[其他] 香港依家搞成咁,是否應該賣樓移民別地?

我唔係反中人士,但理性D講,宜家香港變到好似一個服務大陸人既城市,市民越來越反感係好自然既事,唔好以為佢地唔知泛民受美國控制,其實明顯到咁點會無人知?  但唔借助外國勢力大陸又點會理香港市民既感受?

香港回歸後,董伯伯想市民有地方住,點知SARS後大量負資產業主反佢,地產佬夾埋貪曾食呢條水大搞高地價政策自肥,宜家個泡沫無人有能力處理,想做又俾D環保L阻止。樓價高到咁,搵工又唔易,香港又無天然資源,轉口港優勢又無晒,除咗靠內地資金同自由行,經濟就無咩好出路。咁既生活環境,D人仲唔借修例走出黎發洩?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
由於在先前的幾十年,賣樓移民外國的香港人,無不吃虧收場,就我的所知和所見,今日港人再要移民,恐怕也只敢持著房子收租 ,不敢賣掉港樓。
https://hk.finance.appledaily.com/finance/daily/article/20190619/20708036

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2019-6-27 07:50 AM 發表

香港現在亂成咁,經濟冇起色,下一代成長大受影響,長遠我覺得已經不宜待下去,賣掉後有約二千萬,怕將來香港一冧就走唔到...
移民後揾到好工既話就 移民啦, 真係諗唔到點解唔走?

回覆 引用 TOP

講就容易 歐美 每年限制移民 人數
2006年至2017年香港居民移民外國的估計人數如下:(資料來源:保安局)
2006  10 300
2007  9 900
2008  9 100
2009  7 200
2010  7 200
2011  8 300
2012  7 600
2013  7 600
2014  6 900
2015  7 000
2016  7 600
2017  6 500 2018... 8000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 坐六年 於 2019-6-27 04:48 PM 發表

唔使,一切都係金主為g20同阿爺談判,一班白癡以為自己啱晒,差佬都唔驚,差佬只係等緊上頭指示,盡量忍讓,一傾完g20就有行動,等吓啦,你睇日日嘈股巿都照升,唔會有大影響,好快回復正常,不過樓價而家係脫晒軌,而家真係買唔過,係時候回返一兩成。 ...
終於有高人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2019-6-27 07:50 AM 發表

香港現在亂成咁,經濟冇起色,下一代成長大受影響,長遠我覺得已經不宜待下去,賣掉後有約二千萬,怕將來香港一冧就走唔到...
返大灣區
另外新加坡都唔錯
亞洲地區兩個冇民主嘅地方反而經濟民生仲好過歐洲

回覆 引用 TOP

快走速逃

回覆 引用 TOP

引用:

一路走好千萬不要再翻來香港

回覆 引用 TOP

走拉,不好搞事

爲仁由己

回覆 引用 TOP

after last time ccl?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Samthegreat999 於 2019-6-27 08:26 AM 發表

係香港有多過一層樓應該好HAPPY,移民?不了
咁都係兩層者,fp哂都仲要睇下係咩樓,收得個萬零蚊租都仲要有排捱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GCQB 於 2019-6-27 12:48 PM 發表

我覺得移民返中國最安全!特別國內樓價正在起飛!
哈哈哈,夠絕

回覆 引用 TOP

引用:

如果你覺得香港唔再適合自己,唔應該勉強自己住唯一個唔鍾意嘅地方,移民的確係一個好嘅選擇, 但係大部分嘅人都會回留返香港,你就知道外面環境會比香港更差,希望你選擇得啱喇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pooh1971 於 2019-6-27 11:10 AM 發表

先講政治環境,你好人好姐驚乜?怕下一代被薰陶?咁樣更加要做好自己以身作則,以灌輸下一代正確理念,香港才有救。
再講經濟氣候,全球有咩地方就業率好得過香港?不過都係果句...

要走,支持。唔走,加油! ...
非常中肯

回覆 引用 TOP

快啲移

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。