2018年建倉3, 12(19年主力12號月供, 減持部份3換入5)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖五)

新城市係咪辛紅雞?睇下今日佢會唔會跌先。🚶🐓要跌啦。

Don't worry, Because we r RB!
熱賣及精選
引用:
原帖由 Redcoke 於 2019-7-15 08:25 發表

下次已安排到將軍澳popcorn
有TVB的人要心震了

呵呵,又去返42.x

引用:
原帖由 234282 於 2019-7-15 09:44 發表

食住先。

賺咗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 freemoney 於 2019-7-15 17:17 發表

佐丹奴發盈警
佐丹奴國際(00709)公布,預計集團可能會錄得基本經營溢利減少約28%,或經採納於2019年1月1日生效的新增香港財務報告準則第16號租賃後,截至2019年6月30日止6個月之未經審核的股東應佔溢利減少約38%。此減少主要來自於大中華地區,主要歸因於(其中包括)零售環境疲弱以及中美貿易戰導致這些地區市場情緒不佳。

hope don't reduce dividend! ...
金翅仆街鳥

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-7-16 02:08 發表

吸貨好時機...
雖然係expected 差的半年結,但不能掉以輕心。始終經營環境有變,係犯了選股規條的第一項。就算係溝都要過了個半年結,下半年才留意。持續貿易戰,只會日益影響股價,低處未算低。減派就一定,全年現金息隨時少20%,八月頭就知。

引用:
原帖由 Ms.babe 於 2019-7-16 09:13 發表

709,睇黎要撤退換馬
好彩我係睇住佢派息來買,若今年派息就算較上年少20%,還有7%可守,可以一座。出咗派息或半年結,睇下乜環境再入。

引用:
原帖由 K歌之王 於 2019-7-16 09:29 發表

若派息少10%, 股價會跟著跌10%, 最后息率又係9-10厘
我用我買入價計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 investor2018 於 2019-7-16 09:54 發表

股價回到3蚊, worst case息口回到2014年$0.25, 8厘幾左右啦
我會用盈利做指標,然後估佢派幾多現金息,再用自己買入價睇下個現金息口回報。用股價,始終係市場角力結果,未必啱我用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 中午活潑的樹根 於 2019-7-16 10:06 發表

之前見709派甘高息都曾經心思思想儲下貨

但我又唔識睇圖表睇數據,唯有出街落鋪頭睇,以香港d鋪為例,唔多客入去行,更加唔好講買嘢,即使係尖咀d鋪都唔多,明明佐記d衫褲質素係唔錯,但就係唔多人買,唔知點解

另外都有去東南亞d鋪睇,都係唔多客,或者直接d講係幾乎無,甘仲點support去派高息呢,所以709都係唔太睇好,短炒可以長揸不了 ...
係就扒街了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayrayccw2 於 2019-7-16 10:17 發表

已輸幾千

好彩係預長揸

引用:
原帖由 rayrayccw2 於 2019-7-16 10:41 發表

有5號仔要睇路

7月14日,具有中共政壇風向標之稱的《新聞聯播》播報《國際鋭評:制裁對台軍售美企堅決維護國家利益》,強調任何為利益而想挑戰中國國家主權、統一、領土完整和安全的企業與個人,最終要為自己的短視行為付出沉重的代價。

在此前的7月11日、12日,中國商務部、外交部也分別向損害中國國家利益的西方企業發出制裁信號。這引發外界對中國不可靠實體清單的關注。

從官媒新華社、《人民日報》報道看, ...
舊聞,起碼兩,三個星期前的事。

唔緊要,呢單嘢好早前已知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mary妹妹 於 2019-7-16 11:08 發表

無了期, 香港衰運看不到盡頭
等reboot ,不過人間有情,今日日行兩善,也見到有強國人行善,心情非常愉快。生活自在啊!

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-7-16 11:08 發表

寶馬兄、各位早,709我都重貨,等我又講下,首先派息,早兩年都派凸,110%上下,今次盈警,先預會減派較合理,幾多就唔知道喇。但佢持有現金13億大概每股有$0.84,而上年派息合共$0.335,要維持派息都並非不可能。
其次,唔跌都跌咗,我做法一係盡早斬,今朝$3.3跌大約5%係可以的,遲起身咪咪摩摩仲走落街食個早餐😅,手機仲要冇電,返到屋企已跌7%,諗諗下改策略,低價買啲等反彈帶走啲貴貨,固$ ...
老師,多謝分析。今朝返到公司睇過往數據,估計個季度派息。今年半年盈利大概係157⚽,比較往蹟,2014的半年業績比較近(174⚽)。2014季度息係0.105,我會以呢個數據作為參考,睇下究竟係溝淡定係乜都唔做。

始終係預佢長揸收息,唔會因一時股價上落而出入,反而經營環境轉差(貿易戰遲遲未搞掂),才是我擔心的因素。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。