[其他] AA要求我開票先同業主傾

層樓系啱心水既咪開票還价囉! 其實業主都怕你還完价OK左之後你又話要諗諗先架。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
買家弱勢叫你食屎都要食,而家五五波,駛乜簽埋啲喪權辱國的文件

回覆 引用 TOP

又還價,又吾比訂,混吉,吾想買或心大心細時,直頭吾好還價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-20 10:29 AM 發表

但唔怕AA或業主拎票後失蹤?
你支票戶口唔入錢,佢拿左張票失蹤又點? 你第一次買樓啫,唔係第一次開支票掛?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-20 10:34 AM 發表

兩邊意見都有,十五十六
最大問題係點保障開完票唔會比AA或業主過左數但成交唔到
定係我諗多左
樓主係咪連支票都冇開過?
票照比,AA 用來同賣家吹多兩咀啫,你支票戶口冇過錢,佢地拿住張票有咩用?
咩法例規定,支票戶口一定要有錢ga 咩? 法例規定開左票,張票一定要兌現到ga 咩?
再者,支票都有時限,兩個月唔兌票,會自動作廢,或者唔想比人兌票,可到銀行void 票⋯

引用:
原帖由 出入回收的主題 於 2019-6-20 11:56 AM 發表

樓主係咪連支票都冇開過?
票照比,AA 用來同賣家吹多兩咀啫,你支票戶口冇過錢,佢地拿住張票有咩用?
咩法例規定,支票戶口一定要有錢ga 咩? 法例規定開左票,張票一定要兌現到ga 咩?
再者,支票都有時限,兩個月唔兌票,會自動作廢,或者唔想比人兌票,可到銀行void 票⋯ ...
明白了

回覆 引用 TOP

其實都係睇市況同業主有幾硬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sdyes 於 2019-6-19 11:30 PM 發表

小心aa昆你票,唔比翻你,拖住你,等你只能跟區買
呢句完全講中好多經紀的做法

回覆 引用 TOP

要傾減價既就一定要俾票。
冇票又問人減價既,即係白撞,傾都費事傾。

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

結果我無簽到就走左
同都需要開支票?
好似好無保障咁 ...
你有票比AA,佢會落力同你傾,至少傾掂佢有佣,通常佢會少收賣家幾萬佣金 都幫你傾掂。

如果冇票, AA就算幫你傾掂,因賣方冇收過支票,佢隨時可以反價,等同傾價冇意義。

到你比票賣家時,佢見你咁急,通常加你幾萬先肯收票!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2019-6-20 12:03 PM 發表

要傾減價既就一定要俾票。
冇票又問人減價既,即係白撞,傾都費事傾。
唔想話樓主混吉,但樓主似冇心賣

與豬朋狗友的投資組合 :)
-------------------------------------
得寶 x 1
德福 x 1
全城匯 x 1
環海東岸 x 1
港灣豪庭 x 1
啟德一號 x 2
龍譽 x 1
好明顯有蠱惑啦

引用:

結果我無簽到就走左
同都需要開支票?
好似好無保障咁 ...
其實係幫AA自己,容易D同業主傾。我當時都無理個AA! AA解釋話業主一日收N過電話,容易D傾喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地地產產 於 2019-6-20 10:31 AM 發表

票都冇,買咩樓
唔太明你意思?
咁最後落細訂,梗係俾票喇。

樓主講緊,開票同業主傾喎,我身邊同事朋友都唔需要開票先同業主傾,都係傾好價先開票(近幾個月既事)

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-20 10:32 AM 發表

2萬算係細訂嗎?
細訂無話多與少。
只係訂金俾得愈多,韃訂機會愈細,因為要賠。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。