,心想事成,繼續幸福滿瀉 :-)

熱賣及精選
究竟買定賣?

從沒有放棄心中理想...
似賣比人

回覆 引用 TOP

樓市升時,買賣兩方有原因。賣方賺價,買方得心頭好,生活將改變。雙贏。

樓市跌時,變負資產。未夠實力便賣樓斬纜。律師樓從買家而得的支票,送到銀行填氹。
這種表情,97至03年最多,炒家最傷。

這幾年政府政策趕走炒家。水清無魚,個個都過到壓測。一般程度嘅經濟周期傷不了業主。

引用:
原帖由 dealyou 於 2019-7-16 08:59 AM 發表

究竟買定賣?
賣比人

樓主賣俾年輕上車客?
有錢賺之餘 幫到一個家庭上車是美德

樓主呢D陰質事做少D積下陰得,見人地係年青人,應該平一半賣

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;
亦舒 上身

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-7-16 11:02 AM 發表

你都忽
年青人未買過車賣買過靚錶?
洗唔洗又平一半比佢地?

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-7-16 11:12 AM 發表

你都忽
洗唔洗又平一半比佢地?
學明哥,人地賣四十一盒油雞飯,佢賣廿蚊,錢賺唔晒既!

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;
引用:
原帖由 漆哥 於 2019-7-16 11:17 AM 發表

學明哥,人地賣四十一盒油雞飯,佢賣廿蚊,錢賺唔晒既!
人地廿蚊係賣比貧窮線以下攞綜援嗰啲人!如果係乞兒露宿者?明哥免費俾佢地添!
正常人去到係擺低錢買飯票唔拎飯架!

你唔係走去食$20飯呀?

引用:
原帖由 漆哥 於 2019-7-16 11:02 AM 發表

“陰騭”兩個字都未識寫,你柒少陣啦唔該!

引用:
原帖由 ESMP!! 於 2019-7-16 11:12 AM 發表

你都忽
洗唔洗又平一半比佢地?
鬧得好👍,條友都忽嘅!

回覆 引用 TOP

地產版好多傻佬日日發樓寒,但又唔比心機向上爬,只識得怨天怨地怨父母

我2年前換樓, 收工去地產簽約, 離遠見到鋪頭門外準買家個老婆同個仔笑住玩scooter, 佢地果種發自內心既開心真係掩飾唔到, 仲有一刻令我懷疑係咪放得太平添

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。