• 瀏覽: 80,294
  • 回覆: 2,919
  • 追帖: 27
我都係香港一個在艱難生存的小市民,我都想知我點解生活得甘艱難。20年來我只同家人去旅遊過一次,基本唔敢出街吃飯……離開香港我又可以去那裡?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 goodstockway 於 2019-7-7 07:14 AM 發表

我問工人姐姐:你信唔信米國會對菲律賓好啊?姐姐話:點可能阿?
連賓賓都叻過佢哋

赤絲千里 未曾繫足裹
引用:
原帖由 goodstockway 於 2019-7-7 07:59 AM 發表

高地價,之後大量供地呢?並且限時開發,限時發售,每個市民名下只可以有一套房產。囤最多地個個會點呢?簡單來講就是過多100年個房價都差不多,房屋只是住,不是投資工具。大家能接受嗎?但是香港政府是不能這樣做的,因為違背了資本主義的市場運作方式。

要記著一點香港運行的是資本主義的市場模式!

大陸點解甘多地產商c?王健林都就C ...
所以香港的問題永遠解決唔到

我有一部份FD都有一個心態
香港不是中國管治的城市,香港人應該擁護我地既香港.....
口講香港係回歸中國,成為中國地方,但心就完全不同....
香港是香港人的

我問:咁你算唔算係支持港獨
答:我都唔支持港獨,不過我認為香港是香港人的,所以我地要保護香港,唔好比佢成為大陸既一部份
我本人真係覺得好矛盾,佢講既野我真係唔識理解

佢地都有D特點,好愛香港一定唔會移民,一定要保護香港不受中國入侵,只要係關大陸事既一定係有危險,
對國不對事,有咩壞事一定係大陸搞出來,外國做野一定有佢原因先咁做,外資走香港死硬,中資走香港無曬老千呃人

係我比中國洗左腦所以唔會咁諗,定係呢班友中曬毒呢......
我廢事傷感情,通常都係由佢地講,聽完笑下,最多反問一下

有個FD D既直接講,會唔會逃犯條例唔一定就危害到香港呢,搞到嘈交咁制
佢:你信中國,溫水煮蛙啊,中國煮熟香港,到時死左都未知咩事啊你傻仔,內地係咁可信,點會有二百萬人企出黎,你話你唔關事無影響,到時香港跟大陸法律就關你事啦

我都開始唔識點對住佢地了好似唔一齊反大陸就我錯曬咁

引用:
原帖由 goodstockway 於 2019-7-7 06:16 AM 發表

再不和外國勢力割席可能就要關門。

大家餓幾天再說說話,到時可憐的還是平民百姓,所有可能採取的措施都會影響平民百姓,最影響的一定是最基層的民眾,那些有的有錢有護照,有的是英米或者財團買下的狗都會走。因為那幫搞衰香港的人後邊有英米。

他們的目的就是要香港崩潰,崩潰後他們就一走了之,香港幾百萬人就會在崩潰的香港中求存,但是又不允許阿爺進行更深層次的改革,(成件事的癥結是不允許阿爺調控過度發展的地產業 ...
我發夢見到.....香港地產市場崩壞好似97年咁我就最開心 最好大陸派人黎管香港就最好唔洗咁煩
攬炒係我最想見到的情況壞機會多咁穩定做咩又唔係打仗跟住2020年,打到資產階級,打到地產商,大地主為目標做口號
支持共產主義

引用:
原帖由 sunny19900328 於 2019-7-7 10:52 AM 發表

所以香港的問題永遠解決唔到
現行體制下不可能,邊個做都一樣。

老人院比打手入侵中共果然利害阿爺萬歲

引用:
原帖由 coolzoo 於 2019-7-7 11:01 AM 發表

泛民主論調

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 coolzoo 於 2019-7-7 10:56 AM 發表

我發夢見到.....香港地產市場崩壞好似97年咁我就最開心 最好大陸派人黎管香港就最好唔洗咁煩
攬炒係我最想見到的情況壞機會多咁穩定做咩又唔係打仗跟住2020年,打到資產階級,打到地產商,大地主為目標做口號
支持共產主義 ...
只要無獨立,暴力,暴徒,麼都可以討論

回覆 引用 TOP

講番主題,雖然上星期都係睇升的,但28900呢個0.618位橫行好似突破唔到,後市或者做左一個頂,回調少少先再反彈都有可能

不過上星期本人已走一半黃金了,1440走
準備再入市,睇下FOMC有咩野講,減唔減息,不過非農咁好,應該都唔減多

睇下龍兄有冇龍股跟下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodstockway 於 2019-7-7 11:00 AM 發表

現行體制下不可能,邊個做都一樣。
以前英國佬
居屋真係希望而唔係六合彩
有首之置業貸款
唔會[驚]銀行爆獲而限制按揭成數,政府各式各樣辣招美名為按制樓價 ,實施後卻推升樓價
以前有租務管制,今日?
以前最後防線 公屋,係比香港人申請,今日比誰申請?(誰當誰是二等公民?)
一定係以前英國佬行共產制度
我只想做豐衣足食的二等公民

貿易戰話有得再傾,但好多股都不升反跌

引用:
原帖由 sunny19900328 於 2019-7-7 11:16 AM 發表

以前英國佬
居屋真係希望而唔係六合彩
有首之置業貸款
唔會[驚]銀行爆獲而限制按揭成數,政府各式各樣辣招美名為按制樓價 ,實施後卻推升樓價
以前有租務管制,今日?
以前最後防線 公屋,係比香港人申請,今日比誰申請?(誰當誰是二等公民?)
一定係以前英國佬行共產制度
我只想做豐衣足食的二等公民 ...
邊個話唔起居屋?八萬五係邊個講加?
公屋唔係有香港身份證先可以排隊嗎?

引用:
原帖由 coolzoo 於 2019-7-7 11:01 AM 發表

唔知係咪講小弟,如果係都好耐,1533貼到現在了

唔知我有冇估錯啦,我見其他人,你無咁講,突然你咁講
如果係我搞錯,抱歉了誤會了COOL神大大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goodstockway 於 2019-7-7 11:21 AM 發表

邊個話唔起居屋?八萬五係邊個講加?
公屋唔係有香港身份證先可以排隊嗎?
邊個唔起居屋係曾蔭權
邊個搞8萬5 董建華
佢兩個係香港特首
董生係得罪地產商,有樓的市民而落台
曾生係保護佢地而唔起居屋
公屋唔係有身份証先拎到? 你有冇睇入息 資產上限,係比香港土生土長的人申請? 大陸資產唔使報 你唔係唔知呀? 需要住7年先申請到? 你唔識搵社工? 使唔使搵有口音的香港人教你以上方法?
仲有,答我其他問題呀 唔該

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]