註冊 登入

[其他] AA要求我開票先同業主傾

AA要求我開票先同業主傾 E-mail 此主題給朋友

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁

熱賣及精選
吾使理佢,我賣樓理得買家有無票,價啱開票未遲。
買賣講成交價
講誠意?又吾係提親

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2019-6-19 11:18 PM 發表

吾使理佢,我賣樓理得買家有無票,價啱開票未遲。
買賣講成交價
講誠意?又吾係提親
佢意思係無票係手賣家覺得我白撞同無心買

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:21 PM 發表

佢意思係無票係手賣家覺得我白撞同無心買
小心aa昆你票,唔比翻你,拖住你,等你只能跟區買

引用:
原帖由 sdyes 於 2019-6-19 11:30 PM 發表

小心aa昆你票,唔比翻你,拖住你,等你只能跟區買
姐係其他正常唔洗開票?
同埋議價協議洗唔洗簽

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:32 PM 發表

姐係其他正常唔洗開票?
同埋議價協議洗唔洗簽
有票,有合約,買方有機會唔系幾合價錢比aa煩多都會簽,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
買邊度?

Cyclical Bear in a Secular Bull

引用:
原帖由 5793 於 2019-6-19 11:39 PM 發表

買邊度?
講程序姐
普通料唔好講出尼比人笑啦😥

回覆 引用 TOP

不要开票 骗子

回覆 引用 TOP

小心AA是騙子!無聽過開票先同業主講!

通常開票得兩個原因

1.真係到價準備買埋,相都唔會影比賣方
2.aa拎住你張無名支票,同你或幫其他客挫價買你個盤或其他盤,不過呢招只對新手業主有用

1.我會比,因為多數買到, 2既講同寫明兩日內收番張票,如果傾唔到以後都唔會搵呢件廢a

引用:
原帖由 projectdicky 於 2019-6-20 09:09 AM 發表

通常開票得兩個原因

1.真係到價準備買埋,相都唔會影比賣方
2.aa拎住你張無名支票,同你或幫其他客挫價買你個盤或其他盤,不過呢招只對新手業主有用

1.我會比,因為多數買到, 2既講同寫明兩日內收番張票,如果傾唔到以後都唔會搵呢件廢a ...
謝師兄

回覆 引用 TOP

如果要講價,有票既說服力會大D。
你可以唔過數唔簽約住

回覆 引用 TOP

我有試過開票先,抬頭寫業主名,最終交易成功。

回覆 引用 TOP

向地產代理監管局問吓咁樣係咪正常程序,俾埋你經紀個名佢應該有啲幫助

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。