• 瀏覽: 17,197
  • 回覆: 275
  • 追帖: 1
後生太溫室。大城市通常係咁。以前差好多

熱賣及精選
都唔知幾時開始,大學畢業就話要有私人空間,搬出嚟住,又唔睇下份糧幾多,搬出嚟住開支又幾多。 呢d咁簡單加減數,居然唔識計,無錢就賴地硬,唔知呢d人讀乜Q大學?獨立思考都無!

引用:
原帖由 sc2 於 2019-7-5 12:03 PM 發表

後生太溫室。大城市通常係咁。以前差好多
定義仼你定,但咁都吾叫慘叫乜

邊夠你勁呀,你住啟德高尚住宅區,仲要係三房,市場罕有,連國際知明報紙都識啟德

簡直光宗耀祖
引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 11:38 AM 發表

現在脫貧住了元朗豪宅,有六個池,附近純私樓,去中環轉一次
父母他日都感安慰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米 於 2019-7-5 12:08 PM 發表

定義仼你定,但咁都吾叫慘叫乜
睇下其他國家。你識上網搵掛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 walker11 於 2019-7-5 12:08 發表

都唔知幾時開始,大學畢業就話要有私人空間,搬出嚟住,又唔睇下份糧幾多,搬出嚟住開支又幾多。 呢d咁簡單加減數,居然唔識計,無錢就賴地硬,唔知呢d人讀乜Q大學?獨立思考都無! ...
佢地梗係有獨立思考啦,「香港獨立」既思考吖嘛!

回覆 引用 TOP

月入20K,交租5K,仲有15K無負擔都做月光族?!自己大使就大使啦diu!

我當年6個人住2百幾呎直到結婚先搬……
自己選擇又入政府樓都on79

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dishk2000 於 2019-7-5 12:15 PM 發表

月入20K,交租5K,仲有15K無負擔都做月光族?!自己大使就大使啦diu!
要還美好大學生活學費“關窿”4K

引用:
原帖由 食野人 於 2019-7-5 11:02 AM 發表

阿文畢業於香港大學文學院,現在從事公關工作,收入超過兩萬。結果,就好像前述的個案,他仍然「選擇」成了劏房客。今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。他本來與家人同住上水公屋,「250呎左右,住了我、媽媽和弟弟。三人住,其實也是很狹窄的空間。」他說,空間小,磨擦不免。畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。為此,全家歡天喜地。

2017年初,他與朋友在土瓜灣找到一個單位分租。後來朋友拍 ...
覺得自己獨立丫嘛~~~條路自己揀,其實收入超過二萬,交5000租都做到月光族,除左話抵死唔知講咩好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食野人 於 5/7/2019 11:02 AM 發表

阿文畢業於香港大學文學院,現在從事公關工作,收入超過兩萬。結果,就好像前述的個案,他仍然「選擇」成了劏房客。今時今日,不少大學生可以跟草根二字劃上等號。他本來與家人同住上水公屋,「250呎左右,住了我、媽媽和弟弟。三人住,其實也是很狹窄的空間。」他說,空間小,磨擦不免。畢業後,他自覺經濟能力比弟弟稍好,決定搬出。為此,全家歡天喜地。

2017年初,他與朋友在土瓜灣找到一個單位分租。後來朋友拍 ...
暴動果班,通常係自己廢但怨天尤人
無得救
樓就無得送了,每人送一粒子彈吧啦
香港唔需要不努力的廢物

係你自己選擇先甜後苦,無人迫你

回覆 引用 TOP

我家五口迫租私樓,我長期做聽長,畢業工作後還是晚行朝拆。

父親一直有申請公屋,但總不獲批。最後業住買咗畀地產,要大加租,父母無法只好硬上車,可幸當年可按九成,但父親亦要打兩份工加上我微薄的家用尚可接受。

自己工作多年後有一些儲蓄,決定去澳洲進收。記得當年打IDD回家也需計算,也需要做part time賺錢交租,都已經是多年前的事。依家年輕人真是身在福中不知足。

當年比現正的環境差,為何沒有人去爭取所謂個人空間自由?社會進步不能只為少數或個人利益,當政治歪理當道,大家一定要想想政客背後真正目的!

回覆 引用 TOP

港大畢業點解唔去做政府AO丶紀律幫辦丶老師丶補習天皇丶銀行經理?全部要求大學學歷咋,樣樣都搵錢喎!
除非成積唔好或是能力不足,咁就唔好問大學畢業點解搵唔到錢囉?

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-7-5 01:05 PM 發表

港大畢業點解唔去做政府AO丶紀律幫辦丶老師丶補習天皇丶銀行經理?全部要求大學學歷咋,樣樣都搵錢喎!
除非成積唔好或是能力不足,咁就唔好問大學畢業點解搵唔到錢囉? ...
AO:要三大中嘅少數精英
紀律:可以嘅,散仔可以,抗王C
老師:現在很難入行,另外入行先要做非正式
經理:人工可以好低,只是比個title你叫經理。而且商科優先
MT:好多請大6x學生

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]