• 瀏覽: 108,418
  • 回覆: 29
  • 追帖: 15
本主題由 miss5 於 2020-3-9 08:12 AM 關閉
只怪近年太多新地新樓賣,所以aa們都好落力吹捧,山卡啦吹到上20K,aa同驗樓師功勞最大

不過做人要有良心,錢唔係咁揾既
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-24 08:12 AM 發表

里篇新聞提醒了部分盲目追捧買家

熱賣及精選
一手佣金最少有2.5%,PY可能有3%
引用:
原帖由 jay963852741 於 2019-6-24 08:25 AM 發表

佣金係樓價1%。aa 回返1% 佢食咩

肯俾錢賣廣告,占蛇識做
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-24 08:31 AM 發表

驗樓師也sell, 新鴻A值得敬佩

詹sir中氣十足地道:「新地!(新鴻基地產)」
地點加質素 升值潛力指標當然一分錢一分貨,新地樓售價亦貴一截。

一分錢一分貨,你肯出多D錢賣廣告,自然七情上面,加幾錢肉緊
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-24 08:37 AM 發表

重有!

新地物業 質素相對有保證

那麼詹Sir心儀的香港發展商又是哪一間?「新鴻基地產(0016)相信是香港公認的最佳發展商,物業質素相對最有保證,旗下沙田『壹號雲頂』、元朗『葡萄園』和銅鑼灣『禮頓山』,無論是屋苑整體規劃、單位手工、內籠質素都是最佳的三甲。」此外,他認為恒基地產(0012)近年新推的樓盤,如西灣河「嘉亨灣」、長沙灣「星匯居」和油塘「嘉賢居」,雖然實用率不算很高,但單位內籠設 ...

回覆 引用 TOP

可能你有錢唔志在啦,我次次都計過數,aa肯回2%先會買一手,一手有成年樓花期,點會唔計成本?
引用:
原帖由 中午粉紅的水樽 於 2019-6-24 09:08 AM 發表

比佣都係發展商比,關買家乜事,冇AA可以上網入票,咁係咪代表樓價會平啲回贈比你?如果唔係,咁都係益發展商,對買家冇乜好處?而家個450萬買家就係因爲冇咁大個頭充大頭鬼,連果幾萬蚊嘅回贈都諗到盡,佢自己同經紀講得唔清唔楚都冇辦法,同埋回贈呢樣嘢,本來就唔應該計落去買樓嘅成本,有咪當bonus囉,我真係覺得個業主唔抵可憐 ...

其實我買前都從來無籤,因為個aa相熟,已經合作過幾次,識左好多年
引用:
原帖由 中午粉紅的水樽 於 2019-6-24 09:20 AM 發表

咁我當然都會計到盡,有得舔梗係舔盡佢,但係一定唔會因為自己跟AA傾唔掂數就發爛渣,自己冇白紙黑字寫到明,怪得邊個

回覆 引用 TOP

只要無過保養期,所有發展商都會執漏

依個業主生氣之處,是入貨價太貴,其它同期入貨新樓,都升得好好,唯獨PY不升反跌
引用:
原帖由 hkkkk2009 於 2019-6-24 09:00 PM 發表

睇番之前Park Yoho驗樓報導都有好有唔好,最緊要發展商肯攪返好佢!

回覆 引用 TOP

市價13~14k,用18K賣間山卡啦過你,你覺得執漏執快D,會值俾多30%溢價?
引用:
原帖由 jajasonson12 於 2019-6-24 10:15 PM 發表

同一個盤個個單位都爆分就呃你既, 重點係發展商肯執比你,快快趣執,我買過新地樓,佢地算好爽手

市區劏房,還可以租俾人,PY劏房極難租出,回報也好低!
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-25 07:51 AM 發表

看了里個,鄭生可能話買得抵

維峰浚匯最低售價為8樓H室,實用面積200平方呎,定價595.8萬元,呎價29,790元,扣除折扣,折實價約560萬元,折實呎價28,003元。

200 呎賣560 萬? ...

PY二手,你覺得值幾錢?18K二手有人接嗎?

作為硬好,我地也不能嫌錢腥,用高溢價接貨掛?
引用:
原帖由 mahofai09 於 2019-6-25 07:56 AM 發表

廢淡唔好咁7啦
三年前你咪又係話 400萬買200呎?
我估去到兩年後你就話 700萬買200呎?
事實就係咁殘酷 你呢啲廢淡今日唔買 聽日想買都買唔起 可惜你而家都買唔起 ...

回覆 引用 TOP

樓主警醒世人,不要再用高溢價去買山卡啦新X樓
引用:
原帖由 kkwokyan 於 2019-6-25 08:39 AM 發表

㸃解又係PY?

回覆 引用 TOP

完全中point!
18k買PY真係起碼要坐足5年
引用:
原帖由 scotfld 於 2019-6-26 12:28 AM 發表

買左天晉就算再大問題咪賣左佢囉,大把得你賺。可憐 Park Yoho 18,000 一尺買返黎,要蝕幾多先賣得出呢?

回覆 引用 TOP

話時話:點解元朗大單位特別平D呢?我見出面荃西、四小同奧運,大單位同細單位呎價相若,點解元朗大單位呎價會平過細單位成兩成呢?
引用:
原帖由 op42 於 2019-6-26 12:23 PM 發表

大單位仲大鑊,因為yoho mid嗰D大單位呎價超低水,但py大單位想比下差唔多。一家大細有老有嫩點都揀yohomid啦下話,反而450上車yohomid根本冇得揀,侷住 ...

真係隂公豬豬囉,16年炒底都只賺16個巴仙!

同期元朗市中心,升5~6成
引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-7-11 06:10 PM 發表

里個又怎樣

中原地產王勤學表示,近期樓市回暖,屯門區新盤錄得超額認購,激發市場購買力加快釋放,二手市場氣氛一直升溫。元朗PARK YOHO Venezia 5座高層A室,實用面積945方呎,3房間隔,向南,享池塘及山景,開價1,250萬元,新近以1,181萬元沽出,呎價12,497元。原業主2016年7月以1,015萬元向新地(016)一手買入單位,持貨剛滿3年隨即沽貨,賬面獲利166萬元,升 ...

算啦,PY業主已經好可憐,蝕錢又日日番工好似遠足咁,無謂再落井下石了
引用:
原帖由 scotfld 於 2020-1-26 06:10 AM 發表

你身為 Park Yoho 業主,當然覺得我小器,總之一切對 Park Yoho 負面評價都係 “精神病前期徽兆” 好唔好

我問心,講嘅嘢都係事實,“爛地起靚樓” 係對呢個樓盤最公正嘅描述。

但硬件會不斷老化,設計亦會推陳出新,若干年後,“靚樓” 不再,只會比人覺得係 “爛地” 嘅觀感。
...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]