• 瀏覽: 49,122
  • 回覆: 329
  • 追帖: 14
本人九十後,自小住公屋,無父幹,自小已諗住大個一定要買私樓,唔要成世住公屋。2014年畢業時已開始留意樓市,諗買邊區同埋大概既budget。

見住樓價由2014年到2018年不斷上升,中間有經微調整期(2015年尾-2016),個心好急,好驚再升自己儲極首期都買唔起。而心儀屋苑既位置都不斷搬遠,由最初既荃灣區到元朗區,再到屯門(利申自住港島區,但無得簡,首期唔夠唯有睇餸食飯)。

一直諗住都係9成上樓,預首期連雜費55-60萬左右。2017年尾睇屯門豫豐花園最細單位,成交價只需390萬左右,到2018年中個價升到500萬。

2018年尾終於儲夠心中既首期就開始搵樓,當時樓市正值穩定期/調整期。當時心儀既屋苑係屯門豫豐花園、豐景園,大興花園等等。自己鍾意屋苑多D,單棟不在我考慮之列,2018年尾都有留意過元朗某新盤,但計過數後,太掹水所以諗住儲多幾個月錢先(上年尾加人工後每月可儲2萬)。

第一次真正去睇樓係今年1月,豐景園,睇左5個單位,睇既全部都係最細個隻積,最平無裝修既單位都要418/428萬,有裝修加多20萬。 當時覺得樓市好瘋狂,豐景園都接近30年樓齡,屯門,最細單位都要418/428萬,無父幹既我真係樓價貴少少都買唔起(得55-60萬左右,預只買得起400萬內/或400萬既樓)。當時心中後悔上年尾無買上面提過既新盤。

過左幾日,經紀打比我問我有無興趣睇新盤,甘岩就係我2018年尾睇過個個盤(元朗某新盤),諗過後覺得出面都無咩選擇(受制於我首期少),同埋比起18年11月,自己儲多左幾萬,鬆動左,就又去睇下。

最後買左高層一房單位,255尺400萬(都係個句,首期得甘多就唯有睇餸食飯)。我既心態係,又唔係一世都係住個度,價岩,供到,自己衡量過跌極都起碼值300萬,負擔到就買,正所謂,等都有風險,跌就最多20-30%,升呢?

雖然宜家樓價係高,但唔代表買唔起,真係有自住需要既話,可以考慮住遠D,儲夠錢再搬,等係有風險的。有儲蓄計劃,有埋另一半一齊儲(如果我有另一半一齊儲,起碼可以簡到>450萬既樓,選擇就多好多),更易買到。

分享下自己個儲蓄計劃(見下圖)。

另外我每個月都會記數,紀錄每類型既消費每月大概幾多。例如我食飯錢每月大概用2500左右,有一個月3000既話我會搵下原因點解洗多左,如何避免再洗多。

都講左好多,最後想講就係,計岩數,供到,覺得層樓值呢個價,預層樓跌20-30%都無問題,就買。

附件

property sharing.png(48.34 KB)

2019-7-1 03:36 AM

property sharing.png

引用:
原帖由 visaz 於 2019-7-1 03:36 發表

本人九十後,自小住公屋,無父幹,自小已諗住大個一定要買私樓,唔要成世住公屋。2014年畢業時已開始留意樓市,諗買邊區同埋大概既budget。

見住樓價由2014年到2018年不斷上升,中間有經微調整期(2015年尾-2016),個心好急,好驚再升自己儲極首期都買唔起。而心儀屋苑既位置都不斷搬遠,由最初既荃灣區到元朗區,再到屯門(利申自住港島區,但無得簡,首期唔夠唯有睇餸食飯)。

一直諗 ...
啱呀, 有自住需要, 又供得起, 去馬👍🏼

回覆 引用 TOP

大陸人害人不淺

講真 天涯途上 誰是客
散席時 怎麼分
我好欣賞你。靠自己計掂數就買。唔會好高騖遠,踏實。叻仔

點解食飯食多咗五百都要諗同自責,就算買到樓,人生都唔會好過得去邊!

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-7-1 08:36 AM 發表

點解食飯食多咗五百都要諗同自責,就算買到樓,人生都唔會好過得去邊!
尼個人工升幅 一睇就知係人才拉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 visaz 於 2019-7-1 03:36 AM 發表

一直諗 ...
點可以一年升一萬工資

引用:
原帖由 visaz 於 2019-7-1 03:36 AM 發表

一直諗 ...
力子喎,儲到咁多

回覆 引用 TOP

引用:

一直諗 ...
恭喜恭喜,這才是年輕人的榜樣。努力務實而不是整日whinning。

寫埋心路歷程一堆垃圾,總之就買啦,買左就gogogo,that's all

無需懶有見識扮有分析,堅信gogogo!
之前gogogo,現在gogogo,以後gogogo!
gogogo forever!
樓主好野,做人係要靠自己,唔好咩都係政府問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2019-7-1 08:36 AM 發表

每人有不同目標同埋興趣。我又無覺得計住計住好辛苦。
另外,我平時都有足夠既娛樂,一年去3次旅行左右,唔會話為左買樓就乜都唔去,唔消費。
又係個句,計好數就去馬,完成每年儲蓄目標,出花紅既錢就拎黎去旅行。

引用:
原帖由 sdyes 於 2019-7-1 08:49 AM 發表

點可以一年升一萬工資
我個行既人工好透明,主要都係個年升得多姐,因為拎左個牌,普遍每年升20-30%左右。

務實
絕對好過做廢青

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

點解要買 元朗 255呎,400萬 ?  呎價 $15,600 ?   唔買實用啲舊樓 ?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]