• 瀏覽: 36,568
  • 回覆: 192
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
之前樓市旺,睇二手樓,真係好多時,要帶票係身。就好快促成成交。

但唔知樓主,實際情況。

熱賣及精選
引用:
原帖由 地地產產 於 2019-6-20 12:08 PM 發表

唔想話樓主混吉,但樓主似冇心賣
當然有心買先睇樓,但因為無經驗
唔明程序又怕比人呃所以先無比票
宜加知道係正常就放心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天失控的豬豬 於 2019-6-20 12:28 PM 發表

一d一d
有d就怕你白撞
如果你還500萬
業主接受又怕你繼續還價
加上如果你只係想試水溫
AA同業主都唔會想理你
所以部分都會要你開票,AA同業主傾,傾唔掂就俾返張票你 ...
咁又係
無票在手AA同票主都怕我混吉無心買
無謂晒大家時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wize 於 2019-6-20 12:43 PM 發表

俾市價就傾好先慢慢唔遲
唔到價/鋤價, 冇票就唔使諗
以我唔多嘅經驗, 落票先有機會買得平...
謝分享

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2019-6-20 01:03 PM 發表

買樓賣樓我都試過。
首先從賣樓角度:
我開價肯定預空間比人講價,但問題我唔確認aa講有買家是不是真的有買家,定還是他只是想chok我底牌。故此,我一律唔回覆我低價,只會跟佢哋説有票先再講價。

買樓角度,將心比己,賣方一樣唔知道我是不是運吉。所以我一般如果決定買,但想還價,都會直接開我希望都價格的細定(一般是3%)。一般aa見到我開票,都特別用心幫我壓業主價。

...
好有道理
有票在手雙方都覺得有心買賣

請教埋議價協議書係咪等於臨時買賣合約?
因業主開賣400萬,我只出380萬
AA叫我開幾萬蚊既票加簽尼份野
AA代表我同業主挫價,但個價錢不可多於我訂立既380萬
係正常程序?

如係業主, 以前阿猪阿狗話上来睇, 成日係到等, 的睇楼有時放飛机. 如我开一千万, 你有意思在九百八万買就開張支票比AA 講價.

如果你只係睇下或 想好低價買, 業主不会浪费時間. 如果睇楼人基本只想假日消遣, 对唔住, 業主時間保貴!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GOLDENROAD 於 2019-6-20 01:04 PM 發表

兩個情況,就系要睇下你有幾想要呢層樓,如果系必買不可,還是到價就買,唔得就下一間。

一般做法是AA同雙方口頭講價,會拖拖拉拉,最後雙方同意一個價,就簽約,其間雙方都唔使見面,呢個都系一般做法。

另一情況,可能業主比較高姿態,價錢好硬,咁AA就要客先簽份合約,同比訂金業主睇,價錢當然會比業主要求低,業主見客人實在,可能會簽,又可以比一個價買家等佢諗。

如果要試低價就第二個,在傾價之中,如果業主 ...
咁應該係第2種情況

回覆 引用 TOP

口講就得啦,唔好開票,我們中國人信中國人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Joecheng2019 於 2019-6-20 01:22 PM 發表

預先開定支票,其實AA常用嘅策略,係俾賣家知,呢個睇樓客有心買,令到賣家坐定定同AA傾,或者議價。支票枱頭當然寫賣家的名啦,賣家收得你票(可以當細訂,或者樓價嘅5%),即係雙方同意某個價,即最終的成價。 ...
謝分享
知道係正常做法就有信心好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lovelypenguin 於 2019-6-20 01:24 PM 發表

之前樓市旺,睇二手樓,真係好多時,要帶票係身。就好快促成成交。

但唔知樓主,實際情況。
個單位我有心買,只係未到我心目中既價位
同唔知開票個步驟係咪正常
睇完咁多回覆放心好多

回覆 引用 TOP

其實我都唔覺得開票,甚至攞一篋錢嚟睇樓代表咩誠意?當你賣800萬,佢拎800萬現金俾你,但另一買家願意以810萬買,咁你會否賣俾800嗰個?

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
我估係聞到你陣味似混吉多,所以唔想同你曬時間

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyretail1969 於 2019-6-20 12:53 PM 發表

唔係喎!之前睇樓,美x條八婆話要,開張票寫佢名,我地即走。之後去C永青果間,個AA去同業主講價都冇同我講e樣野,最後成交左。
開條八婆名,即係條八婆連業主律師樓都未有呀,只係想cool住買家,唔俾買家同第二個A A買樓~

開律師樓名最穩陣,如AA傾唔掂都出唔到古惑~

簽睇樓紙 係好正常

出票叫價
第一,一定要有名 正常應該係對家律師樓
緊急情況都起碼有查察紀錄 寫業主名
如果係無名或as 名 一定係騙子
我試過影張票比aa 比業主睇
我係堅客 但要靚價
結果都係比業主回價多幾萬
我心頭好 都係豪比佢成交

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右