• 瀏覽: 17,198
  • 回覆: 275
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 食野人 於 2019-7-5 11:12 AM 發表

別有用心的有毒媒體大力宣傳歪理
又作故仔呀可能, 公關? 著巢晒衫出街,無可能咁唔執野囉

天材青年扮大學生公關就似

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 武若依 於 2019-7-5 01:26 PM 發表

今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。

年輕人成日以為自己係大學生就巴檸閉

畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。

搵錢多少少就睇唔起人

「當你住屋有問題,其他青年問題都會相繼發生。」他激動地說。

明明好地地有屋住,但又要死出去住劏房

搬出去住後,他沒法儲錢,不得不成為「月光族」。先是要交租,承惠每月5000。扣除交通、飲食、雜費等等,所剩無幾。百上加斤的,莫 ...
因為住湯房好正

回覆 引用 TOP

三個人住公屋,在現在的香港已經是人生贏家

引用:
原帖由 食野人 於 2019-7-5 11:02 AM 發表

阿文畢業於香港大學文學院,現在從事公關工作,收入超過兩萬。結果,就好像前述的個案,他仍然「選擇」成了劏房客。今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。他本來與家人同住上水公屋,「250呎左右,住了我、媽媽和弟弟。三人住,其實也是很狹窄的空間。」他說,空間小,磨擦不免。畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。為此,全家歡天喜地。

2017年初,他與朋友在土瓜灣找到一個單位分租。後來朋友拍 ...
怪唔知得要上街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 2019-7-5 11:02 AM 發表

阿文畢業於香港大學文學院,現在從事公關工作,收入超過兩萬。結果,就好像前述的個案,他仍然「選擇」成了劏房客。今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。他本來與家人同住上水公屋,「250呎左右,住了我、媽媽和弟弟。三人住,其實也是很狹窄的空間。」他說,空間小,磨擦不免。畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。為此,全家歡天喜地。

2017年初,他與朋友在土瓜灣找到一個單位分 ...
今時今日,個個大城市都係咁,London, New York. Sydney, etc. 大學畢業生要自己一個人租/買一個單位都唔易。除左D好揾餞既行業。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家污濁的菠菜 於 2019-7-5 01:31 PM 發表

自己放棄唔住。出去住一闊三大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家污濁的菠菜 於 2019-7-5 01:31 PM 發表

三個人至少要住800呎新界撈歪屎,例如天父海向海
有車有工人

吼匙就留番外國先住。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2019-7-5 11:06 AM 發表

所以要上街?
上得街
唔通有樓咩

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 11:29 AM 發表

我們這些住傳統湯房無產階級,打三份工,咬緊牙關,都系咁過
只可以面對吾可以埋怨社會
家下啲冇產
通常有反社會人格

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FUaabbCK167 於 2019-7-5 01:38 PM 發表

上得街
唔通有樓咩
會。因為通過只會跌

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 01:40 PM 發表

會。因為通過只會跌
米兄
有資產
洗乜自己上街
推啲傻仔無產出去咪得

年青人佔中又返送中,林鄭比啲利害佢哋睇,公務員延至 65+退休,私人公司去到 70 - 75,青年人等吓啦,唔只冇位上,係冇位入,保持地價樓價高企,如果年青人冇家底,捱到死或者有公屋住,政府一定有官撩主義,一定鄙視無前途年青人,除非佢外國大學畢業,或係本地高大威猛小鮮肉,樣衰唔洗諗,羅興亞人,去做苦力啦,遲啲又回復有樓炒樓,冇樓做地產時代。

回覆 引用 TOP

問題根源

回覆 引用 TOP

引用:

2017年初,他與朋友在土瓜灣找到一個單位分租。後來朋友拍 ...
上一代,一個家庭十個八個人係等閒事,磨擦個個家庭都有!
你將D租今儲起或者孝敬阿媽好過啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2019-7-5 11:06 AM 發表

所以要上街?
當年犯民都利用市民反8萬5,今日嘅年青人找數,仲投票比犯民,咁就可以日日上街

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]