[其他] AA要求我開票先同業主傾

試到你唔係真心想買樓,如果你有心買,簽定文件交低票,AA傾掂業主就可以即刻簽合約,唔使再約你見賣家再簽

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
一般不需要,如果業主要求,抬頭寫律師樓

回覆 引用 TOP

多謝各位意見
我諗經大行買又有副本都安全既
無票傾成都可能比其他人買左

我當年被要求禁10000現金,錢影印好放在地產,一小時後agent 俾返10000我。幫我減左100000後成交 而家層樓升左7000000幾,住在十年悭左百幾萬租
無野在地產手點會同你傾。傾完你唔買又俾業主小。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-20 11:20 AM 發表

多謝各位意見
我諗經大行買又有副本都安全既
無票傾成都可能比其他人買左
買樓最緊要自己鐘意個個單位,如果真係鐘意又到價,俾票係好正確

回覆 引用 TOP

邊個話開票議價係騙子。你係業主,AA拿張票上黎,一成即收票簽約的確係易成好多。你係買家有誠意,開張票壓低少少價機會都大D。

回覆 引用 TOP

如有興趣傾一般開票,但協議書說明支票抬頭必須寫上對方律師樓,抬頭可以空白,但戶口千祈不要有錢。此為一般有誠意做法,因好多客講價之後又唔買,AA以後好難再講價。還有好多時業主覺得是試價,是不會很認真談價的。

回覆 引用 TOP

唔開票樓都無得你睇呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

結果我無簽到就走左
同都需要開支票?
好似好無保障咁 ...
議價協議書係乜黎? 正常買賣二手樓,有d咁ga野,真係唔知,有人可以指教下?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngokyuen 於 2019-6-20 10:29 AM 發表

開票OK~不過唔會簽咩協議~
冇協議點證明AA會收你或你會俾幾多佣金?
我買樓果時都有俾票AA, 不過我地識咗幾十年, 唔怕佢騙我.
但係都依正手續, 簽咗協議, 張票影相互send whatsapp做證.

回覆 引用 TOP

開票比offer唔係必要,但我經驗係帶票鋤價會有"誠意d",個AA有料的話拎住票係會大機會磨到個業主收票。

利申: 2間屋都係開票100k比offer,都鋤到個唔錯嘅價,前題係我同AA關係好幫襯開,信得過佢
亦都見過有一家人睇樓無備票即刻去atm提幾千蚊當誠意金落訂。

回覆 引用 TOP

有心買就比票,無心買就算,

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:21 PM 發表

佢意思係無票係手賣家覺得我白撞同無心買
成日吊高嚟賣,不用理會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iapple2 於 2019-6-20 11:32 AM 發表

有心買就比票,無心買就算,
無錯
我賣淘大果陣,對家直情擺底細訂支票在地產等我決定賣果陣去地產收票簽約就得。賣左十年對家仲未賣仲升左接近500

回覆 引用 TOP

引用:

結果我無簽到就走左
同都需要開支票?
好似好無保障咁 ...
地產乞衣梨吾使梨佢
當佢黃狗咁呼喝
邊個先系主人?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。