[其他] AA要求我開票先同業主傾

你係咪想挫價先
有票有誠意
就算開左都未必傾得成

熱賣及精選
引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
開票先, 純粹個AA同業主多句野講, 遇到D"心軟"業主可能有用, 但真的萬中無一

回覆 引用 TOP

宜家無票連樓都唔準睇

回覆 引用 TOP

開票OK~不過唔會簽咩協議~

引用:
原帖由 haha_668 於 2019-6-20 10:24 AM 發表

你係咪想挫價先
有票有誠意
就算開左都未必傾得成
但唔怕AA或業主拎票後失蹤?

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:15 PM 發表

本人無買樓exp, 第一次去睇樓
AA帶我睇完單位後問我最多出到幾錢
咁我就講左我心目中既價位
之後佢叫我簽份"議價協議書"同開張10萬蚊既支票
以示我既誠意同方便佢既同業主傾價
結果我無簽到就走左
請問通常叫AA講價都要簽尼份野?
同都需要開支票?
支票抬頭寫邊個?當唔當係細訂?會唔會拎完張票就消失左?
好似好無保障咁 ...
票都冇,買咩樓

與豬朋狗友的投資組合 :)
-------------------------------------
得寶 x 1
德福 x 1
全城匯 x 1
環海東岸 x 1
港灣豪庭 x 1
啟德一號 x 2
龍譽 x 1
有票,才肯開門。無票,無咁易開門。試過有票都吾開。
第一次賣樓,即晚收了兩萬現金訂做成了。

唔好開

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬硬硬的結他 於 2019-6-20 10:31 AM 發表

有票,才肯開門。無票,無咁易開門。試過有票都吾開。
第一次賣樓,即晚收了兩萬現金訂做成了。
2萬算係細訂嗎?

唔使理佢

回覆 引用 TOP

兩邊意見都有,十五十六
最大問題係點保障開完票唔會比AA或業主過左數但成交唔到
定係我諗多左

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-20 10:29 AM 發表

但唔怕AA或業主拎票後失蹤?
簽咗S & P先存錢入支票戶口就無問題

回覆 引用 TOP

唔會

回覆 引用 TOP

你開價太低?我試過賣樓,對方同你一樣,落十部大個你嗰十萬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆浪行 於 2019-6-19 11:21 PM 發表

佢意思係無票係手賣家覺得我白撞同無心買
我先幾個月買, 係咁樣的, 正常, 但要注意幾點

1. 業主怕係AA 隨口問價,唔想俾對方知底價, 所以有人會話"有票先同我講價" 呢個係合理的。
2. 俾票(或有票係手)的意思係"帶埋本支票簿去"的意思, 不要簽空頭支票同沒有價錢的支票, 支票抬頭寫對方律師樓名。
3. 簽臨約千祈唔好漏空價錢。我試過唔到業主底價, 但AA 覺得傾下OK的, 佢話我簽完臨約漏空價錢佢拿去同業主傾, 傾岩就落臨約, 我話唔放心個臨約漏空價錢, 咁佢就話"好啦, 我減個佣俾你, 咁就寫業主叫的價" 最後就搞點。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。