[地產新聞轉載] 450萬買新地樓 一個痛苦的開始

450萬買新地樓 一個痛苦的開始 E-mail 此主題給朋友

谷上AA話新鴻A高質,是不是里?

https://nextplus.nextmedia.com/article/2_677384_0

@dolcevitahk @何足道哉

不少人努力工作,死慳死抵,只是希望有一個安樂窩,80後鄭氏夫婦與一般港人無異,希望可以上車結婚。惟樓價高企,上車遙遙無期,鄭生踏上租樓之路。

無奈的是,一年「生約」剛完結,業主就要終止租約,只給予一個月通知期,令他們要在短時間搬遷,甚為狼狽。因為這個意料之外,令他們突然改變主意,高價上車。

「2016年已有置業念頭,當時屯門樓入門價約200餘萬,惟當時嫌地點偏遠,心儀市區樓。」當日不想買屯門,今日卻沙田也買不起。首期不足,只能買元朗區新樓。看了新地的Park Yoho Milano示範單位,感覺良好,經紀為做成生意,承諾給予樓價1%回佣,他們決定入票抽樓,成功中籤揀了一個開放式單位。亂打亂撞,總算完了業主夢。

現今買入的Park Yoho Milano雖然唔就腳,屋苑附近有豬場,不時傳來異味。對於異味,鄭生都忍到:「除咗啲味道,個環境係幾好,即係比較靜,如果係香港地呢個地方,佢係屬於比較聒靜啲。」

怎料,上車的故事,未完結,一個好夢隨時是另一個惡夢的開始。
惡夢一:

鄭氏夫婦購入的單位實用面積254平方呎,折實價約450萬元,呎價接近18,000元。1%回佣就是4萬5千元,對像他這樣的普通打工仔而言,要儲幾個月才有。鄭太簽完臨時合約後,該經紀卻指上司不批准回佣。「我太太始終第一次置業,心急,不虞有詐,(代理)whatsapp話,『喂,唔得喎,老細話冇回贈,一蚊都冇回喎。』身邊個個都話你白紙黑字簽,口頭講係好笨嘅,佢唔認數就乜都冇喇。」最後,幾經辛苦只能爭取幾千元回佣,與原本預期樓價1%回佣優惠差距甚大。
惡夢二:

以為新地樓有質素保證?鄭生收樓後發現單位有不少問題,比想像中嚴重,油漆不平及有不少崩花位,「開放式廚房全部花哂」。原本預期執十日就搞得掂,但至今超過一個月都未能完成執修工作,「你(有)三年保用期,唔通我等你三年執好哂,我先入嚟住,即係對於我嚟講意思不大。」

鄭氏夫婦原以為自己的單位只是少數質素較差的單位,但其後發現不只他們的單位有問題。鄭生收樓前曾加入一些住戶Whatsapp群組,發現不少鄰居指交樓質素較預期為差,如電器不能正常開動,甚至牆身出現裂痕等。此外,更有用戶發現單位外牆有刻字痕跡,疑似寫上「新輝建築,日日食粥」等字眼。(新輝是新地旗下公司)。事實上,整個Park YOHO發展並不順利,由2014年開始動工,動工期前後時間正是新地較動盪的時刻,郭炳江及郭炳聯捲入貪污醜聞。

因此鄭生曾向其他人提出,既然大家單位全部都有不少問題,何不集體向發展商反映,詢問是否整個Milano的交樓質素都出現問題。但群組內的成員卻紛紛表示反對,怕影響屋苑形象,甚至直接指怕影響樓價,全部人都反對集體向新地反映,最後鄭生更被踢出群組。「我真金白銀買,我淨係想要返我應有嘅質素,就係咁簡單。」
惡夢三:

鄭生感嘆置業時機不好,「老實講,而家你攞550萬或者600萬,可能你買嘅單位都唔會大過呢啲,或者好好多。」政府欲推逃犯條例,有外資走資,上市公司100億地皮撻訂。等了多年香港樓價都未跌,偏偏在自己入市後,壞消息盡出,「完全冇擔心就是騙人,但就認為剛性需求強勁,不少內地人來港買樓支持樓價,相信個樓價不會大跌。」

熱賣及精選
Park Yoho 問題一

外圍環境不堪,高壓電塔,明渠,地盤,豬屎河,圍村環繞。走出去屋苑範圍以後零配套。

Park Yoho 問題二

擬建中嘅北環線係從屋苑中心以高架鐵路形式直插而過,但不設站。成為全港第一個無站嘅鐵路沿線樓盤。

業主嘅葡萄豪情壯語 “千祈唔好有地鐵” 果然一語成讖

Park Yoho 問題三

晚上豬屎味嚴重,但業主隱惡揚善,一句 “有臭味咪閂門閂窗囉” 成為標準答案。

回覆 引用 TOP

Park Yoho 問題四

銷售手法存疑。四線盤改個名就想賣一線價,因此衍生出好多自稱 “中立" 非業主言論,托價問題嚴重:

又或者某打手穿崩用分身撐自己

又或者某些業主自稱會去通宵排隊買樓托價,最終都係無左個影

回覆 引用 TOP

谷上AA憑良心,別一味看到新鴻A高溢價盤,為了佣金就叫好好好

回覆 引用 TOP

太誇張。我真係唔覺咁差。成日唱衰唔知咩動機?

跟本咩盤你地都唔滿意。左桃右剔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Gardenparty36 於 2019-6-22 11:38 PM 發表

新聞報導的,請看影片,業主自述。影片話其他業主不贊成見報,因為驚影響屋苑名聲,影響樓價。

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-22 11:41 PM 發表

新聞報導的,請看影片,業主自述。影片話其他業主不贊成見報,因為驚影響屋苑名聲,影響樓價。
申利先,我唔係住果度,不過,日日有post踩足成年,都唔知為乜?果個人佢咁痛苦米止痛囉。又要住又要呻。

引用:
原帖由 Gardenparty36 於 2019-6-22 11:38 PM 發表

呢個咪呢個盤成功之處囉。

大家都 “唔覺咁差” 但係偏偏到出手就硬係覺得有 D 嘢唔對路,又講唔出,最終就算 1/3 人落疊都好呀。

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-22 11:41 PM 發表

聲譽?呢度日日出口術,是非聽三次就真。啲人日日洗腦,攪乜?

引用:
原帖由 Gardenparty36 於 2019-6-22 11:46 PM 發表

聲譽?呢度日日出口術,是非聽三次就真。啲人日日洗腦,攪乜?
新聞報導,有業主影片的,是真的

引用:
原帖由 scotfld 於 2019-6-22 11:46 PM 發表

呢個咪呢個盤成功之處囉。

大家都 “唔覺咁差” 但係偏偏到出手就硬係覺得有 D 嘢唔對路,又講唔出,最終就算 1/3 人落疊都好呀。
《出手》同《唔對路》,跟本係個人既問題,個人唔協調產生。

引用:
原帖由 EdwardEd 於 2019-6-22 11:48 PM 發表

新聞報導,有業主影片的,是真的
叫佢止痛囉。做租租日日開心。唔好痛苦。
日日都講yoho, 好悶。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。