• 瀏覽: 17,194
  • 回覆: 275
  • 追帖: 1
冇能力又要死充大頭鬼

熱賣及精選
引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-7-5 11:36 AM 發表

我細個時,全家5口,住兩百尺劏房,一樣咁過

畢業頭幾年,份糧剩係俾家用同交通費,草左30萬就9成按揭上車。

當年有9按,幫到好多人
宜家上岸喇係咪?
一家四口兩個房係咪?
工人同細路哥一間房係咪?
做愛都唔敢大聲因為間屋唔大?
存多咗錢唔敢換大啲?
寧願買多個更細既單位保障自己?

成日提以前點辛苦,其實就係因為以前既辛苦已經留下咗難以磨滅既心理烙印。 個烙印太深,令你哋非常害怕,有個錢都唔改善居住環境,寧願擺去投資,因為對未來仍然害怕。

心理烙印太深,除咗唔敢使錢,仲要不停哋嘲笑同鞭打年輕人,希望佢哋起碼會同自己後生時一樣咁辛苦,心理上先好過啲?

真係可憐。

除咗有十個八個單位既叻仔,其他香港人,冇樓既,有一兩個單位既,日日困獸斗,俾居住環境逼到咁狼狽,仲沾沾自喜。

最慘揾得20K,仲以為好多,其實依家巴士司機都最小有23K啦!
引用:
原帖由 方茂 於 2019-7-5 01:10 PM 發表

冇能力又要死充大頭鬼

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-7-5 01:12 PM 發表

最慘揾得20K,仲以為好多,其實依家巴士司機都最小有23K啦!
我們住傳統湯房無產打三份工都冇20K喎

回覆 引用 TOP

華人黎講,算係全世界最適合做奴隸既民族。

非常勤力既奴隸,升佢哋做奴隸小組長之後,佢哋就會盡力鞭策同管理其他奴隸,真係正。

too tight affect

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 5/7/2019 13:11 發表

宜家上岸喇係咪?
一家四口兩個房係咪?
存多咗錢唔敢換大啲?

成日提以前點辛苦,其實就係因為以前既辛苦已經留下咗難以磨滅既心理烙印。 個烙印太深,令你哋非常害怕,有個錢都唔改善居住環境,寧願擺去投資,因為對未來仍然害怕。

心理烙印太深,除咗唔敢使錢,仲要不停哋嘲笑同鞭打年輕人,希望佢哋起碼會同自己 ...
你都onL9  
以前辛苦先知咩叫感恩同珍惜!
爭取係靠自己唔係靠政府!

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2019-7-5 01:17 PM 發表

非常勤力既奴隸,升佢哋做奴隸小組長之後,佢哋就會盡力鞭策同管理其他奴隸,真係正。
是,亞洲人比西方人"奴隸"好多
人工收益又不是大好多,工時又長,又多奇怪奴隸文化

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2019-7-5 01:11 PM 發表

宜家上岸喇係咪?
一家四口兩個房係咪?
存多咗錢唔敢換大啲?

心理烙印太深,除咗唔敢使錢,仲要不停哋嘲笑同鞭打年輕人,希望佢哋起碼會同自己 ...
最好人人免費送間一千尺,對嗎?

回覆 引用 TOP

依家班靚仔成日話港英時代點好點好, 但當你話以前百零呎屋住5-6個人,冇冷氣要訓碌架床時佢又話冇得同以前比較, 龍門任佢搬淨係識享受怕辛苦, 呢一代真係食得屎喇

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 01:18 PM 發表

是,亞洲人比西方人"奴隸"好多
人工收益又不是大好多,工時又長,又多奇怪奴隸文化
係咖,仲有位仁兄之前開個post,hot topic,話乜買唔到樓唔好怪社會,我仲以為佢起碼住house喇,咁寸。

後來看多幾個主題,原來佢四個人住兩間房,幾十平米,工人同小朋友一間房,典型香港打工奴隸,講呢啲,學人笑人,搞笑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2019-7-5 01:17 PM 發表

最好香港7百萬人個個都變哂主人,好似新界佬咁將香港割開7百萬份分哂比大家就最好囉

回覆 引用 TOP

今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。

年輕人成日以為自己係大學生就巴檸閉

畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。

搵錢多少少就睇唔起人

「當你住屋有問題,其他青年問題都會相繼發生。」他激動地說。

明明好地地有屋住,但又要死出去住劏房

搬出去住後,他沒法儲錢,不得不成為「月光族」。先是要交租,承惠每月5000。扣除交通、飲食、雜費等等,所剩無幾。百上加斤的,莫過於要外出吃飯。屈居於劏房,不能明火煮食,餐餐在快餐店或旺角熟食中心決,能省則省。

冇能力搬出去又唔肯承認,剩係識死撐

「我最愛吃碟頭飯,例如番茄炒蛋。」他頓了一頓。「……因為有住家飯的味道。」

明明就掛住屋企,又唔肯認低威

簡單講,家陣年輕人不外乎自大、自視過高、不肯接受自己失敗

引用:
原帖由 edbe 於 2019-7-5 11:06 AM 發表

所以要上街?
多謝你上街!
遲d要訓街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 01:09 PM 發表

AO:要三大中嘅少數精英
紀律:可以嘅,散仔可以,抗王C
老師:現在很難入行,另外入行先要做非正式
經理:人工可以好低,只是比個title你叫經理。而且商科優先
MT:好多請大6x學生 ...
唔係精英就唔好用學歷自居啦,即係比普通人好少少咁上下囉,憑乜可以唔使點捱就要乜有乜先?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右