• 瀏覽: 33,176
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 阿卡斯 於 2019-6-25 03:58 PM 發表

世事尚未被看穿..............不過習大大呢2年係要死頂....頂得住中國仲有四十年大運
頂不住就。。。

熱賣及精選
引用:
原帖由 76banana 於 2019-6-25 06:40 PM 發表

頂唔住你估香港唔使受咩?當大陸連世界工廠都冇得做,你估香港仲可用呢個價買新鮮蔬果食物東江水?係d曚炳黃絲先日反夜反,殺到埋身都未知!
換言之你覺得東江水好平?以前英治時期又有水用?

引用:
原帖由 ckf2148 於 2019-6-26 02:04 AM 發表

傻仔,英治時期未有東江水前,連香港歌神都會唱

https://www.youtube.com/watch?v= ... I&start_radio=1
白痴,水塘用來做乜!飲東江水多會生癌

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 01:51 PM 發表

水塘用黎放東江水, 乜你唔知既咩
有乜事都夠用大半年
有乜事大把水,你比人洗腦,年年幾個紅雨黃雨

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 01:53 PM 發表

美國用一次, 之後全世界放棄美元.
全世界都會重創, 但美國係死亡law.

中資銀行要求美國向中國政府申請, 然後佢地會應中國政府要求睇下交唔交美國請求既客戶資料(並非美國人/或美國分行客戶), 洗黑錢果D 一向都係咁做
美國繞過中國政府要求佢地直接交
你話邊個合理? ...
實踐是檢驗真理的唯一方法。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 06:55 PM 發表

你白痴就唔好傳染人地
香港超過七成用水係東江水, 雨量破紀錄都係倒一成東江水落海, 跟住仲有六成幾呢? 你嘔出黎?
水塘裝滿晒都係用到大半年
而最大既船灣淡水湖同萬宜水庫佔左總裝水量八九成, 係靠東江水先裝得滿
唔計佢地的話水塘全滿用唔到一個月 (滿左都輸唔到水比果兩個大水塘)
我當你落十次黑雨又點, 頂盡都係三四個月, 冬天你唔用水呀?
一話你可以安排到上面一星期落兩次黃雨, 所 ...
你係水務署長?睇下人地新加坡而家都唔使靠馬來西亞啦,被人洗腦洗到你白痴。

明報      2013-03-18  

自給自足國際趨勢       

研究政治地理的學者李家翹認為,全球水資源愈趨緊絀,廣東省其他城市亦要爭奪東江水,若香港長期依賴東江水,變相限制其他城市發展,對其他城市造成不公義。近年國際大城市如倫敦、紐約、墨爾本等,為增加「城市生態安全」(urban ecological security),紛紛朝食水、能源自給自足方向發展。

本身為中大政治與行政學系講師的李家翹,曾到英國國家檔案館翻查關於香港的機密文件,了解到香港曾在1959 至79 年的關鍵20 年,即香港最後一個建成的水塘萬宜水庫在1978 年建成後,曾有過供水自給自足的機會,只是後來中英就香港前途問題談判,英方同意中方提出陸續增加東江水輸港,從此香港水源要依靠大陸。李家翹自此開始研究香港供水問題。

學者:港爭水對其他城市不義

他認為,東江向港供水是國家對香港的統治手段,令多年來香港的主流論述成為「香港要靠東江水」,這便令香港人缺乏反省應否提升本身的供水自主權。他提出國際大城市近年的趨勢,是增加「城市生態安全」,訂立食水、能源、污水處理等長遠自給自足的目標。

薩爾福德大學學者Mike Hodson 及Simon Marvin 在2009年發表題為《城市生態安全:新的城市範式轉移?》的論文,提到紐約已訂立能源自給自足的目標,三藩市已制定水源自給自足目標,墨爾本亦大力發展海水化淡,這些城市長遠均不再依賴國家其他地區供水供電。

李家翹批評水務署的全面水資源策略,只是基於東江水會源源不絕供應,是不思進取,外國例子值得香港借鏡,「城市境外的水源未必一定可靠,未來要競爭潔淨水源必然會引起矛盾,倒不如在境內確保供水自主性」。他認為,港府應擴大集水區,研究建設新水塘、興建更多海水化淡及再造水設施等。

讀下上文,小學

小學雞!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 07:00 PM 發表

所以美國有個聰明人叫佢老婆開槍射佢, 試下佢身上件裝甲

實踐結果原來擋唔到子彈

你都快D 實踐下啦
對社會有好處架
少個廢柴浪費資源
鄧老伯的説話你唔尊重,好👌放眼瞧

你得閒買個discovery channel 睇啦!你跟隨祖國落後咗三十年了!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 07:09 PM 發表

我信你用刀插自己一百刀唔會死, 快D 實踐下啦

記住要插夠一百刀, 唔夠會死架
星期六味知邊個得戚囉!哈哈。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 07:10 PM 發表

我有錢會捐多D 節目去青山比你睇

放心
星期六記得出糧呀!可能你們要全體消失。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 07:11 PM 發表

習特會都唔係傾呢樣野喎智將
不過你同院友吹水係咁既水平
哈哈!簡體字轉繁體轉錯?星期六記得攞遣散費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 07:18 PM 發表

青山乜成日舉行扮工活動, 成日掛住人地要出糧?
驚你冇糧出,呢度冇左半元一族好寂寞,青山有好多位比你地安享晚年。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-26 11:49 PM 發表

想人地去人陪你一齊住過世呀? 但我好唔得閒架.

搵到幾多真係唔係好似你咁law. 乜X都唔識既廢柴先天真地幻想有人為一蚊幾毫子搞咁多野.

認真搵得又唔多, 一日輸到幾廿萬咁解. ...
你的粗俗卑鄙,只會令我更憎惡你後面代表的勢力,不過你咁嘅水平怕青山都唔收你,去秦城好的哈哈😄

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]