註冊 登入

[其他] 原來放租成本都幾高 香討焦點

原來放租成本都幾高 E-mail 此主題給朋友

我老頂最近發覺熱水爐有事,找煤氣公司check,發覺爐同喉有事,要搭棚,換喉及換爐。(坐斜對面,完全聽到內容)因為同煤氣公司傾要乜及點做,我仲以為個單位係佢,點知聽到佢要分單,工程同平時煤氣費分開,要claim返業主,才知佢是租,直接叫業埋單成2萬幾。

熱賣及精選
引用:
原帖由 windows311 於 2019-6-25 10:48 PM 發表

我老頂最近發覺熱水爐有事,找煤氣公司check,發覺爐同喉有事,要搭棚,換喉及換爐。(坐斜對面,完全聽到內容)因為同煤氣公司傾要乜及點做,我仲以為個單位係佢,點知聽到佢要分單,工程同平時煤氣費分開,要claim返業主,才知佢是租,直接叫業埋單成2萬幾。 ...
如果呢間屋吾係租,係自住。住私樓,就要自己維修。甚至整幢維修呢。成本,是要的。當收少個月租金囉。

收左10年租,150萬買入,至今已加左2.5倍租。

係呀,所以做業主都好慘架,蝕住放租比你地,記得準時交租呀

一接租客打來電話就隱隱痛, 必然係破財。

引用:
原帖由 老婆我愛你耶 於 2019-6-26 12:27 AM 發表

收左10年租,150萬買入,至今已加左2.5倍租。
又係低質回覆,不要用升值來睇租金回報。升值可以賣來賺差價,但升值亦不是必然,租金回報一定睇現價。
所以租金回報真的很底,2%都未必有

事不關己 高高掛起!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蝦佬@@ 於 2019-6-26 12:37 AM 發表

係呀,所以做業主都好慘架,蝕住放租比你地,記得準時交租呀
我知老頂有至少4間舊洋/唐樓放租,估唔到自住是租。

依家啲租客WhatsApp不停咁WhatsApp,做業主就係咁㗎啦🤭

引用:
原帖由 windows311 於 2019-6-25 10:48 PM 發表

我老頂最近發覺熱水爐有事,找煤氣公司check,發覺爐同喉有事,要搭棚,換喉及換爐。(坐斜對面,完全聽到內容)因為同煤氣公司傾要乜及點做,我仲以為個單位係佢,點知聽到佢要分單,工程同平時煤氣費分開,要claim返業主,才知佢是租,直接叫業埋單成2萬幾。 ...
依家d樓起到不知所謂。。唔預你維修。。沒計

回覆 引用 TOP

楂樓收租一向多野整,一整又唔見過萬銀

引用:
原帖由 真。宇宙的留言 於 2019-6-26 01:12 AM 發表

依家啲租客WhatsApp不停咁WhatsApp,做業主就係咁㗎啦🤭
麻Q煩嗰d咪吾同佢續租law, 快d搬

引用:
原帖由 windows311 於 2019-6-26 01:02 AM 發表

又係低質回覆,不要用升值來睇租金回報。升值可以賣來賺差價,但升值亦不是必然,租金回報一定睇現價。
所以租金回報真的很底,2%都未必有
超低質回覆 一睇你根本不是生意人 數都未識計

回覆 引用 TOP

引用:

係呀
全港所有租盤都係爐同喉有事嫁

咁樣就叫做成本高? 樓主肯定唔係收租佬。  

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。